Една от задачите на матурата по БЕЛ е сгрешена

Всички посочени изречения в задача №7 от матурата на зрелостниците има допусната граматическа грешка, категорични са от езиковедите от БАН. От не са съгласни

Обратно в новината

Коментари - Една от задачите на матурата по БЕЛ е сгрешена | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма верен отговор!

Доколкото виждам ти е ясно, че има варианти и да не се членува, ама с позицията, че бита котка по гръб не пада, затъваш сам в собствените си писания. В пример г) Искърско е с главна буква, следователно се визира географският обект "Искърско дефиле" и не се членува. Ако искаш да го членуваш, трябваше примерът да е "По искърското дефиле тралала" - тогава нямаше да се визира самия обект като име, а като "дефиле" на река "Искър", тогава прилагателното се пише с малка буква, но случаят не е такъв.

В комисията има много връзкари,които не знаят да пишат правилно,а камо ли да правят проверки на други.

Лилиии, Лили, авторке заспала, прегледай си заглавието! Ако така си пишеш публикациите...

В злополучното изречение не е нарушено граматическо правило и то е правилно от гледна точка на граматиката. Инстинктивно слушащия иска да получи конкретизация за непознатата му от текста комисия, но си представете, че пред думата комисия има думата "цяла". Или "една". Или има второ изречение от типа "След нея впечатли и самия управител." Така нещата се наместват. Срещу песента на Дони "Ближи си сладоледа" не ревехте, а там се пее: "...твойте мускули не свалят теб от клон...." Е тук случая е същия.... не свалят от "някакъв си, който и да е клон." Така и комисията е "някаква си, каквато ще да е", а не конкретната, например назначена за проверка комисия

Исках и нещо друго да напиша по повод дефилето... Надолу мярнах, че има хора, които смятат, че "Искърско" е прилагателно, и не образува име. Ако искаме да го ползваме като прилагателно, няма да му слагаме главна буква. Фактът, че започва с голяма буква, вече води към географското име...

И изречението щеше да е: Г) По искърскоТО дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Пример от уикито : Морфоложкото оформяне на Софийската котловина е свързано с развитието на... Пълно е вече с такива примери. Не главните букви са ти проблема- понеже това се наложи около използването на англ. език, където имаш the British monarchy и т.н. В случая ъс злощастното Искърско дефиле става дума за членивяне в позиция в или извън сложно именно сказуемо: "Искърско дефиле" е името на ... съдържа съставно именно сказуемо, докато "В Искърското дефиле има големи задръствания." ... не съдържа съставно именно сказуемо.

вече започнах да бъркам правописа от много обяснения- оправяйте се.

хахах нем, това са примери от уикито... Ако няма правило, което вади конкретното съчетание от списъка със Стара планина и Черно море, то няма как под предлог "благозвучност", "известност" или "уикипедия" да се приеме за вярно твърдението само на съставилия теста. Изречението може да не звучи добре, но може да бъде счетено за вярно граматически, зашото няма точно правило, което го прави невярна...

Пишеш глупости. И ще излезеш най-глупавият.

"Искърско дефиле" е името на планински разлом, намиращ се на ...км северно от София. Искърското дефиле е изключително красиво.

населението ни е неграмотно а те такива сложни тестове дават. Простотия.

Всички имате компютри. При колебание си правете справки: "Имената на населените места и географските обекти са собствени местни имена и те по принцип не се членуват, но при названията предимно на реки и планини, когато са в множествено число или в мъжки род, единствено число, се използват и членувани форми – Дунавът, Искърът, Родопите, Алпите и т. н."

Примерът не е много подходящ- това вече не са словосъчетания, а самостоятелни думи.

ДОЛУ СА ТИ ОБЯСНИЛИ, БЕ. ЗА ГЛУХИТЕ В ПЕТЪК.

И последно- езикът е сложна материя- там има както правила, така и изключения. Езиковата практика налага някои изключения и процесите трябва да се следят- но примерът от матурата по БЕЛ е просто израз на елементарна езикова неграмотност на съставителите му.

