Митрополит Йоан: Почитате Ванга, забравихте Кирил и Методий

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че провеждането на събор на богомилите е "тъжно и обезсърчително".

Обратно в новината

Коментари - Митрополит Йоан: Почитате Ванга, забравихте Кирил и Методий | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много хора се възползваха от благодатната тема БОГОМИЛСТВО. Що пари изкараха от там нямте си представа. То Дамян Попхристов,то Асен Асенов . Хермес, то Мария Арабаджиева. и много други. Опитват се да заменят една църква с друга,но резултата накрая ще е същия какъвто е и при ортодоксалната: ритуали, посещения и поклонения на свети места събори и т.н. Нищо различно. Мислете и претегляйте всяка информация, а не бъдете стадо. Потърсете човешкото в себе си преди да се хвърляте сляпо в окултните области.Бъдете здрави!

Прости им Боже,те не знаят какво вършат!

Много хора тук се изказват за нещо, което не разбират - първо, защото не са последователи на това, което е проповядвал Христос. Става въпрос за това: проповядват ли и водят ли богомилите, дънов и ванга към Христовото учение или не? Това е въпроса. А атеистите, посочват какво е окаяното състояние на църквата в момента (което не е без основание), но пропускат да кажат, че хора като тях (с техния начин на мислене) избиха истинските духовници и ги замениха с безбожници-агенти. После пък атеистите се плюят помежду си, кой бил комунист и кой демократ, като всъщност плода и на едните и на другите е почти идентичен. Едните ограничават свободата на мисленето с цензура, а другите с "демократична цензура". Едните налагат силова политкоректност, а другите демократична такава. Едните гледат да поставят хората под тотален контрол въпреки волята им, другите - също. Плода на безбожните уолстрийтски идеологии е един и същ. Но са заслепени от злоба и от изкушенията на този плътски свят и им е трудно да прогледнат и да разберат в какви грехове тънат и на какви мерзости се наслаждават. И затова пропускат целта на животите си - да се покаят и да живеят за Бога - без лъжа, без кражба, без мошеничества, без да се продават за жълти стотинки. Повечето са готови да продадат душите си за плът, която гарантирано ще изгние и червеите ще я изядат след 50-60, дори и 100 години. Струва ли си?

Много хитро проповядваш протестантство, но за запознатите си прозрачен като стъкло. Както казват сатаната имал 666 капана /аз мисля много повече/. Колкото повече души заблудиш толкова повече ще си утежниш състоянието един ден, защото ще отговаряш и за тях. П.С. Не си сменяй никовете, защото лукавството ще ти утежни присъдата "християнино".

Не нападай Искрен.Ще гориш в ада.

i_iskren@mail.bg

Чак пък никовете да си сменям ... Не ме е срам нито от името ми, нито от това, което говоря. Защо да си сменям никовете? Може би не ти прави впечатление, но аз проповядвам Исус Христос, защото Той ще грабне Църквата си. Забележи, че е в единствено число: църквата, а не църквите. Той ще грабне тези, които наистина го следват и се боят от заповедите Му, тези, които наистина Го обичат. Аз вярвам, че и сред православни и сред протестанти и сред католици (не ватиканци) има такива хора - хора, които са родени от Духа. Това е нещо свръхестетвено, за което говорят Никодим и Христос, и което аз лично съм преживял - след като се покаях от сърце за греховете си. Същият Христос каза на Никодим, че, ако човек не се роди от Духа - не може да влезе в Божието царство. Всеки да си прави сметката!!!

Ванга и Дънов са чисти българи, а Кирил и Методи са гърци! И кирилицата няма нищо общо със заврънкулките на тези двамата, тя е изобретена също от чистият българин Климент Охридски. Трябва да се нарича климентица! Ванга и Дънов са български светини, които ни прославят по целия свят. Например руснаците много тачат Ванга, даже и филм са правили.

Ами хората тачат и буда и мохамед, но това не ги прави лъжепророци.

i_iskren@mail.bg

Исках да кажа, че тов, че някои ги тачи - не ги прави "пророци".

Папата е одобряван около 90%. Дори източно православните го одобряват 50%! Не може да си поделение на КГБ и да търсиш българското одобрение!

Прав е дядо Йоан. Ако не беше коментирал, никой нямаше да обърне внимание на богомилските глупости. Петър Дънов е един словоблудец и локумджия. Празни приказки за хора с време за губене. И неговото последование не е чак толкова голямо. За Ванга какво да коментирам. Помнят я по-възрастните и дотам.

