Протестите срещу небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" се подновяват. За седми пореден път гражданите ще изразят несъгласието си със строежа на спорния обект на фирма "Артекс".

От Инициативния комитет съобщиха, че строителството на сградата се ползва с политически протекции.

"Виждаме абсолютното бездействие и безсилие на институциите пред парите и политическата протекция. Нашият протест е срещу незаконното строителство и корупцията в по-широк мащаб. Очевидно този случай става все повече символ на корупцията в държавата. Проблемите са много по-дълбоки дори от неразбориите с тази сграда", каза пред БНР Воислав Тодоров от Инициативен комитет "Лозенец".

От 18:30 часа, в градинката пред сградата, протестиращите ще поискат прекратяване на строителството, разрушаване на незаконно построеното и оставките на директора на ДНСК Иван Несторов и на зам.-регионалния министър Валентин Йовев. Те оспорват становищата им, че сградата е законна, базирайки се на отказа на главния архитект на столицата Здравко Здравков да удължи разрешителното за строеж.

"Очакваме да признаят, че разрешението за строеж е изтекло. Строителството продължава незаконно. Очакваме строежът да бъде спрян и преработен, така че да отговаря на изискванията на общия устройствен план за максимална височина", допълни Тодоров.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че подобна сграда няма място в тази част на града, но решението за спиране на строителството й може да бъде взето единствено от ДНСК.