"Целта съм аз!" Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод разпита на бивши прокурори и следователи от днес сутринта в МВР. Сред привиканите за показания е бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Според изтеклата до този момент информация разпитите са във връзка със случай отпреди 12-13 години.


"Поразучих малко, защото те подписват декларация, че няма да разпространяват. Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 г. Нито го познавам тоя човек, нито го знам. То се оказа, че е от друг човек сега, защото този, за който твърдяха от началото, работи в одита на Министерство на здравеопазването. Той е член от много години. А някой чул, бил уволнен някога през 2009 г. и аз трябва да си спомня някой дали е идвал през 2009 г. при мен. Сега разиграват целия тоя цирк, целия този панаир, не срещу прокурори, следователи или бизнесмени, целта съм аз", обясни Борисов по време на брифинг в централата на ГЕРБ. Първоначално той не беше сред участниците, но се появи неочаквано по средата на пресконференцията, за да се включи в нея.

В началото на месеца служебният вътрешен министър Бойко Рашков разказа, че получил данни срещу Бойко Борисов, който оказал натиск върху следовател, за да спаси свой министър от влизане в затвора. По думите му, случаят е от 2009 г. Рашков добави още, че е имал среща с анонимен свидетел. Той твърдякм, че Борисов го е заплашил с думите: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо."

"Никога от моята уста такива изречения, че ще пращам някого някъде не са изричани. Нямам спомен никакъв. Не го познавам. Не го знам и не искам да го знам", каза Борисов и предложи да бъде подложен на детектор на лъжата.

"В момента съчиняват. Искат да направят нещо, защото всичките им приказки са за корупция. Ходиха източиха язовира, за да се снимат. Източиха го! За да си направят снимка. Дъждовете ще свършат, ще дойдат жегите през август. Помните миналата година. Даже сега се замислям дали и на "Студена" не ни направиха този номер да го източат на времето", каза още Бойко Борисов, визирайки скандала с видеото на служебния министър на икономиката Кирил Петков, в което той показва язовир "Пазар дере".

"Това е един голям сценарий. Заклел съм в най-милото, че нямам златни кюлчета", каза още Борисов.

"Сложил съм над 15-20 млн. подписа като отговорно лице. Много искам да видя Трифонов като премиер, защото е много лесно да стоиш от страни и да твърдиш, че носиш отговорност", заяви лидерът на ГЕРБ.

Също така Борисов поздрави президента Радев за рождения ден и пожела на Слави Трифонов успех като му пожела да стане премиер.

Лидерът на ГЕРБ коментира и темпа на ваксинацията у нас и изрази съжаление, че не нещата не вървят по график.

"Трябваше да дойде еврокомисаря да им отпере шамара, че те ще им правят плана за ваксинация", каза Борисов, визирайки вчерашната визита у нас на здравната еврокомисарка Стела Кириакиду.

Томислав Дончев за пореден път определи действията на служебното правителство като предизборно мероприятие. Затова и от ГЕРБ ще внесат жалба до Централната избирателна комисия срещу правителството.

Борисов каза също така, че може да стане разследващ бивш премиер или разследващ гражданин.

"И ще съм много добър в тази си дейност. Като главен секретар на МВР имах 90% одобрение. Ще видите какви митничари са си назначили, покровителствали контрабандата. Аз тях ги знам, половината съм ги арестувал", сподели още Борисов и припомни за тировете с контрабандни цигари, които минавали граница, а цигарите се търгували на женския пазар.

От партията дадоха и оценка на служебния кабинет, който според Тома Биков има изцяло политически профил - коалиция на БСП, "Изправи се!Мутри вън!", "Демократична България" с подкрепата на ДПС, а зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев го определи като кръжок по политическа риторика.

"Днес ГЕРБ внася жалба до ЦИК за действията на служебното правителство, което "безсрамно се занимава с политическа агитация и пропаганда", анонсира още Дончев.

"Има конкретни реплики от членове на кабинета, от премиера, които според нас са намеса в изборния процес и са в полза на едни политически сили и във вреда на други", поясни той.

Според партията неслучайно вътрешният министър Бойко Рашков е натоварен с провеждането на изборите.

Изборите по кодекса "Трифонов" ще са голямо предизвикателство, транспортиране на машини, ще се затрудни и гласуването, опасяват се от политическата сила.

Според оценката на ГЕРБ служебният кабинет се е окопал дълбоко във всички структури, голяма част от назначенията са спорни.

Биков изрази подозрения, че след 11 юли отново може да няма кабинет и да продължи управлението на страната по модела в момента - без действащ парламент, който да контролира изпълнителната власт.

"Моят голям апел е - оставете политическите партии да се борим, служебното правителство в момента се държи като в колоезденето - всички тръгват да бият фаворита, за да може някой от втора линия да го изпревари. Те се държат като една коалиционна партия, това е целта", допълни Борисов.

В отговор на въпрос лидерът на ГЕРБ потвърди, че предложението му за премиер остава същото като в 45-я парламент - Даниел Митов.

ГЕРБ обвиниха служебното правителство, че не е представило план за възстановяване, за тотален провал на ваксинацията срещу COVID-19, както и за това, че някои от антикризисните икономически мерки са трансформирани от безвъзмездна помощ в кредити, че не се говори за "зелената сделка", за Мариците.

Борисов добави, че в митниците има назначени хора, свързани с контрабанда.

"Престанете с тази джипка, НСО има шест тойоти, на тях се возят всички - Радев, Янев, при мен е имало една, сега използвам служебната кола на партията", призова Бойко Борисов.

Той категорично не е съгласен с думи на партийни лидери, че при срещата си с македонския премиер Зоран Заев вчера е предал род и отечество.