Изследване на Европейския център по наркомании показва, че в Европа се наблюдава спад в употребата на алкохол и цигари сред тийнейджърите, предаде БНР.  

88 на сто от 16-годишните твърдят, че имат лесен достъп до алкохол, а 76% от тях - лесно се снабдяват и с цигари. 33% от тях всекидневно пушат.

Сред българските ученици на тази възраст усещането за лесен достъп до един от най-разпространените наркотици - канабисът, е в постоянно нарастваща тенденция за разлика от другите европейски страни. 27 на сто са опитвали марихуана поне един път в живота си. Трима от всеки десет ученици смятат, че тя се намира лесно.

30 на сто от учениците твърдят, че са опитвали наркотик поне веднъж в живота си, а данните за Европа в същото време са 18 на сто, т.е. ние сме почти два пъти повече в тази категория, цитира bTV още данни от изследването.

4% от анкетираните пък твърдят, че са опитвали анаболни стероиди. В същото време статистиката за Европа показва, че само 1% от тийнейджърите там са опитвали подобни вещества.

Оказва се още, че България е и сред малкото държави, в които не момчетата, а момичетата пушат повече.