Десетки души дойдоха тази вечер пред Министерския съвет на протеста в подкрепа на поета, публицист и дисидент Николай Колев-Босия, който гладува вече три седмици.

На 13 юни той обяви гладна стачка, след като разпространи декларация срещу възстановяването на корупционната схема за продажба на шофьорски книжки от служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта. Колев настоява и за незабавната оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на настоящия парламент.

До тази крайна мярка - гладна стачка, Босия прибягна, след като уволнени за корупция служители на администрацията бяха повторно назначени, а неговите усилия да привлече вниманието на публичността, се оказаха напразни.

От години Босия се бори срещу престъпното получаване на шофьорски книжки, а в конкретния случай служителите на бившата ДАИ са уволнени след негов сигнал. После обаче те тихомълком са възстановени обратно на работа в агенцията, където по твърденията на Колев продължават същите корупционни практики с цената на човешки животи по пътищата.

В своя блог той разкрива, че за последните 3 седмици е загубил близо 10 кг от теглото си и вече си е взел инвалиден стол, но няма намерение да се откаже от протеста си.

Вчера той беше прегледан от лекари от Правителствена болница, които са установили, че има аритмия и тахикардия, а кръвната му захар е ниска.

Медицинският екип е извикан от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в чиито добри намерения Босия се съмнява.

"Тя, която 24 дни не ме приема, се загрижила за мен и ми праща линейка!", казва той.

А днес в блока си написа:

"Днес изтича срокът за предоставяне на протокола от срещата ми с престъпника Московски. Ако не ми предостави протокола ще го атакувам в административния съд. Вчерашните действия на Караянчева с изпращането на лекарски екип показва истерия и паника. Време е обществото да се съвземе и да определи позицията си спрямо властта изобщо", написа днес в блога си Босия, който всеки ден информира за състоянието си", пише още Босия в блога си.

Николай Колев-Босия имаше няколко забележителни победи в съда, след като бе оправдан по обвиненията в хулиганство за хвърлянето на домат срещу сградата на Народното събрание. Тогава съдът реши, че това е легитимна проява на протест, и отхвърли обвиненията срещу Босия.

Протест в подкрепа на Николай Колев-Босия

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров

Протест в подкрепа на Николай Колев-Босия

Снимка: Иван Григоров

Протест в подкрепа на Николай Колев-Босия

Снимка: Иван Григоров

Протест в подкрепа на Николай Колев-Босия

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Иван Григоров