Секретарят на ПГ на ДПС Четин Казак обяви, че първият законопроект е за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предаде БТА.

С него се предвижда да не се погасяват по давност престъпленията, извършени от комунистическия режим, включително и тези по т.нар. Възродителен процес, обясни Казак.

"Това е една доста болезнена за нас тема",
отбеляза той.

Казак уточни, че текстът на законопроекта е заимстван едно към едно от окончателния текст на предложението, направено в миналия парламент в Комисията по правни въпроси от депутати от ГЕРБ.
Тогава промените не бяха гласувани в пленарна зала.

По думите на Казак особено важно е следствено дело номер 1 от 1991 г., известно като делото по Възродителния процес, което вече почти 30 г. висяло в досъдебна фаза.

"Другите два законопроекта - за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация и за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, имат общ предмет и цел, а именно - заличаване от регистрите на ГРАО и регистрите на Централното бюро за съдимост на насилствено наложените по време на т.нар. Възродителен процес имена на определена група български граждани", обясни Казак.

Той отбеляза, че ежедневно получават жалби от български граждани с турско-арабски имена, че при постъпки в общински служби за издаване на удостоверения или от бюрата по съдимост от тях се изисква с актуалното си име да посочват и името, което им е било насилствено наложено.

"Такова искане се възприема с изключителна болезненост, то накърнява честта и достойнството на тези граждани. За 24 г. демокрация в България е крайно време по един дефинитивен начин да се прекратят подобни практики", отбеляза Казак.

От ДПС искат и по служебен начин Главна дирекция "Гражданска регистрация" да възстанови имената във всички регистри, които управлява, на българските граждани, които са починали и не са успели да си възстановяват имената.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев помоли внесените от ДПС законопроекти да бъдат приети не като провокация към обществото, а като една от последните стъпки за "изкореняване на онези атавизми от миналото, които останаха като наследство от т.нар. Възродителен процес".

"Убеден съм, че всички прогресивно мислещи партии, които са с непоколебима ценностна система, прегръщаща евроатлантическите ценности, ще приемат по подобаващ начин и ще подкрепят нашите законопроекти", каза още той.