Това съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес и БТА. Четири бетонни блока, образуващи отвор с широчина 5-6 метра, бяха премахнати и заместени с портал. Така бе изпълнена поръчка на предприемач, замислящ да построи луксозна жилищна сграда, висока 63 метра, на брега на река Шпрее, уточни полицейска говорителка.

Предвидено е също в стената, останала от студената война, да бъдат направени два пробива на разстояние 30 метра - общината планира изграждането на мост за пешеходци и велосипедисти над Шпрее до 2015 г. Според германския печат за охрана на строителните работи са били изпратени към 250 полицаи, за да осуетят евентуални демонстрации срещу начинанието.

Първият опит стената да бъде пробита, извършен на 1 март, приключи с неуспех поради акция с участие на 200 противници на проекта. По-късно американският актьор Дейвид Хаселхоф - невероятно популярен в Германия, след като пя в подножието на стената през 1989 г., демонстрира заедно с хиляди хора в Берлин за запазване на останките от съоръжението.

От 155-километровата стена, разделяла Берлин надве от 1961 до 1989 г., са останали неразрушени едва 3 километра. Стената се превърна в една от най-важните забележителности, привличащи туристи в Берлин, припомня АФП.

Сред най-известните "фрески" по нея агенцията посочва "братската целувка" между съветския лидер Леонид Брежнев и източногерманския - Ерих Хонекер.