В началото на заседанието на Министерски съвет, Борисов даде пример с репортажа за Красимира Обретенова - майка на 16-годишната Пасионария, излъчен днес по една от националните телевизии. Жената заяви, че напуска България, за да осигури по-достоен живот за дъщеря си и за да не участва повече "в издръжката на тази администрация”.

Премиерът поиска от социалното министерство да разбере какъв точно е случаят с детето от репортажа и виновните да бъдат уволнени.

"Социалният министър е на събитие, но искам да видите какъв е случаят с жената с детето, която я гледах сутринта по телевизията. Какъв е този администратор, дето кара жената да обикаля. Ревах като ги гледах, лично министър Бисер Петков да се занимае, така ли е както го казват. Няма ли човечност. Държавни пари, заплати взимат. Всичко да се изчисти и да се назначат нови хора", категоричен бе Борисов.

Десетки майки и хора с увреждания днес излязоха на протест пред Министерски съвет за реформа и за закон за личната помощ. Те искат изчерпателен електронен регистър на децата и възрастните с увреждания по заболявания, въвеждане на индивидуална оценка на потребностите както за децата, така и за възрастните, достъпна среда, достъп до образование, достъпно и качествено здравеопазване, до терапия и рехабилитация, както и реформа в медицинската експертиза.

Протестиращите настояват да се реализира Плана за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и подписването на факултативния протокол към Конвенцията.

Това е шести пореден протест на майките на деца с увреждания. Те носеха черни балони и тениски с надпис "Системата ни убива" и плакат "Не уврежданията убиват децата ни, а държавата".

Рени Евстатиева, майка на вече пълнолетно дете с увреждане, каза, че сега действащият Закон за интеграция на хората с увреждания е остарял и не е действащ. Ние искаме нов закон с нормативна база, която да урежда правата на хората с увреждания и под, и над 18 години, който да осигури качествена лична оценка на всеки поотделно и той да получава от държавата това, което му трябва, а не да се изсипват едни средства накуп, които до 18 години не се разходват нормално, а след 18 години, когато има практическа нужда, заради повече болести както на родителя, така и на детето, те са недостатъчни. Тя допълни, че новият закон трябва да осигури държавна подкрепа за рехабилитатор, логопед, всякакъв вид помощ, от която човек има нужда. По думите й това е холандският модел, който се е доказал като най-работещия в света.

В отговор на въпрос дали са имали среща със социалния министър Бисер Петков и доколко са удовлетворени от казаното от него, че догодина средствата за хората с увреждания, навършили пълнолетие, ще бъдат повече, Евстатиева каза, че някои от майките са се срещали с министъра и е имало някаква форма на разбирателство по отношение на исканията, но досега правителството категорично не се е ангажирало с тях.

"Това "догодина" на нас не ни върши работа, защото ние не живеем от догодина, а сега. Ние се грижим всеки ден за тези хора и имаме огромни разходи, които не можем да покрием", допълни майката.

Снежинка Захариева от Русе, майка на близнаци с церебрална парализа, заяви, че иска да се прави лична оценка на потребностите на всеки човек, тъй като всяко дете е с индивидуални нужди. Тя разказа, че едното й дете е 100 процента инвалидизирано и не може да ходи, а другото е с по-ниско ниво на увреждане. По думите й тя не може да запише първото дете в училището, което е най-близко до социалния център, който посещава, тъй като средата не е достъпна. Тя допълни, че детето се нуждае и от нова количка, за да може да излиза навън, като количката струва 2500 лв. и тя трябва да покрие разходите с лични средства.

Протестиращите майки се разграничиха от протеста, организиран преди дни от националнопредставените организации на хората с увреждания. Те посочиха, че не са били поканени и според тях протестиращите тогава са искали единствено оттегляне на експертизата за работоспособността и запазване на статуквото, а не цялостна реформа.