Тук се съгласих... Тези, които залагат капаните, трябва да не падат сами в тях...

някои словосъчетания- географски названия- са добили друг характер поради дълга и/ли честа употреба- компонентите им вече се считат за неделими-пр.Стара планина, Бяло море, Черно море и пр. -те са изключения от правилото и прилагателните имена в състава им НЕ се членуват, освен в разговорна употреба- "Ей, много синьо това черното море бе...." Друго?

Къде е списъкът с "изключения от правилото" ? Нали осъзнаваш, че ако няма написано правило за нещо, няма как да тормозят който и да било на матура, за виртуални неща от типа на познато/непознато и дълга и/ли честа употреба?

В главата на образования човек и в граматическата специализирана литература.

Съответно, ако искаш да НЕ членуваш "Искърско" в Искърско дефиле ,трябва да кажеш примерно така: В прохода Искърско дефиле ...дъра-бъра...дъра бъра... Върнете си дипломите и напуснете сферата на образованието.

Т.е. ако заменим "Искърско дефиле" със "Стара планина" в изречението, следва да пишем "Старата планина" така ли?

Дрогарю, ние жителите на Долна Оряховица, трябва ли да започнем да я членуваме "Долната Оряховица"?

Бъркаш. "Искърско дефиле" е географското название на обекта... В нечленувания си вариант... като "Черно море", като "Крошунски водопади"... Така са регистрирани имената и такива ще си останат. Независимо, че ги членуваме когато се налага, те живеят свой нечленуван живот, когато не се налага.

не и когато го употребяваш в изречение от вида : В Искърското дефиле се намира... Можеш да кажеш така: "Искърско дефиле" е името на разлом, който се намира на еди-колко си км северно от гр. София. Или -синтактично обяснено: В позиция на подлог може да се членува или не, според конкретния случай, но в позиция на допълнение или обст. пояснение се членува.

Спициалсити, дрогари и дрогарки профисионалисти, Искърско-то дефиле се членува, освен по причина, че Искърското е прилагателно име, но още и по причина, че въпросното дефиле е единствено , уникално и /би трябвало/ познато на всички. Ако някой някога е решил да нарече улица "Искърско дефиле" на негово име, то е друг въпрос.По същия начин може да наречеш една улица "Витошко лале", но когато го споменава в текст, то е пак членувано - Витошкото лале е уникално по рода си. Ако, обаче, искаш да споменеш пистата "Витошко лале" , не го членуваш, то е вече част от друго словосъчетание, в което може да членуваш улица-та или писта-та.

То ии стара планина е единствена, ама не членуваш "Старата планина". Свободни съчинения ли си пишеш?

професорите по български език и литература къде го намериха това правило, че имената не се членуват? Вярно, че има там едно правило, че някои имена не получават пълен член в м.р., но къде го това универсално правило за членуването/нечленуването на имената?

"Искърско дефиле" е географско име - цялото, това не са опредление и съществително. Както не се пише "Твърдишкия проход", "Старата планина" и т.н.

Абе не знам, никой в говоримия език няма да каже "В Искърско дефиле" , а ще каже "В Искърското дефиле". То първо е било просто указание, какво е и къде е. После е станало име. Всеки казва "Женския Пазар" , а не "Женски Пазар". Едно е да членуваш име на град, друго такова очевидно описателно понятие. Доста подвеждащ въпрос. Изобщо не е коректно да се задават така на матура.

Може да се пише "Искърското дефиле" ако самото име е така - с членуване, което на мен поне не ми е известно така да се пише по картите. Ако името е "Искърско дефиле", си остава непроменено и не се членува прилагателното, което е част от самото име.

Ние всички от село, които населихме квартал Манастирски ливади, каваме "Отивам в Манастирските ливади". Щото знаем как се членува - ВСИЧКО ЩО Е ПОДЛОГ!

даам- вече освен в м.р. почнахме да бъркаме членуването и в ж.р.... и то на институционално ниво... дубре сми ама шсе упраим

За 7 клас вероятно става дума за въпрос 13. За мен също "скиорски лавини" е в преносен смисъл, а не цитат. Всички ги наричат така, не един конкретен човек. "Кучешки зъби" също не е цитат, само защото някъде някой лекар ги е споменал.