Прав е митрополита!Конгрес на богомилството,това показва на какво ниво сме паднали отново.Богомилите проповядват отшелничество и се обявяват против възпроизводството на хората,отричат семейството и раждането на деца.Колко прос рябва да си за да проповядваш това,да станем бездетни и да изчезнем.Отново върхът на простотията е в България!

Тия простотии и откровени лъжи за богомилите, звездите ли ти ги казаха или ги чу директно от всевишния?!

Както беше и през последните няколко години през август 2016 на рилските езера ще дойдат многобройни последователи на Учителя Петър Дънов не само от цяла България, но и от много други страни. Музиката, сътворена от Учителя, е с животворна сила.Помнете,че Учителят има огромна заслуга чрез влиянието си върху цар Борис III да спаси България от ужасите на Втората световна война.За награда съветникът на царя дъновистът Лулчев,който пренасяше съветите на Учителя от Рила до двореца, бе осъден от комунистическия Народен съд на смърт!!!

по делата им ще ги познаете!

Отец Иван струва повече от 1000 алчни свещеника и митрополити.Не знам кое е по-позорно : Дали това,че владиците се оказаха агенти на ДС или това,че Синодът и неговите служители с нищо не помагат( и не желаят да помагат) на болните, бедните,гладните и нещастните.А Учителят Петър Дънов без съмнение е един от най-великите българи.Щастливи сме,че неговото слово е записано в десетки книги.Всеки българинтрябва да има в дома си както Библията, така и бисерите от словото на Учителя.

За Ванга какво можем да кажем освен: Левит 19:31 Да не се обръщате към запитвачите на зли духове, нито към врачовете; не ги издирвайте, за да се осквернявате чрез тях. Аз съм Господ, вашият Бог. Кое не се разбира по-точно? Ако някой е ходил при някоя викачка на духове - нека се покае, защото това е една от големите мерзости в очите на Святия!

someone

тогава защо е имала стая с икони и всеки ден е палила църковни свещи? прочети книгите за нея, за да я критикуваш трябва да я познаваш.

Всеки, който ЗАБЛУЖДАВА се САМО-представя. Ползва без разрешение Свети Икони, отричайки каноните на Православната Църква и на нейните предстоятели.

i_iskren@mail.bg

Вероятно, преди да се изкажа, съм прочел за нея повече, отколкото си мислиш. Това, че се крие зад икони, не значи, че е последовател на Христос и на Библейския Бог. Това че пали свещи - също. Ти например, знаеш ли какво казва прислужницата на Ванга за постоянния тормоз, на който е била подложена Ванга? За това, че духовете, на които е служела, не са я оставяли даже да спи, а са я карали да се облича и съблича посред нощ? Че са я бутнали по стълбите и си е счупила ръката? А гледал ли си "Тъй рече Ванга" на Тома Томов, където Ванга разправя, че майка й била фаронеса и я била търсила от 2000 години? Как се вписва това в учението на Христос, който говори за ада и за това, че прераждане няма? А гледал ли си интервю с един от съседите-християни на Ванга? А чувал ли си за жертвопринушенията и ритуалите, които Ванга е препоръчвала за изцеление? Ти да си чувал Христос или Божи пророк да изцелява по следния начин: вземи един петел, заколи го и му събери кръвта, извади му сърцето и ги смеси с червено вино - всеки ден пий по 1 лъжица и ще се оправиш. Запомни, това е битка за душите ни и дяволът ще отдръпне болестта, която сам ти е дал, в замяна на душата ти. Той е бащата на всички лъжи.

i_iskren@mail.bg

Добре, чета по-долу, че си гледал американски евангелски канали (а евангелистите са протестанти, т.е. проповядват триединството и са част от трите истински църковни течения, наред с православни и католици - Ватикана не е в това число). Само, че от евангелисти до евангелисти има разлика. Много зависи от проповедника - в една църква може да проповядват евангелието, а в съседната евангелието на просперитета, което е доста далеч от Христовото учение. Гледай правилните евангелисти, тези като ТБ Джошуа, чрез които Христос изцелява смъртно-болни или пък, които гонят бесове от хората. Намери свидетелства на хора, които са ходили в ада и на небето (има и на английски) - тогава ще ти се изяснят много неща покрай Ванга. И не на последно място - прочети внимателно заповедта от Левит 19:31. Тя се отнася точно за хора като Ванга.

Колко объркани души в този форум!

Лоената топка се е притеснила, че ще трябва да си купува Ролекс не за 20 К, а за 10 К заради конкуренцията.

