Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение в областта от 11.30 часа днес. Той съобщи, че река Черна е преляла на няколко места - при КАТ, при пожарната и в кв. "Устово", което е наложило да се обяви извънредното положение.

Кризисният щаб на Общината и в момента заседава, като в него участват и директорите на Областната дирекция на МВР и Регионалното звено "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян. Екипи изграждат спешни диги по реката.

Река Черна е наводнила сградата на пожарната, обществени сгради, складове, частни имоти.

Модулно формирование от състава на 101-ви алпийски полк ще окаже помощ на населението в Смолян, съобщиха от Министерство на отбраната. То е в състав от 41 военнослужещи, които със специализирана техника ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града. Действията им се ръководят от командира на алпийците полковник Димитър Кацаров. Военнослужещите се включват в спасителните действия след отправена молба от областния управител на област Смолян Недялко Славов.

Започнало е принудително изпускане на язовирите "Доспат" и "Цанков камък" в област Смолян, но няма опасност за населението, съобщи заместник-областният управител Адриян Петров. Дъждът е активизирал множество свлачища в общината. Свлачище спря за кратко тази сутрин движението по пътя за смолянското село Чокманово. На мястото на блокирания пътен участък има багери, които го разчистват.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова обяви бедствено положение в 12 часа. Тя заяви, че обстановката в града е изключително усложнена от около час. Река Чая в града е повишила значително нивото си, в района на църквата "Света Богородица", екипи насипват земна маса и чакъл, за да се изгради дига и да не се предотврати излизането от коритото.

В началото на града, в района на пожарната, вода от дере, намиращо се наблизо, е придошла и главният път за Асеновград, който минава през Чепеларе е наводнен. Чакърова призова да се шофира много внимателно в Чепеларе. Кметицата отбеляза, че има опасност от падащи камъни по пътищата в общината и по главния път към Асеновград.

"Мобилизирана е техниката и навсякъде се работи. Няма затворени пътища и бедстващи хора в общината. В село Зорница вече има активизирани три свлачища, които се разчистват. Дъждът в града продължава да вали и се усилва", каза още Славка Чакърова.

От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН обявиха червен код за опасно време в Смолянска област. Днес валежите в областта ще продължат, като до края на денонощието се очакват нови 20-30 л/кв.м, в отделни райони и повече. Измерените 24-часови количества валеж до 7:30 часа тази сутрин са 50-60 л/кв.м и с продължаващия валеж обстановката ще се усложни още.

Снимка: Bulphoto

Кметът на Смолян обяви бедствено положение

Снимка: БТА

Река Черна е преляла на няколко места

Снимка: БТА

Към момента няма пострадали хора

Снимка: БТА