И как даскалите да не допускат грешки при тия малки заплати? Вдигнете ги не два, а десет пъти!

Не са им ниски заплатите. Съотношението спрямо стандарта с това на учителите в другите страни спрямо техния стандарт е същото. А правилите теста пък съвсем не могат да се оплачат от заплати. Просто са си неграмотни.

От БАН са прави - всички изречения са грешно написани: А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътНИЯ транспорт в страната. Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисияТА. В) Още утре г-н Каменов, адвокатЪТ на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи. Г) По ИскърскоТО дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти. ПП: Специално за А): При две или повече определения към едно съществително по правило се членува само първото определение: общата външна политика и политика на сигурност; полицейското и съдебно сътрудничество; Европейският икономически и социален комитет. И ДВЕТЕ ОПРЕДЕЛЕНИЯ КЪМ ЕДНО СЪЩЕСТВИТЕЛНО СЕ ЧЛЕНУВАТ в случаите, когато трябва да се посочат не един, а два предмета, информация за които се получава от броя на членуваните определения, а не от броя или числото на съществителното, към което се отнасят: изпращащата и приемащата държава; началния и крайния час; икономическата и социалната политика; малките и средните предприятия.

"Искърско дефиле" е име, защо да трябва да се членува

Ами елементарно - както казваме "Старата планина", така и тук!

Името Искърско ли е или Искърско дефиле?

За "Стара планина" това цялото е име и никой не казва (пише) "Старата планина", ако иска да е правилно

Искърското дефиле е ЕДНО, познато е...Членува се за изразяване на определност. Както БългарскаТА национална телевизия; СофийскЯТ университет... Казваме "СлънцеТО ме изгори"...

Име е Искър. Неправилно е: От Искъро по-длибоко нема. :) Искърското дефиле се членува.

инфо, "Искърско дефиле" и "Искърски пролом" са имена и чисто географски названия, във формата в която ги пиша. Не са членувани сами по себе си. Членувани географски названия са "Чудните мостове", "Чудните скали", "Скалните манастири", "Червената шапчица" и т.н. Когато се правят такива тестове, трябва да няма и минимален риск от дебат. Демек, изреченията не трябва да са трудни и провокативни, а по-скоро да показват дали един учник може да мисли граматически издържано.

ОК, кажи сега по кое правило се членува "Искърско дефиле".

Ами, по което се членува и Симеоновският лифт или Казанлъшката котловина, Бузлуджанският конгрес, Витошкото плато и пр. Тва са прилагателни моля ви се др-ри и др-рки, не са същ. имена.

Това е поредното докзателство че тия недоразумения от МОН изглежда са ги събирали по некадърност ! Трябва незабавно да бъдат изхвърлени всичките ! По калпава образование не е имало и под турско! Вероятно критерия за работа в МОН е да са чели най-много "Винету"!

А как от това единично изречение се разбира, че комисията е известна!?? Или само заради благозвучието можем да нарушим правилата? Това е изпит по български език не изпит по литературни умения и оригинален изказ изпълнен с благозвучия! Нека и двете институции да се съберат на открит диспут и да коментират българския език във произведението "Патиланци" на Ран Босилек! Би поличил двойка по български език но като римувана проза е ненадминат! Но все пак комисията си е неуточнена и БАН в случая не са прави! Тук говорим не само за усет а и правила! Дори изречението прочетено не членувана "комисия" и членувана с пълен член си носят различна информация!

Според теб кое е по-вярно а) или г)? Имена не се членуват, а "Искърско дефиле" е име.