но я кажи де сте вие де требе да сте с назе и денем и ноке и да преборите тая ?! Айде море, нали знайш кога народо се обраща и не фата вера ни на поп ни на попадия, ни на цар или на другиму освен на тоя що му е у душата и главата? А оти що сте поповете станаате таквия дека ората не сакат и да чуят камо ли да видат и ?! Я речи попе, речи у кого е белята?! Дал е на ората у душата или на поповьето у , устата и делата?! Е, они ората са го рекли с тоа що работат и на що веруаат, а попвьето треба да си праите сметката дека сте сбръкале и що требе йощ да сторите та да се опраите! Я речи не е ли вече време наново да навлечете власеницата и вместо колите да яанете магарето и така от дом на дом и от човек на човек?! Ей, народ се лесно не лаже и само на благи и мазни думи вера не фата, а сака да види що праи тоя що му дума и сал тогиз може и да ви поверува!

АМАН ОТ СЛЪНЧАСАЛИ МАНИАЦИ В БЪЛГАРИЯ БЕ ДАМИ И ГОСПОДА! БОЖЕ, СЛУШАМ И НЕ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ!

Прав сте отче, не искаме да заменяме светостта с врачки и демони. И друго не искаме: местата на блаженните ни светци и епискпи да се заемат от злобни ченгета , слуги на атеистите, местните бандити и московските кагебисти , които цапат божието слово с гнусните си усти и се молим отче да се изпълни молбата ни и чакаме 15 мутрополита да си подадат оставките, защото от тях никава благодат не тече и тайнствата са недействителни поради греха, че ги търпим и колективно деградираме и се влечем по козните на въздушния княз и поднебедните духове на злобата . И се надяваме, че тогава, след като Бог отстрани това скверно зло задушило църквата ни , ще можем честно с открити сърца да се обърнем и приласкаем тези заблудени души , отклонили се към врачки и богомили.

Ти си същия, като тези които хулиш!

объркал си се,не си калин орела а доган сокола

Ти си същия, като тези които хулиш!

someone

не съм съгласен. има врачки, и врачки. господ може да даде дар ясновидство на силно вярващ човек, с което да помага на хората. има ясновидство от демони, но има и от господ. не е всичко еднакво.

i_iskren@mail.bg

Дявола копира оригинала. Никой не фалшифицира 30-левови банкноти, защото няма такива. Но виж петдесетачки ... Имало е и ще има пророци, но и лъжепророци. Въпроса в случаяе: от коя страна на барикадата са богомилите, ванга и дънов.

Че масата свещеници не живеят това, което проповядват - спор няма. Че по-голямата част от тях, дори не са християни - спор няма. Че комунистите са извършили подмяната на истинските духовници с безбожници-агенти - спор няма. Но да се говорят такива откровени лъжи по адрес на Библията ... Нека някой посочи само една (едничка) книга, освен Библията, която съдържа толкова прецизна информация за бъдещето. Голяма част от пророчествата са вече сбъднати, но и немалко предстоят. Предизвиквам всеки, който хули Библията - посочете ми само една книга, която да предрича събития и личности с хиляди години напред. Една ми посочете!!! Представете доказателства, че Съществото, което единствено разполага с тази информация и която ни е дал, чрез хората, които наричаме пророци - не е единственото Същество - (което наричаме Бог), което разполага с тази информация за хиляди години напред.

и кое събитие библията предрече. не ми говори само за тълкуване на библията, щото всяка една книга може да бъде тълкувана като предричаща разни събития. а ти можеш ли да представиш доказателства за съществуването на такова същество. само имай предвид че библията сама по себе си не е доказателство. библията е една книжка с приказки. още повече, че събитията там са преписани от доста по стари легенди, нямащи нищо общо с християнството. пример - потопа, содом и гомор и т.н.

