Третото издание на конкурса за чиста журналистика на Dir.bg - Web Report, приключи с връчването на наградите на тържествена церемония в клуб "Перото" в НДК. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в шест основни категории - "Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински Истории", а за първи път и "Спорт". За втора поредна година бяха раздадени и почетни награди на същата стойност за фото- и видеорепортаж.

В конкурса участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Във всяка категория бяха номинирани трима участници, като един от тях бе избран за победител. 

Наградата в категория "Общество" беше присъдена на Генка Шикерова, dnews.bg, за документалната трилогия "Социалната война" (видео).

Другите двама номинирани бяха Ралица Фичева, Deutsche welle, за "Ние сме болно общество": Тревожните хора на България и Йордан Бързаков - ClubZ.bg, за Децата, които дойдоха след Десети.

Наградата беше връчена от оперативния директор на Dir.bg Иван Брайков.

Номинации в категория "Общество"

"Конкурсът тази година се проведе в необичайна ситуация, пандемията изправи пред огромно изпитание всички нас. Тя промени и графика на конкурса. Но точно във време на изпитания журналистиката доказва своята обществена роля, влизайки в битка с фалшивите новини, които са едно опасно проявление на дезинформация, анонимност и некомпетентност, особено опасни, когато става дума за живота и здравето на хората", заяви той.

"Конкурсът за трета поредна година получи подкрепата на големи и малки онлайн медии, всички ние сме обединени от една обща кауза - да върнем доверието в журналистиката, да посочим големите професионалисти в тази професия и да насърчим талантливите млади автори. Искам да благодаря на всички участници в конкурса, на авторитетното жури, което даде своите безпристрастни оценки, на нашите партньори и спонсори, на маестро Пламен Карталов, който е сред нас, и разбира се, на нашите домакини. Всеки един от тримата във всяка категория на практика е победител, но, за съжаление, тя е само една", каза още Брайков.

Иван Брайков

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

"Благодаря за наградата, както и на продуцентите от dNews, които направиха така, че поредицата Социалната война да се случи. Мисля, че с работата си допринасяме за това обществото да бъде по-добре информирано", каза Генка Шикерова. 

В категория "Истински истории" журито избра за победител Вяра Деянова, Bravestories.eu, за Йото, който гледаше Чернобил (видео).

Номинирани бяха още Ася Чанева, БНР, за Да преболедуваш Covid-19 и да останеш извън статистиките и Добромир Иванов, bTV, за Дишай! (снимки и видео).

Номинации в категория "Истински истории"

Наградата връчи Христо Христов, изпълнителен директор на WhitePress България.

Христо Христов

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

"Имаше един куп интересни материали, така че благодаря за страхотния конкурс, че вдигна нивото тази година спрямо миналата, не беше лесно да се журира, даже беше леко невъзможно и всеки, който е спечелил в тази категория наистина го заслужава", каза той.

Вяра Деянова

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

"Безкрайно ви благодаря, вие сте наистина сайт, който е на световно ниво и аз наистина нямам думи, защото това, което правя, е на една година, а уеб пространството е едно изключително отговорно място с много присъстващи и за да се откроиш и да бъдеш забелязан от медия, като вашата, за мен означава много, наистина много!", каза развълнувана Вяра Деянова. 

В категория "Икономика" победител е Георги Ангелов, dw.com, за Как София изяжда България.

Номинирани бяха още Даниел Пенев, ClubZ.bg, за Търсят се българи с добър български и Таня Петрова, Segabg.com, за Агенцията по горите се оплете в лъжи за заменките на земи.

Номинации в категория "Икономика"

В категория "Култура и изуство" големият победител е Димитър Иванов, bTV.bg, за Йордан Радичков-внук: Денят на писмеността е истинският празник за и на духа.

Номинирани бяха още Паулина Гегова, Marica.bg, за Бизнесът с картини у нас - мисия (почти) невъзможна и Панайот Стефанов, Nula32.bg, за Отживелици или завръщане към същността.