т.е. Г) или Д)

оффф Б) или Г) дейба

Естествено, че отговор Б е граматически правилен! Това че разговоно никога не ползваме езика по този начин, не значи нищо. "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия." може да се сравни със "Заради раните си, Иван беше откаран с линейка" вместо "Иван беше откаран с линейкаТА". Въпреки това смятам, че тези изпити са ненужно трудни. В нормалните държави подобни тестове се правят с цел да са разбере дали учениците знаят езика на ниво достатъчно да могат да усвоят бъдещ материал. Както се вижда от "езиковедите" на БАН, перфектното владеене на езика не е задължително :)

Абе, примерът ти е малко... тъп. Линейката не е конкретна, докато комисията е конкретна, няма как да е впечатлил една от 100 комисии, писмото е изпратено до точно една. Щеше да е допъстимо, ако имаше случаи да изпратиш мотивационно писмо, което се преглежда от една от 100 комисии на случаен принцип - в живота няма такива ситуации. Докато линейката е една от 100.

Точно това е проблема - заради начина по който използваме езика разговорно, ти предполагаш, че комисията е конкретна (без да се основаваш на факти, а само на усет от това как се използва езикът разговорно), докато самото изречение показва, че не е (за това не е членувана). Това че комисията не е членувана не прави изречението граматически грешно, въпреки че съм съгласен, че го прави доста необичайно, дори странно.

за всяко явяване пред някаква комисия е редно да се напише специално мотивационно писмо. Друг е въпросът, че почти никой не го прави :) Най-лесно е да пооправиш това, което си ползвал последният път. Но се очаква пред различни комисии да имаш различна мотивация. За линейките не е така. :)

Вторият пример е подвеждащ, да го бяха написали така, щеше да звучи логично: "Убедително написаното мотивационно писмо на млад и амбициозен кандидат впечатли комисия."

Според мен в "Г" няма допусната грешка. Това, че дефилето не е членувано не е грешка, защото е използвано като име, а не като географско название.

В царството на неграмотните какво очаквате. Щом > 1/2 от хората смятат, че за да успееш не е важно да четеш. Те някои и не могат да си напишат името дори. Незнам как да го нарека Чалгаристан ли или Бай Ганьов стан няма да сгреша и с двете. За да скрие неграмотността си министерството не публикува условията на задачите на известно математическо състезание например. Имаш право да си видиш работата ама не и условията на задачите. Чудя се как на този тест някой му откри грешка изобщо. Та него го пишат "най-кадърните" хора в държавата, моля ви хора изпратете си коментарите в писмен вид и те ще бъдат разгледани при първа възможност, ЕНДЖОЙ!

Специално за тебе, умнико, кажи каква е грешката в точка а) ?

дръзвам да Ви противореча, но примерът в А) е малко неподходящ да се проверява правопис :) В случая въздушен и сухопътен не са просто прилагателни към съществителното транспорт, а представляват два отделни вида транспорт и юридически е важно да се разбере дали законът ще засегне пряко и двата. Смятам, че беше правилно изречението да се състави така: Промените в закона ще засегнат пряко два от видовете транспорт, а именно: въздушния и сухопътния. И виждате, че тук се членуват и двете, а се разбира ясно и по отношение на останалите видове транспорт..

Да ви кажа честно, и онова зе дефилето изглежда доста вярно... "По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти." Защо трябва да членуваме дефилето. Ако беше "Стара планина", "По Старата планина, която..." ли щяхме да пишем? В "Черното море" ли ще кажем, или в "Черно море" ? М? Питам аз...

Малий, че то и аз няма да мога взема теста :):):)

Искам да разбера че се колебая

Две думи грешни прави ли задачата заневерна?

Какъвто ви е началника, такива и подчинените му. Как да се надскочат? Скоро и този випуск ще си замине от България щастливи, а ние ще дочакаме безмълвно и безропотно дълбоките си старини и ще пукнем спейки в съдраните си чаршафи.

Според мен най-правилен е отг. А, но би звучал още по-добре така: Гласуваните в новия закон поправки...

Наричат ги и "скиорски лавини", тъй като най-често се предизвикани от невнимателни скиори. ЗАЩО СА УПОТРЕБЕНИ КАВИЧКИТЕ? Въпрос от НВО за 7 клас. Отговорът от МОН ще ви скандализира. После защо имало недоволни родители.

