Посолството на Република България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетяли от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал). Това съобщи на фейсбук страницата си МВнР тази сутрин.

Два хеликоптера ще извършват спасителната операция. Третият остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на първите два.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

Министерството на външните работи извърши чудеса тези дни, за да могат да бъдат тези хеликоптери там, подчерта po bTV Радослава Ненова, жената с която Петров живее. Тя  напомни, че Непал и Китай имат конфликт помежду си.

За излитането на двата непалски хеликоптера потвърди в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Деян Петков, който е от екипа на експедицията на Боян Петров.

"Всички в базовия лагер са излезли по маршрута. Имат и собствена организация кой, кога и как да тръгне", добави Петков.

Надеждата на всички е Боян да е в Лагер 2, уточни той.

Боян Петров изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Петков обясни, че заради плътна облачна покривка не е направена сателитна снимка на района, но е поръчана нова снимка.

"Със снимката можем да видим някакви обекти, които смятаме, че са неестествени за терена, който е там. Разчитаме на хората в планината, на хеликоптерите и снимката е още нещо, което да помогне в работата. /.../ Шансовете на Боян намаляват всеки ден, обаче ние сме оптимисти и се надяваме да добър завършек на всичко това", отбеляза Петков.

По мнението му акцията по спасяването на алпиниста не се нуждае от допълнителни средства към момента. Това Петков каза по повод дарението на "човека паяк" Иван Кристоф от 100 000 лв. за спасителната операция на Боян Петров.

"Боян има добра застраховка, имаме хора, които ни подкрепят. Проблемът е, че застрахователите изплащат сумите след определен период, а за съжаление в Непал или там на място, трябва да се разплаща с хората в кеш. Затова набираме средства, за да мобе услугите да се заплатят на момента. Към момента имаме достатъчно средства за реакция на момента", коментира Деян Петков.