Десетки граждани се събраха пред Съдебната палата в София, за да покажат солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола. Хората скандираха "Няма да мълчим! Няма да търпим!" 

Мотото на проявата тази година е "Жена Живот Свобода".

Организаторите от Феминистки мобилизации настояват да се създадат кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, да се даде гласност на проблема и политиките за превенция на насилието.

Феминистки мобилизации искат още държавата да изпълнява и разшири поетия ангажимент за събирането и изготвянето на официална статистика за проблема с полово-базираното насилие, както и да се въведат задължителни часове по сексуално образование в училищната програма, които да действат като превантивна мярка срещу сексуален тормоз. Искаме приемането и въвеждането на пакет от мерки, които да гарантират човешките права и достойния живот на мигрантките, бежанките, жените от ромски и друг малцинствен произход, ЛГБТИ+ жените, затворничките, жените с увреждания, секс работничките, жените със зависимости и непълнолетните майки, посочват още организаторите на проявата.

Създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие и по отношение на български граждани в чужбина, потърсили помощ и подкрепа, предвижда законопроект за промени в Закона за защита от домашното насилие, разработен в Министерството на правосъдието. Достъп до данните ще имат МВР, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и органите на съдебната власт. Това посочи днес служебният заместник-министър на правосъдието Юлия Ковачева по време на кръгла маса, посветена на насилието над жени, организирана от фондация "Асоциация Анимус".

Снимка: Dir.bg

Организаторите на протеста коментираха, че проявата е и с цел да се покаже съпричастност с жените в Иран, които вече повече от два месеца се борят за правата, свободата и живота си, съобщава БТА.

Снимка: БТА

Сред шепата политици, забелязани на протеста, бяха евродепутатът от ПЕС Сергей Станишев, лидерът на "Изправи се БГ" Мая Манолова и бившият народен представител от БСП и бивш председател на жените социалистки Дора Янкова.

По-рано днес Станишев отправи апел с надежда да види на протеста повече политици, които да покажат истинска ангажираност с проблема.

Снимка: Dir.bg

"Сега е моментът да направим нещо. Политиците, институциите, обществото. Проблемът с насилието над жени и домашното насилие не е личен. Той е социален проблем. Апелирам към днешните народни представители на България - приемете промените в Закона за защита от домашно насилие. Така не просто ще спасите човешки животи. Ще лекувате обществото от архаични стереотипи, от агресия и насилие, от психологически травми, от популизъм и политически страх. Избори не се печелят със снишаване. Иска се политическа воля, визия и смелост", заяви Станишев, който бе гост на Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation на тяхната кръгла маса "Активни срещу насилието над жени. Говори! Помогни! Любовта не боли"!

Снимка: Dir.bg

Снимка: БТА

Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. у нас е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Сред жените на възраст 18 - 74 години малко под 12 процента са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, са стряскащите данни, изнесени от Националната статистика от изследване, направено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г.

Снимка: БТА

Данните от изследването сочат, че 20,5% от жените на възраст 18 - 74 г. в страната, които в момента имат или някога са имали партньор, са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор.

Снимка: Dir.bg

Сред жените на възраст 30 - 44 г. относителният дял на преживелите насилие от партньор е 22.5%.

Снимка: БТА