Кажете бе моляви като листовките ли е?

Тъй като ти гледам правописа, ще има пак да се явяваш!

Давалити точка или се прави невалидна?

Как е възможно, една година да не е имало, без някакви скандали около тези изпити? Толкова ли тези, които правят тестовете,не си взеха поука и не си оглеждат нещата, като хората? Едва ли са затрупани с толкова много работа и не им остава време да свършат единственото нещо, за което им се плаща

Който не може да прави нищо - учи другите (стара българска поговорка)! В това министерство от години са едни мазни лелки, които освен да отглеждат трътки, друго не могат!

Искам да попитам За тази задача ако имаш сгрешено дава лити точка? ) Членуване Във (Варненски) археологически музей се съхраняват едни от най-забележителните паметници на световната култура, открити в (околност). (Музей) посещават както организирани групи, така и индивидуални посетители от страната и чужбина. Б) Местоимения (Кой/кого) избраха за директор на строителната фирма, предстои да разберем утре. Учителят, (чийто/чиито) ученици спечелиха призови места на спортното състезание, беше награден. Родителите за пръв път отидоха през лятото на почивка в чужбина без децата (си/им). Повикаха по спешност момчето, за да предостави необходимите документи, но (той/то) не се отзова. В) Учтива форма Госпожице, Вие сте (пропуснал) уговорения час, въпреки че бяхте (уведомен) да дойдете навреме. Бихте ли (изчакал) в приемната?

Спрете ги тия тестове. Няма никакъв смисъл. Каквото и да се спусне като задача, все бива опровергано от родителите. Всеки родител може да оспори каквото си пожелае, дори това, че Земята е кръгла, стига чавето да е писало, че е плоска и се носи от слонове. Спрете тестовете! Няма смисъл! Затворете училищата. Няма смисъл от тях!

Хайде стига ги защитава. Ти лично може ли да решиш въпросните тестове, но си тръгнал да участваш в мелето. Имаш ли деца в 7 или 12 клас? Риторичен въпрос, със сигурност нямаш деца, а изпити може би си държал миналия век.

ОчевАдно отговорът е А! Сгрешен е не въпроса, а ключът с отговора! Абе.... журналисти!

чудя - къде тогава е грешката на отговор А?

и сухопътния транспорт"

Открийте грешката/грешките в изречението: Ако редактора не знае правописът, толкова по-зле за правописът.

Аз

А какво ако лекето е написало мотивационното си писмо в 10 варианта за 10 събеседвания и от 10 комисии е впечатлило само една?! Едно време правеха същия номер в листовките на шофьорския изпит - всичките отговори сбъркани, ама се очаквало да отговориш кой е най-сбъркан. Буквално така ни казваха - кой бил НАЙ-грешен. Логически абсурд, разбира се, но кой ти е учил математическа логика в КАТ...

Аз

Хм... "А каквоЗАПЕТАЙКА ако..."

Недопустимо е зрелостниците да не знаят граматиката. Което не важи за чиновниците в МОН. Който има връзки, знае най-важното в живота.

Така е в АБСУРДИСТАН!! Няма такава държава, няма такова МОН! Доживяхме, изпитващите да са по-неграмотни от изпитваните!!... Страхотен гаф, страхотен резил! ФАКТ!

Отговор А е правилен. Казва се точно "въздушния и сухопътен транспорт". Това може да се обърка само от хора, за които българския не е майчин език.

може би имат предвид, че трябва да е и сухопътния, а не сухопътен - това е грешката, според мен

Правилен отговор е: А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната. Правилото в българския език е: При две или повече определения към едно съществително се членува само първото определение. Така се избягва двойното членуване на две определения едно след друго, което утежнява фразата. Това правило се бърка най-често от хора, за които българският не е роден език.

предвид - става дума за два отделни вида транспорт, но грешката се прави често и то именно от българи. Има логика да е в теста.

Аз

Да. Ако сухопътният транспорт беше и въздушен. Ама понеже не е, значи са два транспорта. И тогава е "въздушния и сухопътния транспорт".

