Трета по територия, втора по икономика и първа по население, Китай предлага на чуждестранните си посетители не просто поредната туристическа дестинация, а един друг свят, пише БТА.

Ако сте се запътили за Китайската народна република, най-добре започнете с Пекин. Въпреки че е столица, това не е най-големият град в държавата. По официални данни в него живеят "само" 20 милиона души, но неофициално достигат близо 2-3 пъти повече. Така че между забележителностите, които посещавате, бъдете готови често да попадате в задръствания, в които шофьорите нерядко използват клаксони. Трафикът, подобен на най-натоварените часове в София, ще си спестите със сигурност при посещението на площад "Тянанмън" и Забранения град.

Площадът, на който неизвестен човек застана сам срещу колона от танкове през лятото на 1989 г., се намира само на няколко метра от двореца-музей, който е бил дом на Императора почти 5 века. Построен в началото на 15-ти век Забраненият град се състои от 980 сгради и е дълъг почти километър. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО като най-голямата колекция от запазени древни дървени конструкции в света. Задачата, поставена пред тогавашните архитекти и инженери, е била да създадат архитектурен шедьовър, който да бъде символ на хармонията във Вселената. Поглеждайки в която и да е посока, всеки турист може да се убеди, че задачата е изпълнена. Но ако отправи поглед в далечината, извън пределите на императорския дом, човек може да види новите задачи, поставени на съвременните архитекти и инженери - високи и модерни сгради, характерни за всеки мегаполис.

Амбицията на Китай да стане до няколко години първа икономика в света
може да се забележи навсякъде. В столицата, както и в много други мегаградове, често можете да се натъкнете на строежи, на които се работи дори и през нощта.

Темпът на застрояване надхвърля скоростта, с която хотели "никнеха" по българското Черноморие в най-порочните години на безконтролно строене. В комбинация с многобройните МПС-та отражението върху околната среда е неизбежно, а въздухът в Пекин ще ви се стори изключително замърсен. Това е и причината много китайци да слагат маски на устата си, когато са навън.

В Китай пазаренето е нещо като традиция


Като всеки голям град и в Пекин има доста молове, но китайските предлагат на туристите преживяване, което европейските не могат. Може би най-популярният сред тях е намиращият се в Пекин търговски център, известен като Копринената улица - известен с разнообразие от фалшификати на световни марки. В Китай пазаренето е нещо като традиция, а в този мол сякаш е задължително.

Обявената цена е малко по-ниска от еквивалента на оригиналната стока в лицензиран магазин. Веднага ви казват, че сте специален и ще получите по-ниска цена. Тогава започва пазарлъкът. Ако сте достатъчно добър и търпелив, можете да свалите цената между 20 на сто и 10 процента от първоначалната. Въпреки че повечето неща изглеждат така, сякаш са правени от шестокласници в час по труд и техника, много хора си тръгват с пълни чанти и щастливи, че са спазарили стока 10 пъти по-евтино, отколкото са искали да им я продадат.

В тези случаи вероятно и продавачите изпитват същата радост - че са продали стоката си 10 пъти по-скъпо, отколкото я закупуват.

Разбира се, човек не отива до Китай, за да си купи фалшиви маркови дрехи и обувки - това може да го направи навсякъде по света. Нещо, което обаче едва ли е достъпно в родната му страна е спектакълът, който Червеният театър е поставил специално за туристи.

Съчетание от модерни танци и традиционни китайски бойни изкуства представят "Легендата за Кунг Фу". Благодарение на добре обучените актьори и английски субтитри, туристите се потапят в историята и живота на малко момче, което е изпратено в древен храм, за да бъде обучавано в тайните на будизма и Кунг Фу. А след представлението всеки има възможност срещу сумата от 3 евро да се снима с актьорите. Но не се пробвайте да качвате снимката в социалните мрежи. В Китай сайтове като Фейсбук, Туитър, Ютюб, дори Гугъл са блокирани, така че всички селфита ще трябва да изчакат публикуването си докато излезете от страната.

За китайците, които силно държат да бъдат част от световните социални мрежи, има начини, уверяват местни. Но за повечето вариантът е китайският еквивалент weibo.com, въпреки че платформата е обект на силна цензура от страна на властите.

Китайската кухня привлича неудържимо туристите

Яденето на буболечки, гущери и скорпиони е нещо, което отблъсква част от туристите, но и нещо, което привлича друга част от тях. В Китай има места, на които човек може да си купи пържени пчели или паяк на клечка, както и всякакви други насекоми и влечуги, които едва ли някой в България би си помислил, че стават за ядене. Несъмнено китайската кухня е доста по-различна от европейската, но това не винаги е с отрицателен знак. Можете да преоткриете много меса и зеленчуци в сладък сос.

Морските дарове и особено рибата са изключително популярни
, а чай се пие през цялата година.

Въпреки разнообразната им кухня, повечето хотели предлагат типично европейски храни за по-капризните туристи.

За разлика от много европейски столици в китайските мегаполиси джебчийството на оживени места не е често срещано. Може би защото голяма част от тях все още изповядват принципите на Конфуций - честност, справедливост, благоприличие, мъдрост и човечност.

Заедно с традиционния им стремеж към хармония, китайците често правят много добро впечатление на чужденците. Понякога обаче и чужденците правят впечатление на местните.

Много китайци обичат да пътуват, но повечето от тях не са напускали страната си. Затова, ако посетите някое по-отдалечено място в Китай, е съвсем възможно да бъдете първият европеец, който те срещат на живо, така че не се изненадвайте, ако пожелаят да се снимат с вас.