Премиерът акад. Николай Денков свиква извънредно съвещание в Министерския съвет днес в 11:30 часа във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области, съобщиха от правителствената пресслужба.

В срещата на живо и онлайн ще се включат министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Агенция "Пътна инфраструктура", както и областни управители.

Обилни снеговалежи и вятър доведоха до затворени пътища и прекъсвания на тока в цялата страна. Ето каква е обстановката към 10.30 часа:  

Обстановката във Варна се усложнява

Обстановката във Варна се усложнява, снежната буря е придружена с навявания и бурен вятър. За това съобщи с публикация във фейсбук кметът на общината Благомир Коцев. Той призовава гражданите да останат по домовете си, освен в случаи на спешна необходимост.

След 2:00 часа тази нощ сигналите до дежурните в общината са за паднали дървета на улично платно, тротоари и др., пречупен електрически стълб, съборена от вятъра светофарна уредба, опасни клони, прекършен от вятъра билборд, висящи кабели и др. Изпратени са екипи още при подаването им, информира Коцев.

Той допълва, че Националният институт по метеорология и хидрология предупреди преди минути, че вятърът от север-северозапад ще се усилва, а в Североизточна България ще е бурен. Прогнозата е за значителни виелици и навявания в района на Варна.

Минималните температури ще са между минус 3 до 2 градуса

Кметът обобщава, че е във връзка с екипите по поддръжка. 

Пристанището е затворено, а от и за летището в града са отменени няколко полета.

Спасиха дете, жена и мъж от закъсал автомобил между казанлъшките села Дунавци и Шипка

Дете, жена и мъж са били спасени от екипи на пожарната в закъсал лек автомобил между казанлъшките села Дунавци и Шипка. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигнал за бедстващите е получен около пет часа тази сутрин. Екипите са достигнали до превозното средство около 9:30 часа.

Закъсали автомобили има и около казанлъшките села Шипка и Крън, които се изтеглят от екипи на почистващите фирми и на пожарната. Снегът е около 10 см, но вятърът образува преспи. Към момента в северната част от област Стара Загора вали мокър сняг.

Прекъсвания на електрозахранването има в много населени места в община Казанлък, а от електроразпределителното дружество работят поетапно.

По пътя между селата Хаджидимитрово, Шейново и Ясеново се работи по разчистване на пътя и предотвратяване на заледяването, но силният северен вятър забавя работата на екипите. Пътят между град Крън и село Хаджидимитрово е проходим при зимни условия, но усилията за почистване на снега продължават.

Движението е преустановено още между Казанлък, местността Светицата и Шипка, както и по пътя до връх "Бузлуджа".

От общинската администрация призовават да не се пътува до посочените селища, ако не е наложително, за да могат снегопочистващите машини да работят.

Селища във Врачанско са без ток 

Снегът във Врачанско спря, но вятърът създава проблеми и възможности за образуване на преспи. Има и много паднали клони, които допълнително затрудняват движението.

В почти цялата област има селища, които са без ток в момента, заради прекъснато електрозахранване от падналия мокър сняг, казаха за БТА от Областния щаб по бедствия и аварии. В момента частично без ток са общините Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово. В община Враца, където снегът на места е над 40 см. няма ток в селата Мраморен, Голямо Пещене, Баница, Оходен, Горно Пещене, Лиляче, Чирен, Челопек, Паволче, Згориград, като обстановката е динамична.

По отношение на електрозахранването сериозно е положението и в Хайредин, където заради липсата на електрозахранване от няколко часа клетките на мобилните оператори не работят, няма интернет и реално връзка с жителите няма. За БТА кметът Тодор Алексиев обясни, че ще организира дежурство и периодично ще се излиза извън населеното място, за да се търси покритие и да се подава своевременно информация за ситуацията там. По думите му в общината няма много натрупал сняг, най-много е в с. Рогозен - около 10 см., но заради вятъра може да започнат да се натрупват преспи по пътищата.

В момента по информация от Областния щаб за бедствия и аварии има закъсали автомобили в снега има по пътя за с. Боденец. Още вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" забраниха преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през Северозапада.

Нарушено е електроподаването и в планинските райони на Пловдивска област

С нарушено електроподаване са планинските части на Пловдивска област. Това съобщи за БТА говорителят на ЕВН Крум Косев. По думите му причината са скъсани далекопроводи заради натежалия мокър сняг.

Снимка: Община Пловдив

Без захранване са села от Родопската яка в района на село Храбрино, Лилково, Бойково, както и в планинските части на общините Първомай и Асеновград. Селата около Сопот също са с нарушено електроподаване.

Екипите работят навсякъде, предвид прогнозите за снеговалеж сме осигурили и допълнителни екипи по места, добави Косев. Той посочи, че обстановката остава усложнена заради снега.

В област Хасково десет села са без ток 

В област Хасково десет са селата, в които електрозахранването е прекъснато. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. По-рано пред БТА заместник-областният управител Митко Петров информира за две населени места в община Любимец - Дъбовец и Вълче поле.

Към тях сега се добавят селата Конници и Белополци в община Ивайловград, Кладенец, Лясковец, Поповец и Зимовина в община Стамболово, Върбово в община Харманли и Колец в община Минерални бани. В тях токът е бил спрян след 8:30 часа сутринта днес заради метеорологичната обстановка. Екипи на EVN работят по отстраняване на авариите.