Потресаващо е как дори за нещо толкова очевидно не можем да постигнем съгласие. Явно правенето на мъж е нещо като втора природа за българина!

И аз така считам-често на практика се членува само първото определение.

Аз

А глаголът "считам" значи какво?!

може и така да се каже, но за сметка на това се пише "въздушния и сухопътния".

В българския език както се пише,така се чете.

си циганини примерно. Тогава направо пишеш каквото чуваш. Имах предвид, че грешката може да се направи, когато говориш, но ако пишеш, би трябвало да не я допуснеш.

къде е грешното във вариант А, мисля, че си е ОК, благодаря

щом и в МОН вече не знаят български, не знам какво ни остава - унищожиха го този език!

Голямо вълнение тия матури...

МОН не искали да коментират грешките за 7 клас, но ние знаем кои са: - 4-та задача - 13-та задача - непълният ключ с отговори в 16-та задача

"категорични са ОТ езиковедите ОТ БАН". То и журналиста написал това е неграмотен, ама Моника го държи на заплата. Правописа няма значение.

То и журналистЪТ написал ... ПравописЪТ няма значение. Не че нещо, ама все пак да се опитаме да бъдем грамотни докато коментираме тази тема :-)

Аз

"ПравописЪТ няма значение."

няма страшно,скоро ще сме на ромското ниво във всички отношения .даже ще ни се смеят,че не си знаем и езика .да ни забранят просто 24 май !

да членувате! Не е славянско. В Рассия не членуват и не казват Ъ. Така че, престанете да казвате Ъ! Звателният падеж вече почти си е отпаднал от употреба, а за притежателния почти никой не е чувал. Какво остана? Не употребявайте неславянски думи! Защо трябва да казвате баща или татко, когато можете да използвате отец или атец, или папа, още по-добре.

Ъ?ти ,що ни пристаниш ,м ?

ми харесва да съм българка, антидяволисте :)

не е вярно че членуването не е славянско. Ако знаеше малко повече руски език, македонски диалект, щеше да разбереш и произхода на членуването в българиския. Ето един пример: "Мъжът" на български. На македонска норма "мъж-от" на руски тот муж. Очевидно тот отива отзад на думата и първото т отпада в македонски - мъж-(т)от. На руски Та Жена (тази жена) на български Жена-та. А прав си че изречението звучи все едно е казано от рускиня.

ли повтаряте или сериозно обосновавате членуване в руския с "македонски"?

Човекът е написал "македонския диалект", така че не извъртай...

Хайде глупости! На манджа с грозде го обърнахте това образование. Направят тест, издънят се масово генийчетата на мама и тати, мама и тати рипнат да протестират, и всички си посипват главата с пепел, че видиш ли, наистина има грешка. Няма грешка в изречението!!! Ноооо..... ще има наказани! Пълна простотия!

Родителите не обърнаха образованието, а експертите от МОН, БАН и т.н. Вие, нали претендирате, че сте много грамотен, моля да ми отговорите на следния въпрос: Защо са употребени кавичките в изречението? Наричат ги и "скиорски лавини", тъй като най-често се предизвикани от невнимателни скиори. Отговорът на МОН ще Ви шокира, а има и стотици обяснения, че тяхната аргументация не е вярна. Далеч съм от мисълта, че отглеждам дете гений, но съм убедена, че 95% от пешещите тук не могат да изкарат и 10 точки на матурата за седми клас. Как де не протестираме, когато цяла година децата ни ходят на школи и уроци и накрая едни малоумници се гаврят с тях. Така че, преди да пишете минете и Вие по този път.

за пореден път изпълнителната власт в лицето на Минитерството на образованието и науката доказа, че не може да се справи с елементарни задачи като въпросите за една матура, та какво очакваме да прилага политики в областта на образованието... Просто не знам ама тия политически калинки от ГЕРБ трябва да си ходят. И като пиша против ГЕРБ не разбирайте, че искам БСП да управляват. Не ги искам, те са много по-зле. Но има и други партии образовани хора, които няма да дойдат на власт за да крадат и съсипват държавата...