Помпа засмука и удави дете в басейн на Златни пясъци

Точно две години след като 13-годишно момиче се удави в басейн в Разград, засмукано от помпа, при такъв инцидент в Златни пясъци почина германче на същата възраст.

Обратно в новината

Коментари - Помпа засмука и удави дете в басейн на Златни пясъци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не разбирам защо се крие името на хотела, на собствениците на хотела и защо те не са вече в затвора. Да гният вечно там.

Защо винаги, след като стане трагедията, българите реагират с проверка? ЗАЩО ВИНАГИ СЛЕД??? Всички са виновни - ръководство на хотела, общинари, контролни органи. Та нали има една цяла полиция в общината начел със зам-кмета - генерал? Къде са???

Освен всички други защити, тая помпа е трябвало да работи в режим на пулсация. Тогава и да засмуче човек има възможност да избяга. Ама къде ти - сега и кьораво и сакато хукна да проектира басейни щото е мн лесно

Ганю, от къде го измисли този режим?

Братя Стоеви трябва вече да са в дранголника. Защото утре нещо друго може да засмуче техните деца.

Това в хотелът на Иван Костов в курорта. Казва се Берлин, в северната част на Златните, и се управлява от подставените му лица братя Стоеви.

Това добре, ама обясни ми моля те какво значи "хотела на Костов" ??? Питам сериозно, любопитно ми е. Поздрави от жегава София.

Сега ще трябва и германско разследеване да се прави. Пък то ще се окаже, че и хотела и басейна са на некое наше момче ... е каква стана тая.

Абе това е БГ действителността - тотална безотговорност, липса на контрол и безнаказаност! Жалко за загиналите деца (това в Разград и германчето)! Те са жертва на тоталното безхаберие, в което си живеем тук. Непрекъснато стават нелепи и абсурдни инциденти, после следва период на засилени проверки как и защо е станал инцидента и следва .........затишие.

Решение има и е много просто - няма разрешение - глоба от 50 до 100 хиляди лв, не може да плати - затварят хотела , има смъртен случай - затвор ......... Ясни и прости правила и закони ! ДА .... ама НЕ ..............това е BG !!!

Поредния повод за срам и унижения ...Мерзавци...,продаващи се евтино това е!!! Всички некадърни копелета от Булгаристан се харчат за няколко евро,крадат по няколко евро,мислят за мазните си задници и нищо друго!!! Жив ,здрав и прав човек в гроба могат да вкарат само да си натъпчат търбусите или да си купят келява къща в лайняното си село!!! Простаци! Простаци! Просаци!!! Съд !!! Но не в помията Бг ,а в Хага!!!

"Това е първият смъртен случай в басейн за този сезон." - с други думи "Очаквайте още такива случаи"!

Това е резултатът от беззаконието и липсата на отговорност. Жертви ще има навсякъде - натровени, удавени, убити по пътищата и т.н

Статията много правилно започва с предишният такъв инцидент. И там няма осъдени. В комплекса има 220 басейна при 56 разрешителни и властите не смятат да правят нищо. Когато заляха в Слънчев Бряг един незаконен басейн с бетон може би са спасили един човешки живот. Безхаберие на много нива. Мисля, че правилно е да попаднат зад решетките една хубава голяма компания като се започне от собственика на хотела, управителя, спасителя и строителния инспектор на района. Другото, което ми е любопитно, защо циркулацията на водата трябва да се осигурява от всмукваща помпа. Достатъчно е да се подава филтрирана вода постоянно и да се събира оттичащата се вода. Тогава няма как да стане такъв инцидент.

Циркулацията се осигурява от помпи, защото има изисквания целия обем вода в басейна да преминава през филтъра за определен период от време (по принцип 8 часа). Отделно върху смукателите в дълбоката част на басейна (main drain) задължително трябва да има решетки с размер на дупките по-малък от пръста на малко дете. В противен случай басейна не може да функционира или поне не се допускат хора в дълбоката част. Така е поне в белите страни (работих като спасител 2 лета в САЩ) тук нямам идея как е точно, но не би трябвало да е различно.

