Бившият главен секретар на Министерство на финансите и съпругата му Антония заведоха дело в съда в Страсбург, след като той беше оправдан в съдебния процес за подкуп, в който беше подсъдим заедно с ексминистъра на отбраната Николай Цонев и съдия Петър Сантиров.

През юни Европейският съд присъди 14 000 евро обезщетение за морални вреди и 5000 евро за разноски по делото с няколко мотива - показният арест на Попов на 1 април 2010 г. в кантората на жена му в София, за последвалия отказ на прокуратурата да разследва полицейско насилие, документирано от камера в офиса, както и заради изказванията на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Тогава той, още преди да е приключило разследването, заяви че "парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на Николай Цонев по удобен за него начин".

Попов беше арестуван от маскирани и въоръжени полицаи. Те нахлули в офиса с викове: "Легни на земята! Ръцете горе!" принуждавайки финансиста, съпругата му и още една жена да изпълнят разпореждането. Въпреки че никой не оказвал съпротива, полицай блъснал силно главата на Попов в рамката на вратата, повалил го на пода, сложил му белезници и започнал да рита и настъпва ръцете му.  

Тогава скандал предизвика и репликата на зам.-градския прокурор по онова време Роман Василев, който заяви: "преди Разпети петък "ще разпнем трима". За думите си той беше наказан само с порицание.

Самият Цветанов пък коментира след присъдата на съда в Страсбург:

Аз няма от какво да се извинявам. Аз, което съм направил, е да работя за държавата. Това, което са направили колегите, те са имали необходимите факти, необходимите доказателства"…

Междувременно и Николай Цонев заведе дело срещу държавата в Страсбург за неговия брутален арест при същата операция на МВР и прокуратурата. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет, докато е с белезници. На разпространения от МВР видеозапис от ареста му се видя как тогавашният зам.-градски прокурор Роман Василев му казва:

"Тъй като сте абсолютен престъпник - на колене". 

Делото обаче беше прекратено, след като бившият военен министър, а сега лидер на партия "Нова алтернатива", прие извънсъдебното споразумение с България и получи 15 000 евро обезщетение. 

Освен по делото на Тенчо Попов, правителството гласува днес да изплати 26 437 евро по още пет осъдителни решения на ЕСПЧ срещу България.