ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за местния вот, вероятно ще бъде обявена обществена поръчка. Това каза директорът на "Сиела норма" Веселин Тодоров пред БНТ.

Той посочи, че от Комисията още не са търсили "Сиела", но са провели предварителни разговори с производителя на машините "Смартматик" за възможностите и сроковете за доработка на софтуера. За да има достатъчно време, спецификацията трябва да е готова да края на този месец.

Междувременно изборният експерт Стоил Стоилов пък изрази мнение, че тези местни избори трябва да бъдат проведени без машини, тъй като "от тях ние нямаме добавена стойност".

Факт е, че от парламентарните избори през 2016 г. до сега избирателният корпус е намалял с над 1 млн. души, подчерта той пред БНР и добави, че машините не са донесли никаква полза. 

Освен това, според него трябва да се удължи срокът между първия и втория тур на изборите, така че да се даде възможност на политическите сили по места да си формират евентуалните коалиции, да си потърсят евентуалната подкрепа и да доведат до знанието на своите електорати какво са се разбрали

Трябва да се определи как ще изглежда началният екран при гласуването. Комбинацията на четири вида избори в едно ще е по-сложна, подчерта Тодоров.

На първия екран трябва да се покаже как ще се избира и в кои избори иска гражданинът да участва. Ще има затруднения при хората, които нямат право да участват във всички видове избори.

"Трябва да се опише организационно и софтуерно как това да стане, тъй като машините не съдържат в себе си избирателни списъци. По-скоро административно би могло това да стане - на първия екран да се забрани на избирателя да избира кмет на кметство или на район. Тези случаи ще са малко, но трябва да им се окаже повече внимание от секционните комисии", коментира Тодоров.

По думите му, ако резултатите от първия тур бъдат обявени до сряда, машините ще могат да се подготвят за втория тур.

"Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, за да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те обявяват резултатите в сряда, нощта срещу четвъртък и петък се работи, за да се подготвят машините", смята шефът на "Сиела".

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на много от машините, поради което имаше проблеми и десетки спирания на устройства, обясни Веселин Тодоров и продължи:

"Нашият техник влиза, възстановява работата и изборният ден приключва успешно, но не е нормално машините да спират по десет пъти на ден. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да спират незнайно, проблемът е механичен".