i_iskren@mail.bg

Казваш, че Библията е книжка с приказки, но ти гарантирам, че ти от тези "приказки" на Новия Завет няма да можеш да разбереш и 5 последователни изречения (макар че са на български език). Освен това, тези "приказки" са писани в продължение на хиляди години от различни хора с различен социален статус (някои от тях са били най-обикновени рибари). И въпреки това - тази книга е все едно написана от един единствен автор. Имай предвид, че повечето от аторите дори не са се виждали един друг. Относно пророчествата - дори в момента се разгръща пророчеството за "белега на звяра". Пред очите на тези, чието було е вдигнато и виждат. Ето няколко примера за прецизно предсказание в Библията: Пророчествата за идването на Христос са 350, за завръщането Му са над 1200. Първите от тези пророчества са в книгата на Енох, който е живял през четвъртото хилядолетие преди Христос. Там той предрича идването на Човешкия Син. Михей 5:1-5 (737 697 пр. Хр.) посочва, че Бога в плът ще се роди във Витлеем (единствено Бога е с произход от началото до вечността). Събери се в дружини, ти, господарко на дружини; обсада се държи против нас; с тояга ще поразят съдията на Израел в челюстта. А ти, Витлеем Ефратов, макар и да си малък, за да бъдеш между Юдовите родове, от тебе ще излезе за Мен Един, Който ще бъде владетел в Израел, Чийто произход е от начало, от вечността. Затова ще ги остави до времето, когато раждащата ще роди; тогава останалите от братята Му ще се върнат с израелтяните. И Той ще стои и ще пасе стадото Си чрез силата Господня, чрез великото име на Господа, Своя Бог; и те ще се настанят; защото сега Той ще бъде велик до краищата на земята. 5 И Той ще бъде нашият мир. Исая 9:1 - 6 Исая говори за Син, който ще ни се даде и че Този Син ще бъде Бог могъщ защото Христос е Бога в плът никой друг не може да е Отец на вечността освен Бога, на всичкото отгоре се посочва мястото, където Исус ще живее преди служението си Галилея. 9:1 Но на измъчената земя не ще има мрак Както в предишните времена, Когато Той унижи земята Завулон и земята Нефталим; Но в послешните времена ще я направи славна- Нея, която по пътя към езерото*, оттатък Иордан, Галилея на народите. 2 Людете, които ходеха в тъмнина, видяха голяма светлина; На ония, които седяха в земя на мрачна сянка Изгря им светлина. Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; и управлението ще бъде на рамото Му; и името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.

i_iskren@mail.bg

Битие 3:15 Това пророчество е най-старото, защото е дадено от Бога, непосредствено след грехопадението в Едемската градина. По времето на Моисей е записано в Битие (първата от петте Моисееви книги). 15 Ще поставя и вражда между теб и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата. В това пророчество Богът, казва на змията, която е луцифер, че потомството на жената ще унищожи змията (за да се убие змия трябва да се удари по главата). Забележи!!! Потомството на жената, а не потомството на жената и мъжа. Всички хора сме потомство на жена и мъж. Но има Един, който е заченат от Светия Дух и Той е потомство на жената, а не на жената и на мъжа. Моисей е живял в периода 1393-1273 пр. Хр. Оттогава датира и Моисеевото петокнижие, което е част от Стария Завет. Друг пример за такова пророчество е цялата 53 глава на пророк Исая (740 681 пр. Хр.). 53 Кой е повярвал известието ни? И на кого се е открила мишцата Господна? 2 Защото израсна пред Него като отрасъл, И като корен от суха земя; Нямаше благоразумие, нито приличие та да Го гледаме, Нито красота та да Го желаем. 3 Той бе презрян и отхвърлен от човеците. Човек на скърби и навикнал на печал; И, както човек, от когото отвръщат хората лице, Презрян бе, и за нищо Го не счетохме. 4 Той наистина понесе печалта ни, И със скърбите ни се натовари; А ние Го счетохме за ударен, Поразен от Бога, и наскърбен. 5 Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието дакарваще нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме. 6 Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки от своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни. 7 Той беше угнетяван, но смири Себе Си, И не отвори устата Си; Както агне водено на клане, И както овца, която пред стригачите си не издава глас, Така Той не отвори устата Си. 8 Чрез угнетителен съд биде грабнат; А кой от Неговия род разсъждаваше, Че биде отсечен отсред земята на живите Поради престъплението на Моите люде, върху които трябваше да падне ударът? 9 И определиха гроба Му между злодеите, Но по смъртта Му при богатия; Защото не беше извършил неправда, Нито имаше измама в устата Му. 10 Но Господ благоволи той да бъде бит, предаде Го на печал; Когато направиш душата Му принос за грях, Ще види потомството, ще продължи дните Си, И това, в което Господ благоволи, ще успее в ръката Му. 11 Ще види плодовете от труда на душата Си и ще се насити; Праведният Ми служител ще оправдае мнозина чрез знанието им за Него, И Той ще се натовари с беззаконията им 12 Затова ще Му определя дял между великите, И Той ще раздели користи със силните, Защото изложи душата Си на смърт И към престъпници биде причислен, И защото взе на Себе Си греховете на мнозина И ходатайства за престъпниците.

