Покачването на килограми и затлъстяването се очертават като глобален проблем, изявен най-силно в развитите страни. Трупането на подкожна и висцерална мазнина е рисков фактор за редица заболявания и показва нарушение в обмяната на веществата. Причините за това могат да са много. Почти толкова, колкото и решенията. Но работи ли всичко при всеки?

С Д-р Ивелина Герова се срещам заради една нейна мечта, дълбоко осъзната като необходимост в общество, в което на наднорменото тегло продължава да се гледа като следствие от неконтролируем завишен апетит. Това е мечта без аналог - изграждане на мултидисциплинарен център, в който ще се изготвя индивидуална програма за редукция на телесната маса, но и не само. Д-р Герова работи в областта на женското здраве в периода на пери- и менопауза с фокус върху нехормоналните методи за повлияване на симптомите. Тя е основател и Управител на Българска Асоциация по Пери-и Менопауза. Член е на EMAS (Еропейско Общество по Андропауза и Менопауза) и на УС на НАПДИМ (Национална Асоциация по Приктическа Диететика и Интегративна Медицина), сдружението, което организира първия Симпозиум по практическа диететика. След едно от изданията на този Симпозиум, първи в България, посветен на затлъстяването и коморбидните състояния разговарям с д-р Герова, с което отваряме широко темата за затлъстяването и наднорменото тегло в подрубрика "Проблемът наднормено тегло - всички гледни точки."

В поредица от статии ще ви запозная с различните аспекти на наднорменото тегло през погледа на изявени специалисти от всички медицински области, засегнати от този здравословен, а не козметичен или диетичен проблем.

Д-р Герова, знам, че сте изключително ангажирана с каузата за борба с наднорменото тегло, не само в чувствителната за жените възраст на хормонални промени, но и като цялостна политика и медицинска стратегия за комплексен принос. Защо отслабването не е само диета и движение?

Справянето и менажирането на затлъстяването е отговорност не само на пациента, а е работа на един мултидисциплинарен екип, който включва още личния лекар, диетолог, ендокринолог, ортопед, спортен инструктор, психолог, кардиолог и мн. др. Това стоеше и зад идеята на тази конференция - да кажем, че за постигане на трайни резултати трябва да се обединят компетенциите и стратегиите на всички специалисти, които имат отношение към проблема. Говорим за една цялостна промяна на съзнанието и на възприемането на начина ни на живот и хранене като част от плана ни за общо благополучие на организма. Сава дума за комплексен подход, който има отношение освен с храненето и движението, но и с качеството на съня, стреса, психичното ни здраве, мониторинг на асоциираните със затлъстяването заболявания чрез изготвяне на един индивидуален план, който е специфичен за всеки пациент. На нивото, на което е медицинската наука днес, затлъстяването се разглежда като комплексно хронично заболяване.

Колко силно е влиянието на храната? Каквото и да си говорим, първият заподозрян в процеса на пълнеене е тя. За да има метаболизъм, пък било то и нарушен, трябва нещо да се метаболизира. И въпреки цялото разнообразие от храни, защо този аспект се оказва най-труден за контрол?

Много важно е емоционалното хранене, което доста често се пренебрегва. Храната дава мигновен ефект на удоволствие, мозъкът получава сигнали и отделя хормони, които повишават нивата на щастие и се задейства системата на възнаграждение. Това е еволюционно предопределено - хранещият се човек е щастлив човек. От друга страна, пълният човек е потиснат, тревожен, подлаган често на различни хранителни лишения и когато резултатът от тях е нетраен, бавен или става честа жертва на йо-йо ефекта, посяга към храната като източник на спокойствие и моментално удовлетворение. Това, което често следва, е гузна съвест и съжаление. Тези чувства повишават нивата на стрес и тревожност, а хроничният стрес играе важна роля в емоционалното хранене, особено съпътствано с прием на въглехидрати.

В нашия разговор няма да се ограничим единствено до храната, но има ли храни, които са по-ефективни по пътя на отслабването и единствено редукция на теглото ли целим чрез здравословно хранене?

Наднорменото тегло и особено затлъстяването е хронично състояние с високо ниво на възпаление. Има храни, които намаляват тези инфламаторни процеси, но първото, което трябва да се осмисли от хората с проблемно тегло е, че не гладът, а редовното хранене, ускоряват метаболизма.

Това важи ли и за хора с инсулинова резистентност? Популярната литература съветва фастинг, за да може в по-дълъг период от време да спаднат нивата на инсулин.

Дори и тогава, да. При хората с наднормено тегло и затлъстяване се наблюдават големи флуктуации (резки спадове и покачвания) на кръвната захар. Честият хранителен прием в съобразено количество и подбрана храна всъщност поддържа нивото на глюкоза равно и постоянно, без да се предизвикват тези флуктуации, но трябва да се консумира приоритетно протеин, а не въглехидрат.

