Днес е 15-тия ден на протестите. Демонстрантите не са доволни от направените рокади в правителството. Към 20,00 часа президентът Румен Радев слезе отново при протестиращите и призова да се върви към предсрочни избори и ново Народно събрание. Той отбеляза властта е глуха, не чува хората и говори за ремонт на кабинета

Държавният глава ги поздрави. Той се обърна към тях със "скъпи сънародници" и "здравейте българи". Радев подчерта, че не желае да използва гражданската трибуна, но е длъжен в 15-тия ден на протестите да го направи, когато площадите в големите градове и Европа са пълни с надежда благодарение на протестиращите.

"Хиляди хора протестират. Плакати те ви казват истини, които медиите премълчаваха, каза държавният глава. Протестът за свобода и законност обедини всички поколения. Светът отправи поглед към България. Протестът не се подаде на провокациите. Всички веете трибагреника . Никога българите не са били по-решителни да си отвоюват държавата от мафията", каза президентът. Той допълни: "Площадът роди братството на почетните хора, които няма да робуват на лъжи и заплахи".

Според Радев, европейска България е нашето бъдеще. Той подчерта, че протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Снимка: БТА

Властта е отново глуха и не чува гласа на хората, каза Радев и допълни, че управляващите разчитат на летния сезон и отпуските. Той отбеляза, че управляващите нямат куража да слязат при протестиращите, при което се чуха възгласи "Оставка".

Първата и задължителна стъпка е да има честни избори, нужен е нов парламент, защото мнозинството е глухо, смята Радев, който подчерта, че трябва да има рестарт на държавата. Трябва да се отвори и пътят за Конституционна реформа, която да гарантира разделението на властите, да върне българите от чужбина, както и европейската държава.

Радев каза на протестиращите, че задачата им е историческа. "Видях много плакати, на които пише "Заедно", това е ключът към успеха", каза държавният глава.

"Залогът е България. Вие пишете историята на България", каза Радев и пожела на протестиращите успех и непримиримост. След което извика "Мутри вън. Да живее България", а множеството поде скандирането.

След това той бе изпратен до автомобила му на ул. "Съборна" с ръкопляскания и възгласи. 

Снимка: Булфото

Припомняме, че демонстрантите започнаха да се събират в Триъгълника на властта към 17,00 часа. 

Исканията остават същите оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Направените предложения за промени в кабинета не са удовлетворителни, категорични са протестиращите.

По думите им цялото правителство трябва да подаде оставка. Основната цел на протеста не е постигната, а кадровите рокади са искрата, която ще взриви гражданското недоволство, твърдят демонстрантите.  Исканията им са още за електронно и дистанционно гласуване на избори, както и свикване на Велико Народно събрание за промяна на Конституцията. Протестиращите са категорични, че ще продължават да изразяват недоволството си срещу управляващите и се надяват, че ще съхранят гражданската воля за истински промени в страната. Според тях те не са чути и това, което се е случило днес е "преоблякъл се Илия пак в тия". 

Протестиращи поискаха освен оставка на кабинета, нови избори и нов парламент.

Снимка: Булфото

Малко след 18:30 часа протестиращи блокираха бул. "Цар Освободител" в София.

Към 19,30 часа протестиращите блокираха Триъгълника на властта. Те хвърляха семки и бомбони по Министерски съвет. Сградата се охранява от плътен кордон униформени.

Снимка: Булфото

Протест имаше тази вечер и пред сградата на БНТ с искане на оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

Блокирани бяха ключови кръстовища

Протестиращите се разделиха на девет лъча. Към 21:30 часа те блокираха кръстовището на бул. "Витоша" и ул. "Патриарх Евтимий".

Около 22 ч. част от протестиращите блокираха кръстовището при бул. "България" и бул. "Черни връх". Въпреки зелените светофари, колите не успяха да продължат към бул. "Евлоги Георгиев", а трябваше да завият към бул. "Черни връх".

Блокиран бе и Орлов мост.

Протестиращи тръгнаха към Паметника Левски, Халите, площад "Македония", кръстовището на "Раковски" и "Дондуков", "Фритьов Нансен" и "България" и Лъвов мост. 

Шествия и демонстрации се проведоха и в другите големи градове на страната.

Във Варна за 14-и пореден ден има недоволство. Протестиращите са категорични, че промените в кабинета не са достатъчни и трябва да се проведат предсрочни избори.

Протестът в морската столица започна с 15-минутна блокада на кръстовището пред общината, след което шествие затвори бул. "Мария Луиза". Възможно е и други улици да бъдат блокирани.

Гражданско недоволство и в Бургас. Там протести има за 13-и пореден ден. Демонстрантите се събраха пред сградата на общината, откъдето тръгна шествие към ул. "Александровска". Два основни булеварда в морския град са блокирани. Протестът преминава без ескалация на напрежение.

Няколко хиляди пловдивчани поискаха отново оставката на правителството и на главния прокурор в деня на ремонт на кабинета. Протестното шествие премина по "Главната" и се насочи към пл. "Съединение". Сред протестиращите има млади хора и семейства с деца.

Голяма демонстрация имаше Стара Загора и Ямбол, където шествие премина през централните пешеходни улици на града и покрай държавни институции. Пред областна управа протестиращите скандираха за оставка на правителството, пред съдебната палата - за оставка на главния прокурор, а пред военното окръжие - за оставката на военния министър.

За кратко протестиращите блокираха възлови кръстовища.