Западна, Централна и Североизточна България тази нощ попаднаха в снежен капан. Циклонът Бетина и днес ще вилнее над страната, докато все още се отстраняват последствията от снощната буря. Деветима бедстващи, от които пет деца, бяха евакуирани от три автомобила, пътуващи по главния път Русе - Разград.

Заради обилния снеговалеж, навявания и паднали дървета напълно затворени за движение са Проходът на Републиката и проходът "Шипка".

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Тежка е ситуацията в град Шипка и село Шейново. На място е имало няколко закъсали автомобила, в това число линейка и пожарна. Насочена е тежка техника и към момента същите са изтеглени. На място са екипи на ОДМВР.

Забранява се и движението на моторни превозни средства от и към връх Бузлуджа и хотелите, и хижите в района.

В проходите "Шипка" и "Хаинбоаз", които са изцяло затворени за движение на моторни превозни средства, клетките на мобилните оператори (които са с резервни генератори), започват да изключват поради дълготрайната липса на електричество, посочват от Областната дирекция на МВР.

Към момента движението за тежкотоварните автомобили по автомагистрала "Тракия" в двете посоки е възстановено, посочват от Агенция пътна инфраструктура.

По автомагистрала "Хемус" е ограничено движението за автомобили над 12 тона, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

Търговище

Снимка: БТА

От там уточняват, че обстановката във Варна започна сериозно да се усложнява.

Временно е ограничено движението по пътя София - Варна в района на село Железарци, спрени са товарните автомобили в посока Русе

Затворени за движение на автомобили над 12,5 тона са всички републикански пътища в област Добрич.

Към момента девет машини работят по почистване на направленията. Без ток е цялата община Крушари, съобщи за БТА оперативният дежурен. При тях бурята е започнала след 3 часа сутринта.

В Тервел няма сигнали към оперативния дежурен, вятърът е утихнал, бурята се е разразила към 2 часа.

Оперативният дежурен в община Генерал Тошево каза, че има снегонавявания на места, но машините не са спирали да чистят общинската пътна мрежа.

В общините Шабла и Каварна няма сигнали за населени места без ток и вода, там все още вали дъжд.

Оперативният дежурен в община Балчик съобщи, че в част от Белия град няма ток, но няма сигнали от села за аварии.

София

Снимка: БТА

В община Добричка също не са постъпвали сигнали за села без ток и вода.

В град Добрич машини почистват пътните артерии, като няма сигнали за райони без ток и вода, каза оперативният дежурен.

От автогарата съобщиха, че няма да пътуват автобуси по междуградските линии.

От Хидрометеорологична обсерватория Добрич посочиха, че снежната покривка е 10 см, а скоростта на вятъра е 13 м/с, температурата е 0 градуса.

В областта снегът заваля малко след полунощ, като се очаква влошаване на метеорологичната обстановка през деня. Съветът на институциите е да не пътувате, ако не е наложително.

Обстановката във Великотърновска област е усложнена заради продължаващите вече 12 часа валежи от сняг. Проходът на Републиката остава затворен. Временно е ограничено преминаването на автомобили по пътя София - Варна в района на с. Железарци, заради аварирал тежкотоварен камион, съобщиха от Областната дирекция на полицията във Велико Търново. Спрени са товарните автомобили в посока Русе.

В почти всички общини има населени места без ток, засега няма информация за бедстващи хора. Изкарани са допълнителни полицейски екипи. Снежната покривка е около 30-40 см., на места достига и до 60 см., уточниха от полицията. Ситуацията е усложнена и заради десетките начупени клони и дървета.

София

Снимка: БТА

Във Велико Търново е свикан общински кризисен щаб, който ще обходи целия град. През цялата нощ 17 снегорина и машини за опесъчаване не са спирали да работят - главните улици са проходими, съобщи във фейсбук профила си кметът Даниел Панов. Екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Гражданска защита" работят по премахването на падналите дървета, включват се и групи от общинските предприятия "Горско стопанство", "Зелени системи" и частни фирми.

Работи се по отстраняване на проблемите с електрозахранването в отделни части на града и в 20 населени места. От институциите апелират към гражданите да не излизат с автомобилите си, за да могат екипите да работят по премахване на падналите дървета и почистването на улиците. В община Велико Търново се приемат сигнали на телефони 062619102 и 0887209451.

Пътят Котел - "Петолъчката" е затворен за движение за всякакъв вид превозни средства. Това съобщи за БТА дежурният в Областно пътно управление (ОПУ) - Сливен. Той поясни, че нямат връзка с колегите си от община Котел, защото там няма ток и интернет.

Пътищата са заснежени, духа силен вятър, има навявания.

Около два-три см е снежната покривка в Сливен.

Общо 29 машини чистят снега по пътищата в областта, включително и Автомагистрала "Тракия". Там движението е при зимни условия, има силен вятър, снеговалеж и водачите трябва да се движат с повишено внимание, казаха още от ОПУ.

Затруднено е движението в района на Подбалканския път в област Стара Загора, съобщиха за БТА от Областното пътно управление (ОПУ). Няма затворени пътища, но зимните условия затрудняват движението на моторни превозни средства в общините Гурково, Ягода, Мъглиж, Казанлък, Павел баня.

Затворена за движение на товарни автомобили е и автомагистрала "Тракия" в посока София от 156-и до 208-и километър.

Пътят Варна-Добрич е затворен за движение на тежкотоварни автомобили, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайморския град.

В града е наводнен подлезът на улица Шипка, много вода, която затруднява движението има в района на Летния театър и под магазин "Баумакс".

Стълб от уличното осветление на ул. Стара планина е паднал, получени са множество сигнали за паднали клони и билбордове.

Снегонавявания има и в района на Провадия и Ветрино, допълват от полицията.

В област Шумен заради паднали дървета по пътното платно и снегонавявания е затворен пътят Смядово - Велики Преслав. Ограничението е в сила за всички автомобили. Има населени места без ток. 

В София във всички квартали на столицата по улиците има паднали дървета, които затрудняват движението. 170 снегопочистващи машини работят в София, но приоритет са подстъпите към Витоша - централната част на града е непочистена.

От проливния дъжд е наводнен подлезът на улица „Шипка“ във Варна

Снимка: БТА

Отменени бяха шест полета от и за летище Варна

Два от полетите са на компания Turkish Airlines. Отменени са полети от и до Истанбул, единият от който трябва да кацне във Варна в 9:20 часа, както и в обратната посока, който трябва да излети в 10:10 часа.

Отменените полети са от и до Мемингем, Германия, както и от, и до Лондон Лутън, Великобритания на нискотарифната компания Wizz Air.