Георги Маринов, заяви, че не е очевидец на случилото се, че протокола от разпита пред следователи не е подписван от него, не е рисувал съдържащата се в него схема на местопроизшествието и не е казал нищо от отразеното като негови показания, съобщи в. "Марица".

При инцидента, станал на 18 декември м.г., Иван Янакиев прегази 70-годишния Никола Лазаров на улица "Пловдивска" в Пазарджик. Впоследствие бе установено, че шофьорът е седнал зад волана на 3-тонното возило след употреба на наркотици. Затова му бе наложена глоба в размер на 2000 лева.

Иван Янакиев е системен нарушител на пътя. Той многократно е санкциониран заради шофиране с висока скорост, в нетрезво състояние и под въздействието на дрога. До този момент обаче нито един от наложените му 11 акта не е платен, а по-голямата част от административните му наказания са отпаднали в съда.

След катастрофата Янакиев бе задържан за 72 часа и освободен от ареста, което предизвика поредица от граждански протести. След общественото недоволство той отново бе задържан, но след 2 месеца мярката му за неотклонение бе променена в парична гаранция.

Днес шофьорът влезе в съдебната зала без чувство за вина и отказа коментар, съобщиха БНР и bTV. Адвокатът му обаче заяви, че той е подложен на "процесуален терор". Защитата поиска отвод на прокурора и отлагане на делото, но искането не бе уважено от съда.

Адвокатът произнесе 46-минутна пледоария. В нея той основно припомняше какво се е случило в досъдебното производство и сипеше обвинения за това как не е допускан до факти и документи, за да може да подготви защитата си пред съда. Това изнерви повечето присъстващи в залата.

Адвокатът на пострадалото семейство Хари Харалампиев гневно обвини колегата си в „словесна разюзданост”, след като на няколко пъти бе прекъсван от съдия Александър Александров със забележка да спазва протокола. Харалампиев отбеляза, че така се допуска неравнопоставеност между двете страни.

Синовете на загиналия Никола Лазаров пък настояват за максимална присъда.

ова е системен нарушител. Той има множество актове, осъден е вече за шофиране и наркотици. Това не му е първият път. За него няма забранени неща. Той си кара без книжка, кара си дрогиран, кара си пил", заявиха Еленко и Максим Лазарови.

След като свидетелят Маринов се отказа от показанията си, съдът назначи две нови експертизи – графологична и медико-техническа – и насрочи следващото заседание за 13 октомври.