В центъра на всичко бе докладът, изготвен от подразделение на турското министерство на вътрешните работи. Той бе изпратен на вниманието на главния прокурор от вътрешния министър на България, каза Цацаров. Създаден е от турски служби, които са част от турското министерство на вътрешните работи. Чрез ДАНС в рамките на проверката, прокуратурата е изисквала информация какво е естеството на този доклад, кой го е създал, какви са целите и за какво е използван, дали е послужил за основа за разследване в турската държава.

"Наблюдаващият прокурор е отказал да образува досъдебно производство, на практика няма данни за престъпление", заяви Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание.

Това е станало след изискана информация от турските специални служби, които са част от тяхното МВР, както и от ДАНС.

Изискани са информации от Гранична полиция и Агенция Митници, допълни Цацаров.  

"Отговорът от подразделението на турското МВР гласи, че докладът има аналитичен характер и е предназначен за целите на превенция на контрабандата, като е бил представен пред Интерпол. Турската страна ни уведомява също така, че констатираните действия на контрабанда на цигари, тези действия касаят цигари със съответни марки без в тях да се твърди, че производителят е "БТ" или те са резултат на нелегално производство. Най-важното е, че не са предприети каквито и да е наказателни разследвания и преследвания", подчерта Цацаров.