Днешното редовно парламентарно заседание беше открито от две декларации - на ГЕРБ и БСП, посветени на Деня на жертвите на домашното насилие и Гладомора в Украйна.

"Днес е Денят на жертвите на домашно насилие. Надявам се това Събрание, колкото и време да работи, да компенсира недостатъците в българското законодателство. Статистиката наистина е много лоша, всяка година по новините слушаме за все повече убити жени и момичета от техните партньори или съпрузи", отбеляза Екатерина Захариева от ГЕРБ и се извини, че тя и колегите ѝ няма да успея да присъстват на конференция за насилието над жените.

"Трябва да предоставим на жертвите на домашното насилие най-съвременната защита. Да осигурим превенция и адекватни здравни, социални и правни услуги", коментира още бившият външен министър.

Захариева припомни, че кабинетът "Борисов 3" е работил над Закон срещу домашното насилие.

"Да довършим това, което е започнато и няколко правителства работиха. Ако МС не внесе този закон, който се работеше по време на правителството "Борисов 3", ние ще направим това", каза още Екатерина Захариева.

В началото на своята декларация депутатът от ГЕРБ почете и паметта на жертвите на умишлено предизвикания от СССР през 1932-1933 г. Гладомор в Украйна.

"Изпратените болшевишки команди са конфискували всяка храна на хората и са ги оставяли да загиват от глад. Тези, които са оказвали съпротива, са били безмилостно убивани", обясни тя.

След нея от парламентарната трибуна Вяра Емилова от БСП обърна внимание, че в домашното насилие децата също са потърпевши.

"Не само на този ден трябва да се говори за това. От началото на пандемията от COVID-19 има ръст на случаите, но у нас не се води статистика. До септември убитите жени са 19 през тази година, като за 2021 г. техният брой е 22. От БСП нееднократно сме настоявали за мерки в борбата срещу домашното насилие", подчерта Емилова.

По думите ѝ основният проблем на жертвите на домашно насилие е, че няма достатъчно услуги, с които да бъдат подкрепени и съществуващи 13 кризисни центъра не са достатъчни.

"Още през 2018 г. след поредица от срещи с НПО, внесохме законопроект, който цели осигуряване на по-високо ниво на закрила на лица, пострадали от домашно насилие. Акцентът е поставен върху една от мерките за оказване помощ на тези лица, която в доста случаи е и единствената първоначално възможна, а именно настаняването им в кризисни центрове. Днес внасяме в Народното събрание Закон за защита от домашното насилие", заяви депутатът от БСП.