Пожарът, избухнал на 22 юни, изпепели сградата на читалището, а заедно с нея и 11-те хиляди тома книги в библиотеката. От местното кметство и Община Белово призоваха всички хора, които имат желание, да помогнат, за да се възстанови фондът и читалището отново да заработи. В Мененкьово живеят близо 1000 души, от които 200 деца.

Пловдивчанинът Иван Пехливанов слязъл по обяд на жп гарата в Белово и извървял 5 километра в горещините до Мененкьово с раница на гръб и теглейки чанта на колелца. Оставил няколко ценни тома от личната си библиотека, както и свои авторски книги. Една от тях е историческа и разказва за негов родственик - поп Никола Белчов от Копривщица, който отливал лъвчетата за калпаците на въстаниците.

В момента библиотекарката Венка Вакарелска се помещава в стая в кметството. Стотици хора от цялата страна са изявили желание да помогнат и ако всички обещани книги бъдат събрани, те ще са много повече от изпепелените 11 000 тома. Има предложения за по 1000 заглавия, разказа Вакарелска, цитирана от Дарик радио.

От Езиковата гимназия в Пловдив са подготвили 10 кашона с книги. Някои хора вече изпращат книги, поемайки и пощенските разноски. Местни жители също са подготвили книги, помагат и читалищата в цялата община Белово.

Министърът на културата Вежди Рашидов също е дарил над 100 заглавия, повечето от които - исторически, за фолклор и детска литература.