Даренията са събрани от германска благотворителна организация по идея на германска лекарка, чиито корени са от плевенското село Крушовене.

Д-р Анита Шойн, съпругът ѝ и децата им докараха пълен бус с дрехи за детската градина и училището в село Крушовене, предаде БНТ.

Изборът на селото не е случаен - в Крушовене е роден бащата на Анита, който емигрирал в Германия и дълги години е работил като лекар. Самата Анита е родена и израснала в Германия, но като дете всяко лято идвала в селото при баба си и дядо си. От тях научила български, а сега решила да помогне на своите земляци.

"Ние в Германия сме много богата държава и виждаме тука в България какво е. И искаме да помогнем на тези, които са по-бедни. И да се радват. Защото ние имаме много и имаме възможност да го донесем", каза д-р Анита Шойн.

Близо 80 деца от шест села ще получат дрехи, тъй като в училището има ученици и от няколко близки населени места, а детската градина е с допълнителна група от друго село. Това не е първото дарение на фамилията на немската лекарка. Преди години баща й подарил на селото линейка и домакински уреди.

"Това дарение е много скъпо за нас, тъй като повечето деца от училище „Климент Охридски" са социално слаби дечица. И това е един много голям плюс за децата от село Крушовене и за децата от околните села, които учат в селото", каза кметът на Крушовене Ваньо Транков.

Гостите обещаха да донесат и още дарения - играчки, обувки и учебни помагала.