На достопочтеният митрополит Йоан като проводник на божието слово и лбов към ближният ,с моите бегли познания по религия и история Българска,бих искал да му кажа,че богомилите,Дънов и Ванга са билибългарски православни иподаници ,за братята Кирил и Методий е спорно чий поданици са били или поне братята руснаци го оспорват-казват,че били славяни.Та когато сегашната църква в негово лице и в лицето на полдивският митрополит Николай направи толкова за България колкото богомилите,Ванга и Дънов тогава да дават съвети кой да НЕ почитаме.Така ,че не е лошо сегашната църква вместо да си чеша езика,а да направи поне на половината на горе изброените,дето другият православен и славяски свят да заговорят отново приносът на България за славянството и разпространението на христянството и просвещението

Че се били български поданици Ванга, Дънов и богомилите - били са. Но пък праославни?!?! Те даже не са били последователи на Христос - за какво православие става въпрос? Става дума за учението на Христос и затова дали определена група хора (в случая богомилите) го следват. На всеки, който е чел поне Новия Завет - му е ясно , че богомилите са смесили христовото учение с окултизъм. Сред католиците има истински християни, сред протестантите има истински християни, сред православните - също. Но богомилите, мормоните, свитеделите на Йехова, дъновистите (и мн. други) - са хора, които разпространяват лъжи, примесени с истината.

знаеш ли въобще какво е било учението на поп Богомил и по какво се различава от учението на църквата. в основата си двете съвпадат, просто богомилите считат че не е нужно да има църква и икони и че всеки човек може да се докосне до бог и да разбере същността му сам, без за това да е необходима църква. и май точно тука ги стяга чепика поповете, щото според това учение те са абсолютно ненужни

Прав си извинявай?До твоят отговор броях нашите сегашни попове като исихастите-вглъбяват се в пъпа си и каквито видения видят ,това и проповядват.Но ти ме светна ,че трябва да вярвам на сегашните които вярват само в часовник за не помалко от 10 000евро,в кола дадена(не подарена )под наем не от вярващ а от приятел:)

someone

и от ванга, и от дънов съм чел мъдрости, които са ме впечатлили, от митрополита освен злобно оплюване друго не съм чувал. не ми е казал нищо, с което да подобря живота си, за разлика от горните двама.

i_iskren@mail.bg

Ако си чел мъдрости от тях и не си се покаял - по-добре махни ника "Бог на Авраам, Исаак и Яков".

няма какво да се коментиа и тримата са еретици....друг въпрос е, че нашата църква има поведение на това, което осмиваха в нея комунистите .....жалко а има цъквата толкова положителни традиции

someone

баба ванга не беше стриктно православна според църквата, но имаше добро ясновидство с над 50% познаване на минало и бъдеще, отделно е казала много житеиски мъдрости, от които да се ползваме.

Ванга беше служител на дявола! И да е казала нещо, то е било от сатаната!

someone

сатаната защо ще говори полезни, позитивни неща, които помагат на хората?

преди да напишете глупостите, се замислете кой ви даде азбуката, с която пишете....

В скоро време науката ще отхвърли окончателно библията като източник на познание.Очаквайте много безработни попове.

че тя отдавна я е отхвърлила. а и кога пък точно библията е била източник на познание. със същия успех можеш да пришиеш етикет "източник на познание" на всяка детска книжка с приказки

Религиозните скотове на нея се позовават.

Ами Московкия институт по научен атеизъм, вече отдавна отхвърли Библията като източник на познание. Според тях и душа нямат хората. Ако лъжата, че няма Бог и някой ден няма да платиш за всеки твой грях ти харесва - живей си в нея - Господ ти е дал свободна воля. Разбираемо е, че в тази "философия" хората намират оправдание за всяка животинска мерзост и че ти харесва да живееш в похот и угаждане на плътта. Разбираемо е, че повечето хора искат да продължат да живеят в греховете си. Но това не значи, че Божиите хора трябва да мълчат и да не говорят истината. И ти казвам - недей да се заблуждаваш, че няма да платиш за греха си. По-добре се покай на колене, и то не само на глас, но говори и с цялото си сърце. Защото секунда след смъртта ти ще е твърде късно. Колкото и да те убеждават разни лъжеучители, които гъделичкат ушите и егото ти - втори шанс НЯМА.

Искрене ти си добър човек.И без да четеш библията пак ще си добър.Но аз на библията не вярвам имам си научни доводи(мои си).

Аз не вярвам че Христос е син божи.Някой ако може да ме обори.

сам си го пожела. после да не ревеш

Особено пък роден от девственица.Аз вялвам в Слънцето . Ако него го няма , всичко ще свърши. И бог няма да ти помогне .

то така се почва, после следва горенето на еретиците, после избиването на друговерци и атентатите срещу неверниците. между другото дядо Добри е направил много повече за вярата от целия свети синод и всичките попове. така че най-малкото поповете първо да видят себе си, и после да се опитват да четат морал

"Търсим поп за Международната космическа станция.С кротък нрав,да не пие,да не пуши,да не посяга на мъже/че горе има хомоамериканоси,плашливи са,а няма къде да бягат/,да тежи под 300 литра.Да има 10 години стаж.Да изпрати мотивационно писмо"

someone

почти всичко, казано от ванга е вярно. а на митрополита мога да му кажа, че почти всичко за християнството научих от американски евангелски тв канали и собствено четене на библията. никога нищо не съм научил от поп.

