Представители на "Възраждане" и "БСП за България" дойдоха пред Паметника на Съветската армия в сряда привечер. Малко по-късно към тях се присъединиха и членове на "Движение Русофили". По-рано днес "Левицата" направи палатков лагер срещу премахването на паметника.

"Тук сме да защитим за пореден път опитите на самозабравили се управляващи да съборят паметника на Съветската армия, да се опитат да събарят, който и да е, паметник в България, символизиращ различни периоди в българската история", коментира пред журналисти депутатът Георги Свиленски от "БСП за България". "Тук сме, за да се опитаме да кажем на тези хора да прочетат историята, да са наясно какво символизират тези паметници и какво искат да разрушат, защото по-лошо от това да бъдеш невеж в случая е да събориш паметника на Съветската армия", добави той.

Според Свиленски въпросът се поставя в този момент, "защото си търсят избиратели за изборите". "Най-лошото ще бъде, ако наистина паметникът бъде съборен - тогава те трябва да прекратят своето политическо съществуване, тъй като няма да има какво повече да събарят и съответно нямат място в политиката", смята депутатът.

Снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК>>

Някои от гражданите, дошли на място, носеха тениски с логото на "Възраждане". По-рано днес лидерът на партията Костадин Костадинов написа във фейсбук, че софийската организация на формацията от 19:00 ч. ще бъде пред паметника.

Снимка: БТА

Депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов поясни, че са дошли, за да запазят нашата история и суверенитета на България. "Не може някое чуждопоклонничество, диктувано от чуждо посолство, да деформира целия облик на столицата и цялата ни история", коментира той. По думите му България има своята история, а народът желае да бъде питан. Не може няколко чиновника в Столичната община да решават вместо гражданите на столицата, добави Първанов. Според него може би трябва да има местен референдум за паметника. Депутатът заяви, че докато от общината и управляващите не се откажат от намерението за демонтиране, от "Възраждане" ще бъдат там.

Снимка: БТА

За БТА областният управител на София-град Вяра Тодева каза, че има дълга процедура на проектиране и съгласуване на преместването на Паметника на Съветската армия. С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на мемориалния комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Така той вече е в управление на областния управител, обясни Тодева.

Снимка: БТА