За последното денонощие в областта са постъпили три сигнала за паднали дървета, казаха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В девет общини в област Шумен е обявено бедствено положение

В девет от общините на територията на област Шумен се обявява бедствено положение. Това реши на свое заседание Областният щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия под ръководството на областния управител проф. Добромир Добрев, съобщиха от областната администрация.

Съгласно заповедта на областния управител в бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10:00 часа днес. На заседанието присъства и кметът на община Шумен проф. Христо Христов. За община Шумен решението относно обявяване на бедствено положение ще бъде взето по-късно днес след анализ на ситуацията.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на "Електроразпределение Север" не са достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата. По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен без град Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, екипите на дружеството все още не могат да оценят състоянието на съоръженията.

В момента град Шумен е без вода поради проблем с подстанция 1300. Екипите на "Електроразпределение Север" и на "Водоснабдяване и канализация" - Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите, посочват от областната управа.

По отношение на пътищата сериозен проблем създават голямото количество паднали дървета и клони по основните пътни направления, което е пречка за тяхното бързо разчистване и пускане за движение. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточното държавно предприятие се създава организация и започва бързото премахване и отстраняване на дърветата от пътя.

На този етап затворени за движение са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по автомагистрала "Хемус" в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички моторни превозни средства.

В бедстващите общини в понеделник, 27 ноември, няма да има учебен процес, допълват от областната администрация в Шумен.

Бедствено положение обявиха в община Силистра

Обявено е бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Решението за това е взето след заседание на Общинския кризисен щаб, председателстван от кмета Александър Сабанов.

Утрешният ден е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени утре.

Във всички общини има населени места без ток и вода.

По данни oт станциите към Метеорологичната обсерватория в Силистра, падналите валежи за изминалите 24 часа от дъжд и сняг в областта са с количества от 40 до 60 литра на квадратен метър.

Снежната покривка сутринта е с височина от 10 до 40 см, а най-висока е в общините Алфатар и Главиница, а най-ниска - в община Силистра.

Със заповед на директора на областното пътно управление са затворени за движение на моторни превозни средства основните пътни артерии на територията на област Силистра. Изградени са пет контролно-пропускателни пункта, които не допускат движение на автомобили извън територията на областта.

 

Екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра работят за евакуиране на хора от закъсали моторни превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Автобус със 7 пътници е закъсал до село Средище, община Кайнарджа, а десетина леки коли са спрели между село Богорово и разклона за село Срацимир. Получени са сигнали и за закъсали автомобили и в района на дуловското село Черковна.

Усложнена е зимната обстановката в община Търговище

Усложнена е зимната обстановката в община Търговище вследствие на обилния снеговалеж и навявания. Цялата налична техника на "Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) и почистващите фирми, с които общината има сключен договор, е на терен, съобщи говорителят на администрацията Станислава Солакова.

Затворен заради навявания е пътят по направлението Макариополско - Буйново. Там през нощта е имало закъсали леки автомобили, предаде по-рано БТА.

Заради паднали клони и дървета е затворено направлението между селата Васил Левски и Ловец. Паднали клони и дървета ограничават движението и по много от общинските пътища. С премахването им са ангажирани екипи на Пожарната, както и на Общинските предприятие "Флора" и БКС.

Постъпили са сигнали за липса на електричество в селата Черковна, Пролаз, Миладиновци, Дралфа, квартал Въбел и промишлената зона в града.

На територията на града накъсани и паднали интернет кабели създават проблеми за преминаването на снегопочистващите машини. Затруднено е преминаването и на сметосъбиращите машини на БКС.

Очакванията са снеговалежът да продължи до обедните часове. От администрацията призовават гражданите да не предприемат пътувания, които не са наложителни.

Обилен снеговалеж, паднали дървета и клони затвориха пътища и в Ловешка област

Обилен снеговалеж, паднали дървета и клони затвориха пътища в Ловешка област. Ограничено е движението по пътищата Троян - Кърнаре, Шипково - Рибарица, Лесидрен - Добродан, Петревене - Орешене, Роман - Батулци - Златна Панега, Гложене - Ябланица - Орешене, Ябланица - Джурово, каза за БТА директорът на Областното пътно управление в Ловеч Йордан Първанов. Временно е ограничено и движението за МПС над 12 тона по пътя Ловеч - Плевен.

По думите му проблем създават най-вече падналите дървета и клони, които пречат на почистването.

Снежната покривка на прохода Троян - Кърнаре е 65 см. На терен в областта в момента работят над 60 машини.

Прекъсване на тока има в селища от общините Благоевград, Петрич, Сандански и Разлог 

Прекъсване в електрозахранването има в населени места в общините Благоевград, Петрич, Сандански и Разлог, но екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите, каза за БТА областният управител на Благоевград Мария Димова. Проблем с електрозахранването имаше в Благоевград, където имаше авария с далекопровод. Към 9:00 часа тази сутрин електрозахранването към подстанциите и в града е възстановено, каза Димова. В останалите населени места, където има проблеми, се работи по отстраняването им.

Към областния управител е подадена информация от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за паднали 24 дървета, 23 от които в Благоевград и един сигнал за Сандански. Няма данни за пострадали хора, нито подадена информация за бедстващи към настоящия момента, така че мисля, че ситуацията в областта е спокойна, обобщи Мария Димова.

Републиканските пътища на територията на област Благоевград са проходими при зимни условия. Проходът "Предел" е проходим и за тежкотоварни автомобили.