Подсъдими в него са трима сирийци на възраст между 22 и 25 години, които - според прокуратурата - искали да се включат в терористичните организации "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".

Младите мъже имат условни присъди за незаконно преминаване на границата и статут на бежанци в Германия.

Процесът срещу Алмохаммад Абдулхамид, Алабадалах Фади и Алфанди Ясим трябваше да започне в началото на август. Но той беше отложен, тъй като обвинителният акт твърде късно е бил преведен на арабски.

Тримата мъже са влезли в България през границата с Гърция на 7 февруари т. г.

Показания против тях е дал свидетел, чиято самоличност се пази в тайна, а основният коз на прокуратурата са снимки в телефоните им и мобилни съобщения.

Адвокатите на сирийците поискаха обвинителния акт да бъде върнат на прокуратурата, заради съществени противоречия, информира БНР. Така в обвинителния акт пишело едновременно, че пътували за Сирия, за да се включат в ИДИЛ и в "Мюсюлмански братя", но и че вече били членове на терористичните организации.

Съдът обаче не прие този довод и отказа да прекрати делото. В мотивите си към отказа той записа, че може да се приеме, че тримата са пътували от Германия към Сирия, за да се присъединят фактически към терористичните организации.

Специализираният съд попита подсъдимите искат ли то да се гледа по съкратената процедура. Сирийците отказаха. Следващото заседание е 18 октомври.