"американски евангелски тв канали" - Мали-и-и-и-и! Още един християнски терорист!

someone

напротив. случвало се е да се моля за хора, които са ми навредили умишлено, понеже виждам, че имат нужда да си изправят пътищата. терориста е със съвсем друго отношение.

христиенин - юдей!

Леле леле, тук някакви напушени патриотарчета реват, че Кирил и Методий от Солун били с български произход. Предполагам ако се напънем може да побългарим всичко до Мароко и да бием Македонците но ще пада голям смях. Частта около Рила и надолу става за няколко години българска по време на Пресиян (бащата на Борис едно) ако това ни дава основание да побългарим тамошните родове - благодаря, но има грешка ... Кирил и Методий НИКОГА не са стъпвали в Преслав, Плиска и т.н.

е направила много повече хора да повярват в Бог отколкото един средно статистически поп от последните 27 години. Конфликта между официалните религиозни водачи и истински надарените хора които могат да виждат миналото и бъдещето се корени в това,че тези "виждащите" виждат и "кирливите" ризи на "официалните". Иначе както е казано: " По делата ще ги познаете". Това, че повечето хора не виждат равновесието между грехове и наказание не означава че то не съществува.

someone

ванга беше добра ясновидка. а митрополита да го питам колко от неговите попове обясняват на хората кои е бог отец, какво е свети дух, за родословието на исус, за живота на исус в израел - все основи на християнството? никога поп не ми е обяснявал тези изключително важни неща.

с тея байраци оди при равина да ти бае на седем свещи!

на баба гущера пращящ от вяра

Ще стана католик.Нали според православните говеда католиците са еретици.И аз искам да съм еретик.

46% владико е по-малко от половината българи,а и не е редно да се сравнява църквата с политическите партии,но ако все пак държите да го правите не е чудно,че много хора ще се увличат от подобни ереси.

Повечето коментари са от напълно неграмотни. О свещена простота!

мероприятие, което предстои да се сгромоляса с гръм и трясък.

та нали те са македонци

Тия изкуфели корумпета няма ли вече да се преселят при шефа си. Но да оставят ролексите, ако може.

Обвиняваш нагло в множествено число за един часовник, който е подарък и беше върнат! ЗАВИСТ, ЗЛОБА, ЗЪБЕНЕ това ти остава...

Ма разбира се, само един е с ролекс, другите попове са света вода ненапита. Наскоро посмяха да мрънкат кукерството да забранявали, мискините изкуфели.

Ех тази църква... Титлата "Вселенски Патриарх" е блестящ пример за скромност и смирение. :)

ПОПЧЕТАТА СЕ УТЪРКВАТ КАТО КОТАРАЦИ ПО КРАЧОЛИТЕ НА МУТРИТЕ :))) .. ТВА Е ПРОБЛЕМА ДЕДО СРЕБРЕНИКО :))

е свършила повече божия работа отколкото по-голяма част от тези представители на църквата. Дано тези хора докато са живи направят нещо положително за хората и ме опровергаят.

Много хора е БАЛАМОСАЛА, като хитър зелен гущер! Всичката и духовна инспирация е от демонични гущери и змии "познава", защото през комунизма НЯМАШЕ ДУХОВНИЦИ, които да ЗАПРЕТЯТ НА БЕСА: "излезе из нея!"

изпълзиш нейде на припек, ама не забравяй шапка да си сложиш!

Че е свършила работа свършила е но няма нищо общо с Бога!

А ти вземи си плати телефона, дето всеки ден ми досаждаш по него, че ще те изключа.

БОГОМИЛИТЕ , КАТАРИТЕ , АЛБИГОЙЦИТЕ ПРОПОВЯДВАТ ОРИГИНАЛНОТО УЧЕНИЕ НА КОМУНИСТИТЕ ХРИСТОС И БРАТОВЧЕД МУ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ. ЦЪРКВАТА ПРОПВЯДВА КАПИТАЛИЗМА, ФЕОДАЛИЗМА И МУТРИЗЪМА :))) ТВА Е РАЗЛИКАТА :))

Майко мила...

ПОЛОВИНАТА ПРЕСТЪПНИЦИ НАЧЕЛО С ВНУКА НА НЕМСКИЯ ПЕДАЛ ФРДИНАНД С ОКИЧИХА С ОРДЕНИ ОТ ЦЪРКВАТА :)))

поредната българска откачалка

... тоз, що толкоз години ти пее: "Търпи, и ще си спасиш душата?!"

