Лекарите от Випуск 2018 на Медицинския факултет към Медицинския университет - София получиха дипломите си и положиха Хипократова клетва. Дипломираха се 435 медици, от които 192 са чужденци. Отличниците са 55, като четирима са пълните отличници, които бяха наградени с приза "Златен Хипократ".

Проф. Иван Митов, декан на Медицинския факултет, поздрави абсолвентите и каза, че са изминали 6 години на упорит труд и лишения, но и на незабравими приятелства и изживявания от студентския живот, следвайки мечтата си да станат добри лекари.

"Истинските изпитания предстоят, от утре ще трябва ежедневно да се доказвате, да взимате решения за здравето на пациентите, а отговорността е огромна", допълни той. Проф. Митов благодари на преподавателите от МУ, както и на родителите за подкрепата в професионалното израстване на младите лекари.

В поздравлението ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков също напомни да не се забравят усилията на близките, жертвали време и средства, за да подкрепят студентите.
"Сигурен съм, че нашият университет и в бъдеще ще ви осигурява академична и професионална опора, допълни още той и подчерта, че МУ -София е на второ място от всички висши училища в България. Знанията не лекуват сами, трябва и щипка човещина", каза председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Иван Маджаров и ги призова да си помагат и да уважават труда на колегите си.

По думите му намалява броят на сертификатите, издадени от БЛС за работа в чужбина. БЛС награди с почетна грамота и плакет отличниците от випуска.

Ректорът на СУ "Св.Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков поздрави абсолвентите и изрази благодарността си за сътрудничеството между двете висши училища, както и от високото им ниво на преподаване. Пожела на медиците да изберат онова място за работа, което ще ги направи най-щастливи.

Лекарите бяха поздравени и от името на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от името на други ректори и декани, както и директори на болници. От името на завършващите лекари първокурсниците получиха Факелът на човечността.