Интерпретативно съчинение или есе на тема "Човекът и вярата" върху стихотворението на Никола Вапцаров "Вяра" писаха дванадесетокласниците на днешната матура по български език и литература.

"Вяра" е част от стихосбирка "Моторни песни" на Вапцаров и е едно от последните изучавани произведения в 12 клас. Зрелостниците имаха на разположение 120 минути за работата си по интерпретативното съчинение или есето. 

На националното външно оценяване за 7-ми клас пък се падна преразказ върху откъс от романа "Седем хайдути и едно магаре" на Бранислав Нушич.

Общо над 110 000 ученици днес бяха зорко следени от 10 000 квестори. Резултатът - рекордно нисък брой хванати преписвачи отчитат от просветното министерство - едва 12. Те са се опитали да използват мобилен телефон.

 

Рано сутринта журналистката от в. "Монитор" Стела Маринова бе определена чрез жребий от заместник-министър Таня Михайлова да генерира теста по български език и литература за държавния зрелостен изпит. Като пожела късмет на учениците, тя натисна клавиша и избра комбинация от въпроси и темата за 41.

Заместник-министърът призова зрелостниците да не се притесняват, да спазват изискванията, да са максимално честни, да работят по всички модули и да положат усилия, за да покажат всичко, което са научили.

В 9 часа беше изтеглен Вариант II за първото национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература от Юлиян Лазаров, репортер от Военен ТВ Канал.

Изпитът започна в 10.00 часа, разделен на два модула. Първият модул с продължителност 60 минути, включваше въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият - в рамките на 90 минути, учениците трябваше да преразкажат непознат текст с дидактическа задача.

Падна се откъс от романа "Седем хайдути и едно магаре":

"Колкото до мен, не е лесно да се каже какъв бях аз, защото мненията за мен бяха разнопосочни. Едни мислеха, че съм лош и нищо не струвам, други смятаха, че съм добър. Според моите родители, баща ми и майка ми, аз бях непослушно дете; моите учители, всички до един, сякаш се бяха наговорили, бяха на мнение, че съм лош ученик, а аз лично смятах, че съм едно много добро дете и отличен ученик. Признавам, не обичах училището и беше истински кеф, когато можех да изклинча и да не отида на училище. Веднъж ме заболя зъб, така ме заболя, че бузата ми се поду и мама не ме пусна на училище. Това много ми хареса и оттогава, заболи ли ме зъб, не ходя на училище. Заболи ли го зъб баща ми, пак не отивам; заболи ли я майка ми - не отивам; ако и сестра ми я заболи зъб, разбира се, не ходя на училище; заболи ли го брат ми - няма ме. Учителите не уважиха факта, че заради чуждите зъби отсъствам от училище, написаха ми неизвинени и ме наказаха. И така, без вина виновен, пострадах аз, заради чуждите зъби.

Иначе, бях много кротко и послушно дете и не мога да разбера защо толкова често ядях бой. Не че нямах вина, ама винаги беше заради някаква си дреболия - счупя прозорец, разбия главата на сестра си, подпаля сламата на тавана, спъна се, полетя и падна в коритото с прането, случваше се и да сипя мастило в сладкото от рози, което мама току-що бе свалила от огъня и оставила навън да изстине. И винаги за дреболии изяждах пердаха. Боят много пречеше на моя напредък в училище. Веднъж баща ми ме наби преди да тръгна за училище и разбира се, не можах да си науча урока. как да помня някакъв урок след като съм изял пердаха? Учителят, разбира се, точно мен изкара на дъската, сигурно сте забелязали, че учителите винаги надушват оня, който не си знае урока, и точно него изпитват. Изпитва ме учителят, а аз си дърпам пуловера и гледам в дъската. На нея не пише нищо, ама аз гледам - къде иначе да гледам. Няма да гледам учителя в очите, я? Той пак ме пита, аз не отговарям, пита ме за трети път, пак мълча.

- Не си си научил урока. - казва учителят.

- Научих го, но баща ми ме наби преди да тръгна за училище и аз го забравих. - оправдавам се аз.

- А защо те би, момче? - пита учителят.

- Не ми се ходеше на училище, а той ме караше насила!.."

След 16.00 ч. на сайта на Министерството на образованието бяха публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни, а резултатите от държавните зрелостни изпити - до 13 юни.