Девет години след първата копка спортната зала "Арена Бургас" отвори врати. В морския град за церемонията по откриването ѝ отидоха президентът Румен Радев, служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, както и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Регионалният министър арх. Иван Шишков донесе на място Акт 16 за експлоатацията на залата. 

"За мен е огромно удоволствие да бъдем днес заедно за откриването на най-модерното спортно съоръжение у нас. Изграждането на такава инфраструктура е от основно значение за развитието ни като нация. Бургас, най-модерно развиващият се град на България, чака тази зала отдавна. Тя е факт благодарение на подкрепата на няколко правителства, благодарение на упоритостта на министър Лечева, усърдната работа на министър Шишков и най-вече на Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов", каза държавният глава Румен Радев. 

По думите му спортното съоръжение ще даде възможност на редица федерации и спортни клубове да организират спорни международни турнири в Бургас от най-високо ниво. "Мащабите на тази зала предполагат провеждането на състезания от най-високо ниво. Това ще има отражение не само върху спорта в града и страната, но и върху туризма в региона. Това е огромен успех за Бургас", каза още Радев, цитиран от БТА.

Президентът Румен Радев

Снимка: БТА

"Едно дълго чакане, изпълнено с огромни очаквания за това съоръжение, приключи. Тази зала имаше трудно начало, но любовта и грижата към спорта ни даде сила, за да обединим усилия и днес да я открием. Нека утрешният ден даде възможност на бъдещите шампиони. Искам да благодаря на президента Румен Радев за това, че отдели време и присъства на събитието за откриването на тази зала", каза от своя страна служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева. 

"Днес завършва една сага. И можем да се поздравим за това, защото, колкото повече се удължава процесът по откриването на едно такова огромно съоръжение, той става все по-скъп. Усилието да завършиш строеж, който в години назад не е бил планиран правилно, е наистина много голямо", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Регионалният министър арх. Иван Шишков донесе на място Акт 16 за експлоатацията на залата

Снимка: БТА

"Особено горда съм, че тази зала ще превърне Бургас в световен център на спорта. Това събитие се чакаше дълго, както от спортната общественост на Бургас, така и от бургазлии. Държавата вложи усилия, за да можем днес да се поздравим с този финал. Желая на добър час на спорта в Бургас, на децата, които ще израснат тук. Нека химнът на страната ни винаги оглася тази зала", каза областният управител проф. Мария Нейкова. 

Малко преди официалната церемония министър Лечева направи последна инспекция на спортното съоръжение.

"Трудно беше, действително преминахме много препятствия, но в крайна сметка трябва да кажем, че можем да се гордеем с такова съоръжение. Нека в бъдеще подобни съоръжения, когато се планират, да бъдат много по-детайлно обсъждани, така че да не се получават подобни забавяния в сроковете за изпълнение. Факт е, че тази зала попадна и във времето на пандемията. Имаше нарушени доставки. Беше много трудно извършването на доставките в един много дълъг период от време. Не казвам това, за да се оправдаваме. Казвам отново, че е нужно такива големи спортни съоръжения да се планират много внимателно, защото те са изключително сложни и изискват много детайлен анализ. 65 млн. лева е цялата стойност за изпълнение на проекта от началото до края", каза още министърът на спорта Весела Лечева. 

Снимка: БТА

Изграждането на залата започна през 2014 г. и трябваше да отвори през 2017 г., но се забави по редица причини, което костваше и оскъпяването ѝ. Първоначално спортното съоръжение бе разчетено да струва 38,4 млн. лв., но впоследствие сумата набъбна до споменатите от Лечева 65 млн. лв. 

Съоръжението в Бургас бе открито със среща от полуфиналите в Националната баскетболна лига между отборите на "Черноморец" и "Рилски спортист".