25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Денят е по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени, и е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

По повод деня от 18.30 часа пред Съдебната палата в София организацията "Феминистки мобилизации" организира протест под надслов "Нито една повече", за да даде гласност на проблема и да изрази недоволството си към бездействието на институциите, които в условията на глобална пандемия и покачващ се ръст на случаите на насилие, основано на пола, "продължават да бягат от отговорност и да не предприемат каквито и да е било адекватни действия за борба и превенция спрямо насилието, нито пък за защита и грижа за жертвите, попаднали в капана му".

Според последни данни една трета от жените в ЕС са били обект на физическо или сексуално насилие след навършване на 15-годишна възраст. Около 35% от жените са имали или имат контролиращ партньор, приблизително 50 жени всяка седмица умират вследствие на домашно насилие. Около 74% от европейците смятат, че насилието спрямо жените е често срещан проблем в тяхната страна.

Данни, събрани от новосъздадената организация на МВР сочат, че жертвите на домашно насилие в България през първите 5 месеца на тази година са четири пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Жертвите на домашно насилие от началото на годината до май са 1738. Сред тях жените са 1194, а децата - 409. Повече от една жена губи живота си всеки месец в България, вследствие на полово базирано насилие. Само от началото на месец ноември жертвите са четири.