Размяната на двете новородени момиченца във Втора САГБАЛ "Шейново" е станала след раждането, вече при първото раздаване на майките, когато са били настанени в кошчетата в неонатологичното отделение. Това обясни пред медиите директорът на родилния дом д-р Румен Велев. Той се извини на двете потърпевши семейства и повтори, че биологичните родители са категорично установени.

Медицинският директор каза още, че се касае за поредица от пропуски, като основната грешка най-вероятно е допусната от един човек, а след това е последвала верижна реакция. Д-р Румен Велев е категоричен, че няма умисъл. След като приключат назначените и от него проверки, ще има административно наказание, заяви шефът на лечебното заведение. 

"Ние разбрахме след 8-9 декември, когато едната от майките се беше обадила на неоналотога за съмнение. И още на следващия ден уведомих полицията. Тази майка е видяла двете гривнички и е установила, че номерът на ръката и на бебето не е един и същ. Размяната е настъпила по-късно, не е по време на раждането", каза лекарят.

Д-р Велев допълни, че за 30 години практика на акушер-гинеколог за първи път е свидетел на подобен изумителен случай.

"Има смущаващи факти, които не можем да си обясним за момента", коментира той.  По думите му е странно как за три месеца жените не са погледнали разминаването в номерата на гривничките.

"По време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. При изписването гривничките не са били сверени. Три месеца е много дълъг период. А едната майка много добре си съхранява всички документи, но не са обърнали внимание", каза още директорът на АГ "Шейново".

Д-р Велев заяви още, че е готов винаги да подаде оставката си, но първо иска да се стигне до цялостно изясняване на случая. 

Той съобщи, че вече са разпитани 30 души от персонала, в това число и той самият.

По повод недоволството на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, че директорът не го е уведомил за случая, д-р Велев обясни, че съзнателно информацията не е оповестена, защото става въпрос за разкриване на лични данни и за деликатен казус. Той беше категоричен, че новината около случая е изтекла по неофициален начин, за което има своите подозрения.

"Основната цел беше тази да съхраним анонимността на семействата. Сега цяла България знае какво стана, а това са лични данни", коментира д-р Румен Велев.

За да няма подобни размени за в бъдеще, директорът на родилния дом заяви, че ще настоява да се премине към използване на гривнички с баркод, тъй като в момента номерата, които се надписват, могат да бъдат изтрити.

Снимка: БТА