знаеш ли какво всашност е станало за да обвиняваш спасителя и знаеш ли през кфо е минал тои и тези които са се опитвали да го извадят и бтв - момиче е !!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Управляват ни корумпирани некадърници на всички нива - от общините до горе - съдират кожата на хората и взимат трохи от престъпниците "бизнесмени - крадци"

И ние, понеже сме си стадо, си траем, драскаме си само по форумите и следващият път пак се навеждаме...

Когато грамотните бъпгари работят в чужбина, резуптатите са такива! И то във всички области! Жалко за детето и ...за всички нас, които още живеем тук!

такива случаи имаще много повече от 2-3, в софия също имаше такъв преди време, смукателните колектори на помпите нямат предпазни решетки и обикновенно заклещват и засмукват крака или тялото на жертвата.

виновен е този, които е пуснал басеина в изправност!!! хорааааа, къде ви са нормите за сигурност и безопасност? докога ще се мотате??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това сме си ние.Какво да правим? За съжаление не сме сами.Всички южняци сме от един дол дренки.

Редно е да вкарат собственика на басейна/хотела в затвора поне за назидание на другите тарикати. Не стига че пускат в експлоатация незаконно басейни ами и ги изграждат някакви нещастници. Разбира се че ще го засмуче т.нар. 'дрейн' откъдето се източва водата и отива кум филтрите. В белите страни този проблем е решен отдавна просто като се правят 2 дрейна - ако единия засмуче някой - то другия компенсира и човека може лесно да се освободи. Ама както и да е - няма оправия в БГ. Бог да го прости хлапето!

Ами втория като замсуче повече за да компенсира и вземе та засмуче още някой дето не се е и гмурнал трети ли правим ? Или ще си направим басейн с много дрейнове да се удават максимален брой хора едновременно ?

По правилно е да се ДОБАВЯ филтрирана вода в басейна, и да се обира оттока. Както писа някой по горе€

за всички инженери, водни техници и всякаква подобна паплач, мислеща се за капацитет във всяка област - рециркулацията в един басеин се прави от тръби от не повече от 2 цола, демек 5 см. няма начин да "засмуче" едно тяло от сорта на з0-ч0 килограма а и повече. "преливниците", както казват няко специалисти тук, са за да може повърхностните диверсанти да се пречистят, както например е плажното масло и така нататък. причината за нещастието е някъде другаде , но не и в една пречиствателна тръба.

Сега да сметнем 2 цола са около 5 сантиметра. Площта на подобна тръба е около 20 квадратни сантиметра. При налягане от 1 атмосфера, това са 20 килограма - не е нужно да засмуче цялото тяло. Достатъчно е да закрепи дете към дъното. Слабата физика и паниката свършват останалото. Самият принцип да се изсмуква вода от дъното е грешен.

скъпо, аз съм един от тая паплач. Само, че докато стана такъв са ми съдерали дирника от изпити. И ще ти кажа, за такъв басейн помпата се проектира да работи в цикъл. така, че и да те засмуче да имаш време да избягаш. Тука или са изключили тая защита, или проектанта е бил някои капацитит кото теб

в белите страни от 20 години има 3-4 места откудето басеина дурпа и яко едната се запуши помпата спира веднага да се избегнат такива инциденти...кои строи тея басеини

Строят ги т.н. майстори с кепета. Аджамийско строителство, без контролно, безмозъчни собственици, или подставени лица, перачи на пари и т.н. Бум на безпланово строителство, придошъл от бум в краденето на държавни пари /укрити данъци, ДДС и пладнешки рушвети/. Цяла върволица свински черва. Сега да не се окаже хотела, че е на някой беден съдия, общинар, кмет или бивш министър?! Редно е няколко човека да идат зад решетките, а после хотела в комисията за отнемане на имущестовто.

Пак тъпи извинения.Ама те престъпниците не се предават сами...Първо трябват прокурори за тези, които знаят колко басейна работят и колко от тях са според законите."Контролния" орган явно не контролира.Щом не контролира - съд!

