Това заяви директорът на здравното заведение д-р Любомир Таушански, цитиран от БНР и Нова телевизия. 

Той бе категоричен, че срещу лекаря, който е специалист по вътрешни болести с 30-годишен стаж, никога досега не е постъпвало оплакване и колегата му винаги си вършил стриктно задълженията.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова пък съобщи, че са постановени съответните експертизи по случая, с които трябва да се установи дали има причинна връзка между поведението на лекуващия лекар, за който първоначално е установено, че е употребил алкохол, и починалата пациентка, предаде "Фокус".

Очакват се резултати от аутопсията, съдебно-медицинска експертиза, както и кръвната проба на лекаря. „Всички тези експертизи трябва да установят наличието или липсата на причинна връзка между смъртта и евентуално немарливо поведение на лекуващия лекар”, допълни прокурор Сиракова. Според нея е още рано да се каже дали лекарят ще бъде привлечен като обвиняем по случая. Първоначалният срок на разследването е 2 месеца.

35-годишната Павлина Спасова от Перник почина в болница "Св. Иван Рилски" в Дупница, а близките й се усъмнили, че дежурният доктор е пиян. След като бил направен тест за алкохол на д-р Данов, дрегерът показал 2,47 промила.

Пациентката постъпила в болницата на 1 октомври в критично състояние. Първоначалната диагноза била остър вирусен хепатит, но тя отпаднала след направените изследвания. Жената изпаднала в кома, а бъбреците и черният й дроб не функционирали, казаха лекари. Те допълниха, че жената е взимала медикаменти, увреждащи черния дроб, заради шизофрения.

Регионалната здравна инспекция в Кюстендил започва проверка по случая, а от кюстендилската полиция съобщиха, че е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт от неизвестен извършител заради това, че не са положени достатъчно грижи за пациента.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че Регионалната здравна инспекция ще проучи всички факти и обстоятелства около състоянието на д-р Атанас Дамов.
"Без значение дали вследсвие на употреба на алкохол или вследствие на лекарствени продукти е било такова състоянието на този лекар, недопустимо е при една толкова отговорна професия и разчитайки хората на тази помощ, такова неадекватно поведение за мен. Има досъдебно производство, надявам се, че ще стане ясно на какво се дължи тази проба от 2.47 промила - дали от лекаства или от алкохол и мисля, че всички мерки ще се вземат", коментира пред журналисти Десислава Атанасова.