Бягай в Детройт! НЕ СТАВАШ ЗА БЪЛГАРИН!

Българите са ЕЗИЧНИЦИ, гущерче! Православието е ВИЗАНТИЙСКА религия! Чети малко история!

В голяма заблуда си. Богомилското учение е абсолютно антихиристиянско. Основната му теза е, че не Бог, а сатаната е творецът на този свят. Тъй че прави си изводите ако имаш поне елементарна представа за християнството. Но мисля че нямаш, защото сравняваш Иисус Христос с комунистите. Те пък са абсолютни богоборци.

Няма да оспорвам думите ти, това са само думи. Огледай се обаче около себе си и кажи за последните 27 години, кой управлява хората, бог или сатаната. Ако беше Бог, живота щеше да е съвсем друг, нямаше да има толкова престъпност, самоубииства, измамени хора, а всичко това е от репертоара на дявола.

Така Първо Отчето вероятно има право Второ Нека който е заинтересуван сам направи критична оценка за себе си на тези неща и да прецени за себе си. Трето не може да се заклеймява всичко което не отговаря на вижданията на църквата В противен случай бихме се върнали в средновековието Четвърто Хубаво е човек да е вярващ, но и да осмисля нещата. Слепия фанатизъм не е за препоръчване...

Българите сте евати откачалките загубени.

бивш българин и настоящ безродник.

проблем?

За българите незнам, ама ти персонално си ебати и смотаняка комплексиран.

Я! Ама то още ли имало богомили??? Ако не беше тоя митрополит да ни светне, нямаше никога да знам. Аз си мислех че отдавна са измрели вече и са в средновековната ни история. Прочее, не ме вълнуват никакви дивотии - нито православие, нито богомилство, нито Господ, нито Дявол.

Като застанеш пред Него ще се развълнуваш но тогава вече никой няма да те пита! Само ще седиш с наведена глава и ще съжаляваш с гордите си изказвания на земята....

Моят бог ме учи да стоя на крака, а не на колене, и да се боря за убежденията си. Ти си се срамувай пред твоя и стой с наведена глава.

За съжаление това е действителността - хората забравиха Кирил и Методий и св Иван Рилски и тръгнаха на баячки и гледачки да им скубят парите и най-лошото... да продават душите си на дявола

Господа, пиша не от чужда ми религиозност, а защото повод за изказването на митрополита е и богомилски събор сега и митрополитът, според мен, е прав. В миналото бе писано от историци - спекуланти в учебниците за училищата, че богомилското учение е прогресивно и е предмет на наша национална гордост. Негодяите не споменаваха основните твърдения в богомилското учение, а някои от тях са: - човекът е творение на дявола; - смъртта е освобождаване от сатаната... Както се вижда от това отричане на човека и живота, в това отношение учението на Българската православна църква е по-хуманно от соцпредмета на соцгордост. Що се отнася до преклонението пред Ванга, митрополитът е пак прав. Ванга заслужава уважение, но не преклонение. Да, потребно ни е изследването на изключителните способности на на отделни личности - за да ги придобие човечеството и да му служат. В това е прав митрополитът - потребна ни е културата ни, книжовността ни - развита от Кирил и Методий, и са ни непотребни ереси и суеверия.

Не мога да се съглася с вас поради следните причини: 1, Ванга е била обладана от бесове - това не са дарби получени при превъщането на обикновен човек в светия, нито пък е бал "родена така". Няма как човечеството да се възползва от това и православанат църква се е борила от векове срещу бесовете. 2, Смъртта като освобождаване стои в основата на исихазма, живата вена на православието. В същото учение на тялото се гледа като на нещо, което трябва да се преодолее и практикуващият трбябва постоянно да си спомня за смъртта. Темата е дълга, но богомилството като ерес има по-скоро други основни пунктове

Уважаеми, съображенията ми не са верски. Не приемам твърдението Ви, че Ванга е обладана от бесове - бесове не съществуват. По - вероятно е разумът на Ванга да се е развил по необичаен ни път и в слабо позната ни форма. Не пиемам и твърдението, че смъртта е освобождаване, освен ако не е смърт на поробител. И още, Като висококултурна вяра, православната ни религия не възхвалява смъртта, а правото дело - праведния начин на живот. Преодоляването на телесното в нашата религия - подтискането на животинските стремежи е израз на естествено за разума целеви стремеж. В това тя обобщава човешкия опит и не е утопия, утвърждава познанието и висшата цел на разума да вземе връх над себичното и слабостите на личността и групата. И да са религиозни по форма твърденията на митрополита, те са верни, изразяват и възпроизвеждат културата ни. Затова го подкрепям.

