Сигурно си спомняте за онзи млад мъж от Ловеч, болен от множествена склероза, който преди няколко години стана медиен герой. Това се случи, след като той получи първата у нас оправдателна присъда за притежание на марихуана. Около историята му продължи да се шуми, след като на по-горна инстанция тази присъда беше отменена и той беше осъден. Макар и само административно - на 1000 лева глоба (общо 2000 плюс разноските по делото).

Вероятно си мислите, че щом не е в затвора, под домашен арест или не извършва общественополезен труд като част от пробация, той се е отървал и въпросът е приключил за него. Това обаче не е така - проблемите за Марин Калчев, който скоро ще стане на 36 години,  продължават. Той се грижи за възрастната си майка и за 11-годишния син на сестра си, която внезапно умира преди няколко години. И му е нужна кола. Но не може да я кара, защото вече два пъти му вземат шофьорската книжка. А последния път свалят и номерата на автомобила му. Защото отказва да му направят тест за употреба на наркотици. Сигурно е, че той ще бъде положителен, защото Марин продължава да приема канабис. Няма друг избор, това е единственото, което облекчава симптомите на болестта му, която медицината не може да излекува. Може само да го поддържа с кортикостероиди, които разяждат костите.

Когато преди повече от 2 години му отнемат свидетелството за правоуправление, санкцията е 6 месеца, а номерата на колите не се свалят.

"Тогава постъпих по каналната процедура, която е обжалване. На шестия месец си взех документите и си шофирах нормално автомобила допреди десетина дена. Отново ме спират за рутинна проверка с идеята да ми направят едно наркотестче, което аз пак отказвам, но тогава за втори път усетих силата на закона. Като тоя път ми бяха свалени и номерата на автомобила. Държаха ме три часа на улицата - три патрулки и един моторизиран полицай. След два дни получих съобщение от съда, че има решение по моето обжалване - че книжката ми е отнета неправомерно. Наречете ме параноик, но не е ли малко странно точно, когато има такова решение, за което дори аз още не знам, полицаите да ме спрат пак?", пита Марин.

Той обаче не се страхува от полицията. И разказва как са го задържали и после съдили, защото е отказал да се крие.

"Около две седмици преди да дойдат, знаех, че има подаден сигнал срещу мен. В тия две седмици трябваше да реша отново за мен си какво да направя. Да изчезне всичко или да остане. И реших, че ще остане, защото няма алтернатива, която да ме излекува с магическа пръчка и марихуаната е част от живота ми...", спомня си Марин.

Марин приема масло от канабис, което няма психотропен ефект

Снимка: Павлин Даскалов

След ареста и присъдата той подава жалба и в Европейския съд по правата на човека (EСПЧ) в Страсбург.

"Делото беше образувано, но активизирането на заключителната му фаза е въпрос на време. След първоначалната регистраиця настава дълго мълчание, което продължава 3-4 години, но това изчакване само по себе си дава много добра прогноза, защото по съображение за икономии в последните години Страсбургският съд много бързо отсява жалбите, които са недопустими. Затова съм оптимистично настроен, че ще има позитивен резултат", коментира пред Dir.bg известният правозащитен адвокат Михаил Екимджиев, който е поел делото на Марин пред ЕСПЧ.

Той уточни, че оплакването на клиента му е, че в неговия случай начинът на санкциониране нарушава правото на личен живот, защитено в чл. 8 от Конвенцията за правата на човека.

"В този случай той използа марихуаната за намаляване на страданието си от МС, която, както се оказва, не се повилява толкова добре от различните медикаменти, които са му изписвани. И в случая нашата държава го наказва в наказателно-правния смисъл на думата, прави го престъпник, само защото се опитва по този начин, който е позволен във все повече държави, да намали страданията си. Нещо, което е базисно право на всеки човек - никой не може да ти забрани правото на защита, включително и срещу болката, която включва и този избор - чрез отглеждане и употреба на канабис за лични цели. Никъде в делата няма никаква данни той да е имал други цели - търговия например", подчерта Екимджиев.

