Става въпрос за изграждането на първата в България спортна зала, в която ще има атлетическа писта по всички изисквания на световните спортни федерации. Това ще я направи подходяща за домакинство на европейски състезания, каза Бубка, цитиран от БТА.

"Сега мога да потвърдя, че всички хубави неща, които чух за това, което се прави за спорта в Бургас, са верни.(...)Тук на практика доказвате думите на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, че спортът строи мостове между хората и държавите”, заяви Сергей Бубка.

Кметът на Бургас съобщи, че градът вече е заявил намеренията си да стане домакин на Европейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 година.

Теренът се намира в комплекс "Изгрев" на мястото на бившите казарми. Реализацията на идеята започна преди няколко години, когато кметът Димитър Николов поиска от военното министерство старото поделение в "Изгрев" и то беше прехвърлено на Община Бургас.

Вижте снимки >>

Бубка бе придружаван от президентът на Българската федерация лека атлетика Добромир Карамаринов.

Спортният комплекс "Арена Бургас" ще бъде със 7000 места капацитет, закрита атлетическа писта, условия и техническо оборудване за организиране на местни, национални и международни състезания в различните видове спорт, подвижни трибуни, тренировъчен блок, конферентни зали и други, каза още кметът на Бургас.

"Във възторг съм от прекрасния проект "Арена Бургас". Уверен съм, че той ще помогне да възпитате здраво общество в хубавия ви град и да създадете нови шампиони, които да прославят България". Това написа Сергей Бубка в книгата за специални гости на Бургас.

Кметът Николов му връчи почетна статуетка на закрилника на града Свети Николай Чудотворец. Почетен знак получи и президентът на българската лека атлетика Добромир Карамаринов.