До всички, които ти слагат минусчета: НЯМА атеисти в спасителната лодка! Когато сте в безизходица, на кого започвате да се молите: на богомили, на Дънов, на Ванга... или на Бог?

НА БОГ РАЗБИРА СЕ!НО БОГ Е МНОГОЛИК!А ИМА И ОЩЕ НЕЩО,КОЕТО СЪМ ЧУВАЛА ,ЧЕ СВЕТИ ХОРА/ПОЧИНАЛИ/ МОГАТ ДА СЕ ЗАСТЪПЯТ ЗА ТЕБ ПРЕД БОГ!ЗАТОВА СЕ МОЛИМ И НА МНОГО СВЕТИИ И НА ПОЧИНАЛИТЕ СИ РОДИТЕЛИ СЪЩО ЗА ПОДКРЕПА И Т.Н.!

България преди християнството е била голяма и цветуща държава, а сега е разграбена разпарчетосана и продължават да я разграбват новите "партньори" християни. В Библията е казано , че сатаната ще се представи за Господ , да но не го чакайте, защото той вече е тук, отиваш в Рим плащаш и всички грахове са ти простени. Владики от ДС , кардинали изнасилвачи на деца - това е дяволът, друг дявол няма.

Кирил и Методи са били с български произод,родом от Солун.Българи са живяли във Византийската империя и някои са заемали високи постове. Затова трябва да ги тачим, ние пишем с техните букви. Не знаеш ли това,та питаш защо да ги тачим.

Ванга е доказала способностите си . Кирили Методий за кое точно да ги почитаме? Визатофили ли да станем ?

Не знам с коя ръка да се плесна по челото. Дори да признавате Ванга, няма по какво да я приравнявате със светите братя. Тя е една квартална гледачка. За св св Кирил и Методи ми се струва, че дори не трябва да става въпрос да си обясняваме днес кои и са и какви са.

кой ти е бог ,НО светите братя НЕ СА БЪЛГАРИ, а византийци на висока служба при Императора в Константинпол и изпълняват негови мисии. Нямат нито една мисия в съседна България и нещата са документирани.

Най - добре първо с едната , после с другата се плесни! Та после да не съжаляваш , че не си постъпил правилно .

Те и ФОКУСНИЦИТЕ ДОКАЗВАТ МНОГО НЕЩА! НО ВСИЧКО Е САМО ЕДНА ГОЛЯМА ИЛЮЗИЯ! Ванга благовести гущери, то самото и име го показва!

Наистина сме жалки, наиситна сме трагедия. Жалко за нас самите.

ChatGPT

Не го разбирам тоя човек... 20 години ни гък, ни мък - сега се сетил да лепва етикети "духовни шарлатани" и "еретици" Тъжно и обезсърчително е положението в Църквата... че "Божите наместници" са се превърнали в чиновници освободени от данъци

Ни гък, ни мък ли? Ти явно не слушаш... А когато слушаш, все ще намериш за какво да се хванеш.

ChatGPT

Дай ми пример тогава? Колко пъти църквата са се обявявали против тези "ереси" и по какъв начин се борят с тях? С какво се опитват да върнат хората при себе си?

"Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни "учители" като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова Да, тъжно е за българската църква , но когато нямаш духовни "пастири", когато целият висш "духовен" клир, с малки изключения са били сътрудници на ДС, когато митрополитите се движат със супер лукосозни автомобили и носят часовници за по няколко десетки хиляди лева , а тяхното духовно паство тъне в мизерия, да обвиняваш хората , че са се обърнали към други духовни лидери си е направо цинизъм

СЪГЛАСНА СЪМ Г-Н ПЕТРОВ!ТОЗИ НА СНИМКАТА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ БЪДЕ/НА МЕН ЛИЧНО/ДУХОВЕН ВОДАЧ!АЗ СЪМ ВЯРВАЩА ,НО НЕ РЕЛИГИОЗНА И МИСЛЯ,ЧЕ БОГ Е НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС И КАТО ПРИМЕР НЕ МОЖЕ ДА МИ СЛУЖИ ОТЕЦ СРЕБРОЛЮБЕЦ!!!

Коментари много, "разбирачи" много, но никой не е наясно що е то християнство, що е то секта, кога са разделенията по години, защо ги е имало тези разделения и т.н. Все съдим и все поставяме под общ знаменател. А я да се погледанем... - най-големите злетаци в Европа сме и продължаваме да гълчим насреща.

Богомилството е народно християнско, не официозно гръцко, каквото е православието Аз мисля, че можеш едновременно да си православен и богомил - едното като богословска теория, другото като особен вид гностичен аскезис, неподвластен на църковната супердогматика.

`ко рече?