Евродепутатът Сергей Станишев призова Народното събрание да приеме спешни промени в Закона за защита от домашно насилие в своя позиция по повод 25 ноември - Международният ден срещу насилието над жени. Той констатира, че за пет години няма разкрит нито един кризисен център, като съществува и голям проблем с липсата на финансиране за съществуващите, въпреки поети обещания за това след отхвърлянето на Истанбулската конвенция.

Станишев е категоричен, че днес отново "денят на тъжните статистики" и на пиарските декларации в парламента. В същото време от началото на годината у нас 20 жени са убити от своите съпрузи или партньори. Жертвите на домашно насилие за първите 5 месеца на тази година са 4 пъти повече, отколкото са регистрираните случаи през цялата 2021 г., пише той в профила си във Фейсбук.

"И заради този ден отново има леко радвижване сред политиците - внесени законопроекти или декларации. Пиарски ходове. Преди пет години с отхвърлянето на Истанбулската конвенция партиите от целия политически спектър поеха ангажименти за приемането на промени в законодателството и за изграждане на кризисни центрове в цялата страна. Няма нито един нов център. Няма законови промени", прави равносметката евродепутатът.

Той поставя на дневен ред и проблема с финансирането на кризисните центрове, което не идва в пълен размер и е недостатъчно.

"А парите, с които държавата бори насилието над жени, са 450 000 лв. на хартия, защото до действащите центрове и социалните работници стигат половината от тях", категоричен е бившият президент на ПЕС. "Финансирането за хората в центровете, както и за заплащане на психолози и социални работници е по 2.17 лв. на час", разкрива той.

Станишев беше гост на Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation на тяхната кръгла маса "Активни срещу насилието над жени. Говори! Помогни! Любовта не боли"!

"Чухме Данела, Таня и Елена, които разказаха историите си. Животи в насилие, унижение и наранено човешко достойнство. Майки, които искат да спасят децата си, себе си и близките си. Те вече не вярват на обещанията на политиците. Борят се с безучастността на институциите. Водят дела и живеят в страх. Боли ги от общественото възприятие за домашното насилие. Хващат се за подкрепата на полицаите, съдебните лекари и на хората в кризисните центрове, за да продължат живота си. Ужасени, че те може да са следващите в криминалната статистика", разказва евродепутатът.

И призовава най-вече политиците в България: "Сега е моментът да направим нещо. Политиците, институциите, обществото. Проблемът с насилието над жени и домашното насилие не е личен. Той е социален проблем. Апелирам към днешните народни представители на България - приемете промените в Закона за защита от домашно насилие. Така не просто ще спасите човешки животи. Ще лекувате обществото от архаични стереотипи, от агресия и насилие, от психологически травми, от популизъм и политически страх. Избори не се печелят със снишаване. Иска се политическа воля, визия и смелост".

Сергей Станишев ще участва и в протестното шествие тази вечер срещу насилието над жени.

"Въпреки всичко днес Даниела, Таня и Елена имаха надежда, търсеха подкрепа. Изправиха се и публично говориха за праживяното. Освен политически, ще ги подкрепя и лично довечера на протестното шествие срещу насилието над жени и домашното насилие, организирано от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations. "Нито една повече!" Да го кажем заедно и на висок глас в 18.30 часа пред Съдебната палата. Надявам се да видя там и колеги политици. От всички цветове", апелира още Станишев.