Има ли особености в двигателния режим при хората с наднормено тегло?

Завишената двигателна активност се разбира много често като часове прекарани във фитнеса. Това също трябва да бъде съобразено, защото силното физическо натоварване, особено с кардио-упражнения, вкарва организма в режим на стрес и като резултат - в увеличаване на хормона кортизол. Високите нива на кортизол водят до натрупване на мастна тъкан и до увеличаване на телесната маса за сметка на намаляване на мускулната маса.

Значи слабият и пълният човек не трябва да тренират по един и същи начин?

Точно така. Затова е необходимо тези специфики да бъдат уточнени с професионалисти, които да обхванат проблема от всичките му аспекти. За съжаление, много от колегите в общата медицина не подпомагат пациентите да потърсят помощ. Има общи насоки, които са познати от обща здравна култура: какво да не се консумира, какъв е здравословният режим на живот, по колко вода да се пие, по колко часа да се спи, но това не е матрица и не дава при всеки един и същи ефект. Затлъстяването и покачване на телесна маса могат да са следствие от различни нарушени механизми при различните хора и подхода към тях трябва да е индивидуален.

Не е ли логично тогава да има център, в който да се извършат всички необходими изследвания и да се консултират хората от специалисти, които да имат пряко отношение към проблема им, а те самите да комуникират помежду си?

Това е нещо, което се опитвам да правя. Споделям го защото аз също съм установила, че пациентите не знаят къде да отидат. Това, което и в момента правя с моите пациенти, е пълен метаболитен профил, различни изследвания, консултации с кардиолог, ендокринолог,... с когото е необходимо. С две думи, правя една цялостна координация, но специално за жените в менопауза, защото това ми е таргет групата. Този подход обаче може да се осъществи за всеки един клиент. Работим с психолог, с йога инструктор. Такъв център е нещо, което аз искам да направя за в бъдеще. Искам да привлечем млади специалисти и общопрактикуващи лекари, които също да имат координираща роля, защото това е нещо, което може да се менажира и от ОПЛ.

На какъв етап е този център?

Търся финансиране. Понеже на този етап той ще е обърнат към жените в периода на пери- и менопауза, искам на това място те да се чувстват комфортно. Да влязат и да могат да си направят изследване на тялото, телесния състав, да се консултират с кардиолог и ендокринолог, да излязат с индивидуална програма и да бъдат проследявани. Това е моята мечта. Допреди 2 години в България нямаше асоциация по менопауза. Аз инициирах процеса и вече имаме такава. Направихме и сайт www.menopausa.bg и в него ми се ще интелигентни жени да застанат и да разкажат преживяванията си в този период, за да се свали стигмата към тази тема.

Инициативата Ви е повече от необходима на жените в частност, но и на общественото здраве. Покачването на телесното тегло в този период ли е първата аларма, която кара жените да обърнат внимание, че започват хормонални промени в организма им?

Точно така. В проучване, което направихме миналата година сред близо 100 образовани и активни жени на възраст между 40 и 60 години, на въпроса Изпитвали ли сте симптоми, свързани с периода на пери- и менопауза 99 % отговарят положително. Когато ги питаме Кои са най често срещаните симптоми, наддаването на тегло е на първо място, на второ идват горещите вълни и едва след това всички останали симптоми. Изненадващо е, че всички до една отговарят, че не са търсили специализирана лекарска помощ. Защо? Защото това не се счита за болест и се смята, че в тази възраст това е по-скоро нормално. Както и защото мислят, че ще мине с течение на времето. Но какво означава това? Ако този период продължи 10-12 години, по 1-2 кг на година дори да качват, това е много голямо увеличение на теглото. И много по-трудно става отслабването, защото менажирането на наднорменото тегло в периода на пери- и менопауза е различно от менажирането на теглото през репродуктивните години или в по- млада възраст. Естрогенните хормони имат антилиполитичен ефект, тоест подпомагат да не се покачва тегло или когато има натрупване, то да бъде в подкожната мастна тъкан, а не висцерално (във вътрешните органи). Когато нивото на естроген спадне, което е характерно за този период, и започне относителна хиперандрогенемия, тогава се получава преразпределяне - увеличава се висцералната мастна тъкан, която увеличава рисковете, свързани със сърдечносъдови заболявания, захарен диабет, метаболитен синдром и т.н.

За особеностите на напълняването във възрастта на пери- и менопауза, и какво е важно да се вземе предвид, за да се редуцира теглото ефективно, четете в продължението на разговора ми с д-р Герова.