Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) окончателно спира строителството на сградата "Златен век" в столицата. Това съобщи пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща при премиера Бойко Борисов на граждански инициативен комитет срещу строежа, с участието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков и други експерти.

Заповедта на ДНСК за окончателното спиране строителството на сградата ще бъде връчена на фирма "Артекс" идния понеделник, защото дотогава текат срокове за обжалване.

На 6 април ДНСК е връчила констативен акт на възложителите на сградата, каза днес Петя Аврамова. Заповедта за спиране на строежа от следващия понеделник ще е с два мотива - първо, за нарушения по време на строителството, и второ - липса на презаверено разрешение за строеж, каза регионалният министър. Гратисният период за внасяне на искане за продължение на разрешителното за строеж е изтекъл през ноември 2018 г., уточни Аврамова. До същата дата фирма "Артекс" е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва, подчерта министърът, цитирана от БНР и БТА.

Не е ясно какво ще се случи с изграденото досега, защото инвеститорът вероятно ще обжалва заповедта на ДНСК, посочи Здравко Здравков. По думите му, построеното до ноември 2018 г. е законно.

"Има законно влезли в сила строителни книжа, има законно издадено разрешение за строеж, което е влязло в законна сила, така че приемаме, че ноември 2018 година е границата, в която вече може да се мисли има или няма разрешение за строеж", каза на свой ред Аврамова.

Построеното досега от сградата "Златен век" ще бъде обезопасено

Здравков допълни, че предстоят съдебни битки, като допусна, че "Артекс" ще обжалва: "Тепърва трябва да видим как ще протече цялото административно производство и да не гадаем какво ще се случи до края". Построената до момента сграда ще бъде обезопасена, увери главният архитект.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че ролята на премиера Борисов за днешната среща е била много важна, защото е успял да събере всички страни по казуса. Разговорът беше тежък, търсехме най-добрия начин да спазим закона и да сме достатъчно прозрачни. Има политическа воля да се спази законът, той да важи за всички, без значение кой кой е, подчерта тя.

Представителите на гражданската организация изразиха задоволство от резултатите от срещата.

Воислав Тодоров от ИК "Лозенец", който настояваше строителството на "Златен век" да спре, обяви, че Инициативният комитет отлага протестите си за седмица, за да види какво ще се случи след връчването на този акт на ДНСК, с който окончателно строителството трябва да спре.

"Строителството трябва да бъде окончателно спряно. Не да бъде спряно за месец, два, три, докато се правят някакви допълнителни корекции по сградата, а да бъде окончателно спряно заради изтекло разрешение. Това е огромен пробив, огромен успех за гражданското общество", заяви Тодоров.

Междувременно управителят на фирма "Артекс проект" и син на собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов поиска лична среща с премиера Бойко Борисов, като му изпрати писмо. В него Мирянов-син заявява, че многократно се е опитвал да се свърже с министър-председателя, за да бъде поканен и да присъства на срещата му с представителите на Инициативния комитет "Лозенец", които протестират срещу строежа на небостъргача "Златен век".