"Свобода за билката!" - това викаха стотици хора на марша "Свобода за конопа", който се проведе преди няколко дни пред три министерства в София. Демонстрантите призоваха държавата да не третира като  престъпници и да не съди хората, които пушат трева. Дали защото са болни от множествена склероза като Марин Калчев от Ловеч, за когото ви разказахме, или просто предпочитат да разпуснат с един джойнт, вместо да изпият няколко ракии.

Вече в 16 държави в света и в 38 щата в САЩ и на други места по света медицинската марихуана е легална и под контрола на държавата милиони хора облекчават страданията си. Защото лекарствата не им помагат и дори увреждат организма им. У нас обаче такива хора са заплашени от ефективни присъди между 1 и 3 години. А по официална статистика в България 800 000 души употребяват или са опитвали поне веднъж в живота си трева... 

"Изпитвам ужаса, който изпитва един човек, който се събуди и не може да стане от леглото", разказва Марин каква е съдбата на болните като него. Благодарение на маслото от канабис, което продължава да приема, от 3 години той не е имал пристъп на множествената склероза.

Вижте как живеят той, болният от левкемия Калоян и много други българи в първия епизод от новата видеопродукция на Дир.бг "ИзДИРени истории". Автори на "БИЛКА ЗА РАЗМИСЪЛ. Между закона, морала и пропагандите" са Деян Веселинов, Ренета Веселинова и Десислава Димитрова.