Известният като "Човека Паяк" специалист по катерене на небостъргачи Иван Кристоф обяви, че дарява 100 000 лв. за спасителната операция на алпиниста Боян Петров, който изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

"Ето банкова сметка с депозирани 100 077,43 лв., от която щом отвори офиса на Банка Алианц може да се изтеглят парите $50,000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете (Боян Петров има две деца - дъщеря и син - бел.ред). Не вярвам в нащите политици на нищо, което казват. Познавам ги много добре!!! Също така не смятам, че е редно държавата да плаща от данъците ни, затова, като любител на Extreme/Екстрийм спортове, смятам, че е редно ние сами да се подържаме", написа Кристоф в личния си профил във Фейсбук и публикува снимка на банковото извлечение.

50-годишният катерач, който живее от 1990 година в Канада, обяснява, че това са пари, които е заделил за специален "Спасителен фонд", който основава, но разбирайки за ситуацията с Боян Петров, е решил да ги дари.

"И аз имам малък син... или се действа на момента, или просто не даваш празни надежди и приказки", допълни Иван Кристоф.

Вчера жената, с която алпинистът Боян Петров живее на семейни начала, помоли за помощ във Фейсбук. Радослава Ненова обяви сметка, по която всички желаещи могат да преведат пари за спасителната операция в Хималаите.

"Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА", написа Ненова.