 

 

Потърсихме за коментар Министерството на здравеопазването. Интервю с експерт ни беше отказано, но оттам изпратиха своята позиция. На въпрос какви стъпки предприемат, предвид факта, че много държави в ЕС и САЩ веча легализираха медицинската марихуана, от ведомството отговориха:

"В редица страни на ЕС е легализирана употребата на марихуана за медицински цели, но не под формата на свободно достъпно растение канабис, отглеждано в домашни условия, а като стандартизиран лекарствен продукт, отпускан по специален ред и начин, подлежащ на съответен контрол. Например, такъв продукт е Sativex, разрешен за употреба в Германия, Италия, Великобритания и Швейцария. Във Великобритания е разрешен за употреба и лекарствения продукт Nabidol. Следва да уточним, че през 2009 г. е оттеглен от пазара лекарствения продукт Acompila (INN rimonobant), представляващ канабиноиден рецепторен антагонист, показан като антибиозно средство, разрешен за употреба през 2006 г. по централизирана процедура. Лекарственият продукт е оттеглен поради надвишаващи ползата рискове от психиатрични реакции.

В Република Македония не е легализирана марихуаната, а извлек от растението, с точно определено процентно съдържание, регистрирано като лекарствен продукт. Същият се отпуска по строг регламент и показания, които се установяват по специален ред от трима лекари с различна специалност, издава се протокол и се закупува от аптека.

Гърция, която също от скоро промени законодателството си в тази посока, отново регламентира лекарствен продукт - отпускан в аптека, а не безконтролна употреба под предлог "за медицински цели".

За да бъдат предприети стъпки, в посока на промяна на статута на марихуаната за медицински цели са необходими три условия:

 1) обективни медицински критерии

2) възможност на държавата да осигури продукта

3) система за контрол."

От отговора обаче не става ясно какви са пречките и у нас това да се случва под контрола на държавата и по същия или подобен начин, като във въпросните страни.

Запитани какви са аргументите против, от министерството обясниха, че:

"За разлика от страните в ЕС и САЩ, легализирали употребата на марихуана за медицински цели, у нас се иска самостоятелно отглеждане на канабис в домашни условия или безконтролната му употреба с аргумент за "медицински цели". В България, именно това е искането и в повечето случаи е отправяно от различни неправителствени сдружения - защитници и привърженици на свободната употреба на канабис, които са различни от пациентски организации или професионални медицински съсловия, без да има реална медицинска необходимост за подобно лечение. МЗ се стреми да осигури най-добрите лекарствени продукти, с доказани лечебни ефекти. Всяка фармацевтична фирма може да регистрира по нормативно определения ред лекарствен продукт за употреба в Република България".

От МЗ уточниха, че медицинската необходимост от легализиране на медицинската марихуана е била разгледани на специално проведено заседание на Националния съвет по наркотични вещества на... 19.11.2015 г. Водещите специалисти у нас обаче били категорични, че твърденията, че канабисът е без аналог в медицината, са спекулативни. Според тях в медицинската литература и практика няма достатъчно обективни и еднопосочни данни в полза на употребата на марихуана за медицински цели, а медицината разполага с достатъчно подходи и средства да се справи с посочените заболявания.

"При необходимост и постъпили заявления от пациентски организации, професионални медицински сдружения и други пряко ангажирани с темата експерти, МЗ изразява готовност да организира нова експертна среща. Министерството на здравеопазването административно и процедурно би осигурило реда за промяна на регулаторния статус и процедурата по промяна на нормативните документи, легализиращи лекарствени продукти, съдържащи екстракт от марихуана, ако разбира се са налице експертни данни за такава необходимост".

От ведомството заявиха още, че законодателната инициатива за облекчаване на санкциите за болни хора, употребяващи канабидоидни вещества, е от компетентността на други ведомства.

Остава въпросът как така експертите в Израел например, където от 15 години болни и хора със силни хронични болки облекчават страданията си с медицинска марихуана, не са стигнали до извода, че тя не върши работа...