Близки на починалата са се усъмнили, че дежурният доктор е пиян. След като бил направен тест за алкохол на доктора, дрегерът показал 2,47 промила. Взета му е и кръвна проба.

В 15 ч. в събота следобед жената е починала в интензивния сектор на вътрешно отделение на дупнишката болница. Тя е била здравнонеосигурена и е от ромски произход. 

Постъпила е в болницата на 1 октомври, казаха от отделението. Състоянието й било критично. Първоначалната диагнозата, която й била поставена, била остър вирусен хепатит, но тя отпаднала след направените изследвания. Жената изпаднала в кома, а бъбреците и черният й дроб не функционирали, казаха лекари. Те допълниха, че жената е взимала медикаменти, увреждащи черния дроб, заради шизофрения.

Починалата е живеела в Перник, където е била омъжена. От брака си тя има син на 17 години, разказаха роднините й. Те твърдят, че лекарят е бил "толкова пиян, че не е можел да стои на краката си".

Тялото е закарано за аутопсия в кюстендилската болница за установяване причините за смъртта. Според колеги на уличения лекар, същият никога не е употребявал алкохол и цигари.

Той беше видимо пиян след като слезе от линейката. Казаха ни, че е във Военна болница в момента, операция извършвал. Викнах полиция, защото бях възмутена и направиха дрегер пред мен - беше с 2,47 промила, коментира Снежана Спасова, сестра на починалата жена, пред БНТ.

Много бяха коректни, казаха ни, че нашата сестра си отива и че са направили всичко, но защо един лекар, който е дал клетва, да служи за човешки живот, ще ходи на работа пиян? Това, не знам, честно ли е, каза още Спасова.

"Д-р Дамов е професионалист с над 20-годишен опит и с изключителен морал. Невъзможно е да е употребил алкохол по време на работа", каза д-р Елена Гюзева, завеждащ вътрешното отделение в болницата в Дупница. 

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт от неизвестен извършител заради това, че не са положени достатъчно грижи за пациента, съобщиха от ОД на МВР- Кюстендил.

Близките на починалата в Дупница 35-годишна Павлина Спасова ще подадат жалба в съда срещу лекаря, за когото полицейски служители са установили, че е употребил алкохол. Това казаха от семейството на починалата, цитирани от БТА.

През юли стана известен случай, при който лекар от Спешното отделение в МБАЛ-Шумен е бил в нетрезво състояние по време на дежурство. Сигналът бил подаден от мъж, който завел детето си в болницата със съмнение за апендисит и направление за хоспитализиране. Детето е било оперирано по-късно от друг медик, а пилият доктор е подал оставка.