Едва през февруари срещу петима души бяха повдигнати обвинения за причинена смърт по непредпазливост и немарливо изпълнение на занятие за смъртта на Ива Христова от Разград и все още няма осъдени.

Вчера 13-годишно момиче от Германия, дошло с баща си на почивка, се е удавило в басейн в хотел "Берлин" в курорта, засмукано от тръбата, която изтегля водата през филтъра за пречистване, съобщиха от БЧК. Вероятно отворът е бил без предпазна решетка, недостатъчно широк и така се е образувало голямо налягане, което детето не е могло да преодолее.

"Когато детето се е гмурнало и отишло близо до помпата, там вече теглителната сила е много голяма. И тя го засмуква и остава там", заяви пред БНТ Лаврентий Силов, специалист по водно спасяване към БЧК-Варна.

Докато спасителят и хората наоколо разберат за случващото се, момичето се  давило на метри от тях, съобщи Нова телевизия. По-късно Сара е откарана в болница, в състояние на кома и през нощта издъхнало.
Преди по-малко от година починала майка й.

След зловещия инцидент се оказва, че басейнът работел незаконно, защото не е приет от комисия по надлежния ред. От общината уточниха, че срокът за приемането му изтича на 14 юли и до тази дата не би трябвало да функционира. Местните власти уверяват, че злополучният вътрешен басейн е източен и вече не работи, но журналисти не бяха допуснати, за да се уверят в това.
Управата на хотела отказа всякакъв коментар с мотива, че тече разследване по случая.

Всяка година собствениците на хотели са длъжни да уведомят общинската комисия, която проверява безопасността на съоръженията. Във Варна и курортните комплекси има над 220 басейна, а само 56 от тях имат официално разрешение за работа.
"Повече от половината ние не знаем как работят, защото може да имат спасител, може да нямат, какво оборудване имат, какво е състоянието. И комисията не е минала и ние не знаем нищо. И те работят на черно", коментира Силов.

Срокът за уведомяване на комисията, че даден басейн ще работи, според кметска заповед, е до края на месец май. Заради икономическата криза много от собственицете на хотели започват да посрещат гости по-късно и пропускат срока. Оттам нататък техните басейни остават извън полезрението на проверяващите.

Това е първият смъртен случай в басейн за този сезон.