Джими Савил, който почина през 2011 г., е известен във Великобритания предимно за приноса си като телевизионен водещ на Би Би Си през 60-те години на миналия век към благотворителни кампании, в частност в полза на децата-сираци.

Полицията започна разследването, след като в документален филм, излъчен по Би Би Си преди малко повече от месец, покойният телевизионен водещ бе обвинен в сексуални посегателства над деца. Те били извършвани както в студията на телевизията, така и в болници, които водещият посещавал, като част от благотворителните си кампании.

От тогава над 450 жалби са били подадени в полицията от възможни бивши жертви на Савил, съобщава Ройтерс, цитирана от bTV.

Полицията във Великобритания до момента ги е разделила на три категории сексуални престъпления – първите, в които Джими Савил е бил замесен самостоятелно, вторите, в които е бил замесен с участието на други хора и третите, които нямат директна връзка с него.

До момента по случая са били задържани шестима души, а седми е бил привикан на разпит.
Сред разпитаните до момента, са известни „звездни агенти”, музикални изпълнители и актьори.

Преди дни водещ журналист на Би Би Си беше обвинен за непристойно поведение спрямо три деца, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
82-годишният Стюарт Хол, известен с шеговитите си и ерудирани коментари на британските футболни мачове по Радио Пет на Би Би Си, беше арестуван в дома си в Уилмслоу, близо до Манчестър. После беше пуснат под гаранция.

Би Би Си веднага го освободи от работа. Престъпленията, за които е обвиняван журналиста, датират от 70-те и 80-те години на миналия век и са извършени спрямо момиченце и двама юноши на възраст между 9 и 16 години.

Засега не е ясно дали обвиненията срещу Хол са свързани с аферата "Савил", посочва Франс прес.
Ройтерс уточнява, че Хол не е обвиняван в изнасилване на децата.

Генералният директор на БиБиСи Джордж Ентуисъл подаде оставка два месеца след встъпването си в длъжност, след като не успя да се справи с избухналия скандал за сексуални злоупотреби с деца и грешното обвинение срещу политик в педофилия.
По телевизията бе излъчено интервю с възпитаник на социален дом в Уелс, който твърдеше, че през 70-те и 80-те години на миналия век е бил подлаган на сексуално насилие от Алистър Макалпайн - бивш съветник на експремиера Маргарет Тачър.
Впоследствие се оказа, че информацията е невярна и телевизията се извини за допуснатата грешка, но в крайна сметка това доведе до оставката на Ентуисъл.

Хелън Боудън - директор на Би Би Си нюз, и нейният заместник Стив Мичъл бяха помолени да предадат своите задължения от новият действащ генерален директор Тим Дейви и председателя на Би Би Си Тръст лорд Крис Патън, които преценили, че медията се нуждае от нова ясна линия на управленски контрол.