Вие знаете ли колко рушвет се дава на комисята за да подпише акт 16,като в повечето случаи с много пропуски и затваряне на очите?!Просто ще ви стане лошо,но всеки дава ,за да пуснат обекта навреме и с явни пропуски!

Трагедия.Горките хора е заради такива неща по морето хората винаги се оплакват че няма туристи.Е то нормално хората ги е страх ... Тези немци ще съдят яко хотелиерите и Русия Украйна Германия туристите ще са по малко от другата година ! Всеки ще ходи в Гърция Турция а нии тук ...........

Басейнът не е незаконен. Този хотел е на 11г поне ,както и басейнът,в който е станала белята. Всяка година се прави проверка на всички басейни по хотелите, хотелиерите подават документи в не знам си коя инспекция и от там им връщат разрешение за ползване на басейна. Тоест разрешенията са година за година. Този хотел и още една камара други са преминали проверката и са подали документи още преди май месец,а все още не са си получили разрешителните. Много ясно,че след като проверката е минала ,никой хотелиер няма да седи и да посреща туристи на празен басейн при положение,че е средата на сезона.

На всички нива в България царят ПРЕСТЪПНИ бездействие и безотговорност, гарнирани с голяма доза корупция. И със самоуспокоителната мисъл, че ще ни се размине точно на нас. После показно започват за замазване на очите и успокоение на гузни съвести "МАСОВИ проверки", а след още малко шум - "Битият- бит, е..ният-е..н!". И толкова.....До какво по-голямо падение още можем да стигнем, българи? Как се случи така, че загубихме човешкия си облик и обезценихме най-голямата ценност - човешкия живот?

Всички контролни органи са корумпирани.Затова тези новоиз- люпени богаташи се смятат за Богове.Позволяват си всичко,дори цената да е човешки живот.Кой живот?Не техния,разбирасе.

Това, че повечето хора не спазват правилата не е никакво оправдание за контролните органи. Та нали точно за това им се плаща да санкционират нарушителите. Да не мислите, че чернокожите, мексиканците и ... в САЩ са природно по-дисциплинирани от нас? И номера с ниските заплати вече не минава, никой никого не държи насила. За мен истината е друга: много плаващо работно време, никакви реални отговорности и много добри възможности за допълнителни облаги.

Така ще е - докато всеки в България не се научи да си върши работата за която получава заплата. Единственото положително нещо в тази трагедия е, че детето е германче - бащата да се обръща направо към Страсбург за съд. Правилно предложи някой да дойдат немците и да ни вземат на концесия. Хора, възможно ли е да сме толкова лоши, че да сме заслужили да сме граждани на такава държава на абсурдите?!? Горкият родител...............

Германците изостават.Турците вече изкупуват земята масово.Главоча се предлага на Китай и Израел.

Така е, така е! Цървули и простаци, гонещи келепир от вси страни!!! Всичко се знае, даже цървулите са с вързани върви един към друг.

Всичките местни 'контролни органи' да бъдат уволнени дисциплинарно, без право да работят държавна работа. Белким се размърдат не само да подпечатват а да проверяват ПРЕДИ... това е тяхно право и ШИБАНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ! Басейните се знаят, и е крайно време всякакви 'инспектори' да си наобикалят районите и това да им се вмени като отговорност.... с уволнения.

За мен най виновен е собственика на хотела,защото този басейн е незакомен,а сьщо така и човека който отговаря за басеина.Щом е незаконен да се закрие и хотела след като няма сигурност за хората.

Каква беше тази помпа, какво беше това засмукване ?Какви са тези глупости ? 13 годишно момче е поне 40 -50 кг,ако не и повече..

Значи народът -добър, дисциплиниран, отговорен, а контролните органи, които са от същия народ, са безотговорни, недисциплинирани и кофти...Абсурдна логика, присъща ни от векове, все някой мистичен "друг" ни е виновен.

Хора не връзвайте на глупостите на журналистите!В нито един басейн няма тръба която да смуче под водата!Причината за трагедията е друга.

Ти в к'ъв свят живееш???Откъде си представяш,че се изсмуква водата да премине през филтрите?От въздуха ли смуче??

