Повод за изразената позиция на владиката е предстоящият от 8 до 10 април международен културно-духовен събор за богомилите във Велики Преслав.

Според митрополит Йоан пагубните "духовни" учения, само едно от които е богомилското, и днес продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души.

Митрополитът определи богомилството като „една отдавна осъдена от Църквата и изучена от науката ерес“. По думите му, такова отклонило се от канона учение едва ли може да допринесе нещо както за развитието на България и Европа, така и на отделния човек като личност.

Неговата позиция е, че е тъжно и обезсърчително нехайството и понякога дори неприкритото любопитство, с което все повече хора са готови да прегърнат която и да било екзотична "духовност".

"Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни "учители" като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят - личности като светите братя Константин-Кирил и Методий, като княза-Покръстител Борис Първи Михаил, като Всебългарския покровител свети Йоан Рилски, като Търновския патриарх свети Евтимий, като свети Теодосий Търновски, свети Киприан и Григорий Цамблак и много други, чиито имена наистина украсяват българския род във вечността, за разлика от всички еретици и духовни шарлатани, които днес се радват на такъв голям успех и на такова щедро медийно внимание", се казва в обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, разпратено днес.

В обръщението си владиката призовава своето паство да си спомни и следва думите на Господ Иисус Христос особено сега, във времето на спасителния Велик пост и да се помоли "за вразумление и спасение на всички наши братя и сестри".

Българската православна църква е единствената институция, одобрението за работата на която е по-висок дял от неодобрението (46% : 21%). В навечерието на големия християнски празник Великден 46% от българите одобряват както БПЦ, така и Патриарх Неофит.

Това показват резултатите от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”.

Особено висок е респектът към църквата и към патриарха сред жените, сред хората на възраст над 60 години, сред бедните и сред жителите на малките градове”, сочи справката .