Лабораторията, която е дала "зелена светлина" за качеството на асфалта на фаталния завой, е свързана с фирмата, извършила ремонта на трасето. Tестовете на асфалтовите смеси са направени от дружество, което е част от структурата на "Трейс Груп", съобщава bTV и уточнява, че въпросната частна лаборатория е собственост на "ПИ ЕС АЙ" Стара Загора.

На интернет сайта си дружеството се представя като "водеща компания в структурата на Трейс Груп Холд". Председател на съвета на директорите на "ПИ ЕС АЙ"е Галин Михайлов. Неговият баща Николай Михайлов е председател на Надзорния съвет на "Трейс Груп Холд".

Справка в Търговския регистър показва, че Галин Михайлов, чието дружество е провело тестовете на асфалта, е част или е бил част от още редица компании, свързани с "Трейс Груп". Например, Михайлов е управител на "Трейс Транс" ЕООД. До преди 3 години е бил в Съвета на директорите на "Трейс Пътно строителство", а преди две - в съвета на директорите на "Трейс - София". До лятото на 2016 г. Галин Михайлов е в Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд".

Вчера регионалният министър каза, че в асфалта има недопустим материал. "Този материал е варовик, този материал е недопустим", заяви министър Николай Нанков. Изпитването на асфалта е проведено през 2014 г. от частна лаборатория в Стара Загора, а държавата не била длъжна да провежда свои тестове. "В случая е интересното, че тя също е локализирана частната лаборатория, в която е изпитан материалът, в Стара Загора, не го казвам случайно", добави министър Нанков.

Така единствените тестове, правени на асфалта, полаган на пътя, остават тези, проведени в лабораторията на "ПИ ЕС АЙ", която е част от "Трейс Груп Холд". А шефът на "ПИ ЕС АЙ" по това време, не можа да отговори на въпросите ни.

"Аз съм бил само представляващ, бил съм надзорник там", заявява Галин Михайлов. На въпрос дали не знае какви са били дейностите на "ПИ ЕС АЙ", той отговаря: "Аз дейностите ги знам, само че там е имало друг директор, аз съм бил представляващ. Питайте него."

Михайлов свързва репортера на bTV с Латьо Латев, който по думите му е бил изпълнителен директор, когато са проведени тестовете на асфалта. Латев обаче отрича. "Не съм в нещата отдавна. От 4 години не работя в тази фирма, а пък и да съм бил там, тя лабораторията си действа независимо", заяви Латьо Латев, бивш изпълнителен директор на ПИ ЕС АЙ".

А след този разговор Галин Михайлов изключва мобилния си телефон. Към днешна дата "ПИ ЕС АЙ" АД е със сменено име и адрес. Дружеството вече се казва "Трейс - Пътно строителство" АД.