Водата се смуче отгоре ,където прелива на 5-10 см. под повърхността.

Ако някой е проектирал изобщо такъв басейн (водата да се засмукжа от дъното), то той е за затвор. Тъпак

Може би си прав. Виждала съм такъв басейн с някаква решетка на стената, на нивото на водата. Но, може би има разни видове помпи? В противен случай, така написана новината, става е много мръсна работа. Горкото дете!

Прав си. Водата се изпомпва малко под преливника и се връща от дъното на басейна. Отворите трябва да са малки и повече на брой, равномерно разположени.

Наистина, започнаха да си правят каквото си искат. Може ли толкова да не мислят за живота на хората. Хайде сега в затвора за няколко годинки шефа на хотела, проектантите на басейна, наказание за управата на курорта, кмета вече няма място там също. Егати животните сме станали. Заради някакви си хартийки сме готови да се блъскаме взаимно в месомелачката.

За няколко марки, пардон евро.

си раздавал правосъдие! А простаците като теб, те що да нне влязат в затвора? А сега по същество - единствено виновен за случката е гордият собственик на хотела. Ако този негодник си "плати" по пълната програма...

Почивайте на българското черноморие като ви е еФтинко. 100 пъти съм ви казвал, че евтиното накрая излиза най-скъпо!

За Бога, хора, бягайте от българия! Това е прокълната територия.

територията си е идеална,просто е населена с тъпаци

Както е казал бял човек посетил България: "Каква хубава страна, жалко само, че е населена"

На фона на непрекъснатите проверки в кавички, щото това си е узаконяване на рекета, а и добър ПР ... Няма логична причина, един басейн да има помпа под водата, която да изсмуква!!! Водата в басейните прелива през преливниците, от където отива в машинното и там има помпи които я връщат в дъното на басейна, най често и под форма на атракции... Жална Българио не случихме на журналисти... още по-малко на управници

Бащата довел детето тук, за да се разтуши, тъй като неотдавна е починала майката.Но за Андрешко на първо място винаги е келепирът.Това е последицата от това, че големите пари преминаха в ръцете на най-големите цървули и простаци.

Точно така!

Не е така. Просто всички или повечето от инцидентите са резултат на престъпно безхаберие от контролните органи и тотална корупция. Как така не знаели проверяващите къде има басейни и в какво състояние са. нали има проекти.. има комисии за приемане на обектите.. Или те проверяват какво има на масата и най-вече под масата... Аман...

горкият човек

ми не знаем не разбираме те работят на черно ма ние не знаем не разбираме....

Баси трагедията

тия хотелиери искат читв турист да не оставят за другото лято.

За 220 басейна не е уведомена общинската комисия! Че, каква му е далаверата на собственика да уведомява, бе?! На всеки капиталист/частник трябва да му се бръкне в джоба, за да има ред! Няма място за съвест и честност! Убито е дете! На чия съвест ще тежи? Реномето на страната като туристическа дестинация е смъкнато в тръбата на този басейн! На чия съвест ще тежи? Отговорниците от общинската комисия са за затвора, а този хотел да се национализира в полза на държавата и да се настаняват там деца без родители, напр.! Стига с тези лобита и чадъри над хотелиерите и общинарите! Стига! Не е достатъчно, че се избиват български граждани заради липса на контрол, ами и на чужденците не прощават!

виновни са собствениците на хотела , двама братя мафиоти ,надявам се да ги вкарат в затвора *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Докато не започнат хотелиерите да наемат качествен персонал за поддръжката на басейните си- така ще е. Нали има гьол- да се радват туристите. сега да видим той и как ще се радва. само защото басейна не е бил с изправна инсталация и затова не е затворен един кран на злощастната тръба, по тази причина страдат хора. да не говорим, че на много хотели спасителите са повечето време нещо друго ,а не колкото спасители.

Ако при първия случай в Разград вече бяха в затвора, сега можеше и да пропуснем темата. Струва ми се, че ще продължим да пишем и догодина.

Що се врете, къде не ви е работа?

Боже, до кога???

Хубава страна - хубави хора!