Това каза министър-председателят Бойко Борисов на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София, предаде "Фокус".

Вижте снимки >>>


Новата метротсечка беше открита на официална церемония в 10.00 ч. на метростанция "Летище София"  в присъствието на министрите  на транспорта, на околната среда и водите и на регионалното развитие, кмета на София, общински съветници и граждани.

"Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд”, изтъкна премиерът по повод директора на Столичния метрополитен Стоян Братоев.

Борисов припомни, че едва при уравлението на ГЕРБ е ремонтиран и мостът "Брюксел", по който се минава за летището.

"Когато дойдохме,  тук се гонеха хартии и найлони по полето", спомни си Борисов и изтъкна, че сега всеки ден 500 хиляди души ще разбират каква придобивка имат.

"Няма да виси на спирките, да го рекетират такситата. Даваме тази екстра на банките - да си сложат кредитната карта и направо хората да се качват на метрото", посочи още премиерът.

Той изтъкна, че ГЕРБ е вкарал милиарди в инфраструктура, а вчера 100 млн. лева са били заделени и отсечките на автомагистралите "Тракия" и "Хемус" ще бъдат ремонтирани.

"Ние от ГЕРБ строим. Думите отлитат, направеното остава. Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора", каза още премиерът.

Над 1 млрд. лева са заделени, откакто Бойко Борисов се занимава лично с метрото, зяви пък транспортният министър Ивайло Московски и съобщи, че за новия програмен период за третия метродиаметър има заделени около 800 млн. лв.

"Да ни е честита новата придобивка. Тя е придобивка не само за София, но и за цяла България
", заяви на свой ред кметът Йорданка Фандъкова.

По думите й тази линия - почти 5 км, е знакова, защото прави връзката между летището, Централна гара, но е и нов подход, интегриран проект с доказана интермодалност. До центъра ще се стига за по-малко от 20 минути.
Тя обяви, че само тази отсечка на метрото ще спести 8000 тона вредни емисии във въздуха.

Екоминистърът Ивелина Василева също поздрави всички българи и посочи, че това е един от проектите, който води до най-големи екологични ползи, с който трябва да се гордеем.

Преди това епископ Григорий отслужи водосвет за здраве и благоденствие на присъстващите и за успешно завършилия проект.

Очаква се новият участък до летището да превозва 45 000 пътници дневно и да намали трафикът в района с 12%.

Отсечката е продължение на първия метродиаметър на софийското метро и включва четири метростанции - "Дружба", "Искърско шосе", "Софийска Света Гора" и "Летище София".

Новият участък се пуска за гражданите и гостите на София от 13.00 часа, като ползването му днес ще е безплатно.

Предстои на 8 май да бъде открит участъкът на метрото до Бизнес центъра в "Младост 4" .