Номинации в категория "Култура и изкуство"

Наградата връчи маестро Пламен Карталов, директор на Националната опера, който каза:

"Горд съм, че присъствам между вас, защото Dir.bg е една от най-четените онлайн медии, която много често е спътник в нашата дейност, така че поздравления за това, което правите. И наистина - против простащината безстрашно и обективно трябва да се борим всички ние".

Пламен Карталов

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

Победител в категория "Технологии и иновации" е Мила Чернева, Capital.bg, за Зелени и с кауза.

А номинирани бяха Райко Байчев, Actualno.com, за Пазач, надзорник, оглеждачка: От Даниел Дефо до COVID-1984 и Доротея Николова - Робот помага на хора с гръбначни наранявания да проходят.

Номинации в категория "Технологии и иновации"

Наградата връчи Венелин Петков, директор "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV, който заяви:

"На всички колеги искам само да кажа едно много важно нещо - работете, бъдете смели, просвещавайте, търсете истината, защото не можем да позволим на простащината да ни завладее".

Венелин Петков

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

В новата категория "Спорт" беше отличен Диян Божидаров, Segabg.com, за Бедното дете няма право да стане Стоичков.

Номинирани бяха Петър Георгиев, Dnevnik.bg, за Тежестта на таланта: Как младите се справят със стреса в елитния футбол в България (подкаст) и Любомир Тодоров, БНР, за Нулева година в спорта.

Номинации в категория "Спорт"

"Запознах се с материалите и който и да беше спечелил, щеше да е заслужил", каза Динко Гоцев, главен редактор на Corner.dir.bg.

Динко Гоцев

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

Почетна награда за фоторепортаж получи Петър Георгиев с материал, публикуван в БНТ - Оживеният Ню Йорк опустя (снимки).

Наградата връчи доайенът на българската фотожурналистика Иван Григоров. Той изрази надежда, че нейното бъдеще ще е добро.

Петър Георгиев и Иван Григоров

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

"Аз категорично не очаквах да спечеля, тъй като спортът е моята сфера, така че благодаря на Дир за тази изненада. Прекарах последните няколко месеца в Ню Йорк от началото на пандемията, това, което видях промени до голяма степен начина, по който гледам на света. Искам да поздравя всички журналисти и всички хора, които правят всичко възможно максимално много информация да стига до хората, за да знаем срещу какво сме изправени. За мен основният извод от това, пред което сме изправени, е, че доверието на аудиторията ни е най-важното в момента, нещо, което подценявахме в последните години, затова трябва да се борим още повече за това. Благодаря на всички свои колеги, които с работата си вдъхновяват и мен", каза Петър Георгиев.

Тази година Почетна награда за видеорепортаж заслужи Силвия Николова, MU-VI.TV, за Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания (видео).

А Почетна награда за млад автор беше връчена на Кристиян Юлзари, Scoolmedia.com - Насилието в училище - скритата епидемия

Приза връчи Никола Костадинов, главен редактор на Dir.bg.

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

"В тази жега в нашата професия e хубаво да има младо попълнение, което да внесе свеж полъх в професията, затова много се радвам, че връчвам тази награда", заяви той.

Кристиян Юлзари

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

"Искам да благодаря на журито за тази награда, тъй като това ме мотивира да продължа да се развивам в сферата на журналистиката", каза Кристиян Юлзари. 

От ляво надясно: Христо Христов, Венелин Петков, Кристиян Юлзари, Рени Веселинова, Иван Григоров, Иван Брайков

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

Авторитетното жури на Web Report беше в състав: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Снимка: Андрей Михайлов, Булфото

Генерални партньори на събитието са A1 и Dundee precious metals.

Генерални медийни партньори - Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Медийни партньори са - bTV Media Group, OffNews, Мениджър, BulFoto, dnews.bg, Център за развитие на медиите, ММ, Еtarget.

Стратегически партньор - НДК и клуб "Перото".

С подкрепата на White water, "Крадецът на ябълки" и Rice up.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Мотото на Web Report e "Крачка напред към промяната, стъпка назад към истината". Ако тази година не сте го направили, участвайте в следващото издание на конкурса. Ако не сте победили, опитайте пак!