Управителят на фирма "Артекс проект" и син на собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов поиска лична среща с премиера Бойко Борисов, като му изпрати писмо.

В него Мирянов-син заявява, че многократно се е опитвал да се свърже с министър-председателя, за да бъде поканен и да присъства на срещата му с представителите на Инициативния комитет "Лозенец", които протестират срещу строежа на небостъргача "Златен век".

"С изумление научих от медиите, че лично сте поканили г-н Мариан Башур в 10 ч. на среща. Г-н премиер, правя неколкократни опити да ви помоля да се свържете с нас и да ни поканите да присъстваме на тази среща. До този момент получавам категоричен отказ от вашия пресцентър за това. Г-н премиер, един конфликт има минимум две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите, което упорито отбягвате, кой е прав? Така както каните Мариан Башур, моля Ви поканете и мен. За Ваше сведение, Ви предлагам всички факти, които бих предпочел да Ви кажи лично, когато се видя с Вас", пише в писмото си Мирянов-син.

Той твърди, че част от протестиращите от Инициативния комитет "Лозенец" като Мариан Башур, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров повтарят "неверни твърдения", които уронват авторитета и престижа на "една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции".

"ИК "Лозенец" непрекъснато подлага на съмнение законността на нашия проект и работата на ДНСК. С всички тези провокативни действия се внушават твърдения неотговарящи на истината. Те заблуждават гражданите на София, а в същото време, освен авторитета на "Артекс", са опорочени и институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони и нормативни документи в Република България. Доказателство за законността на строежа са всички законно издадени книжа и становището на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от главния архитект Здравко Здравков и множеството проверки на органите на ДНСК", допълва Мирянов.

В писмото си, управителят на "Артекс проекТ" описва хода на строежа на сградата "Златен век" от 2007 г. досега, както и получените разрешителни.

Междувременно регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че в понеделник (15 април) ще бъде издадена заповед за спирането на строителството на "Златен век".

"Ние следваме законовата процедура за спиране на строежа на "Златен век", не го правим под обществен натиск. След ноември 2018 г. текат дебати относно това налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения. Но лично аз в кореспонденция с г-н Никола Вапцаров от инициативен комитет "Лозенец" съм написала, че законът няма ретроактивно действие", заяви Аврамова и посочи, че с времето специалисти и експерти са се разделили по този казус.

"Ще спазим законовата процедура - след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже. Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие - това е становището на всички нас и на премиера. И според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето", обясни регионалният министър.