Това съобщиха експерти по време на конференция на тема “Съвременна наука и практика при физиологичното раждане”, съобщи БНР.

Форумът се организира по европейски проект за изследване в областта на науката и технологията. Целта е учени от цяла Европа да запознаят българските специалисти с научно доказани практики за грижа за раждащите жени. В конференцията се включиха над 150 български акушерки и медицински специалисти.

Държавите, които предлагат продължаваща акушерска грижа на бременните жени, имат по-добри показатели за смъртност и травматизъм при бебета и майки, отколкото тези, които следват други модели. 

Продължаващата акушерска грижа води до намаляване на преждевременните раждания, до по-малък брой интервенции по време на раждането, по-малко цезарови сечения, и по-малко фетална, неонатална и майчина смърт. Става дума за модел, при който акушерките се грижат за бременната, както по време на бременността, така и по време на раждането, а и след него.

Според здравната статистика в България през 1990 г. майчината смъртност е била 21 на 100 000 раждания, а през 2013 г. - 12 на 100 000 раждания. През 2014 г. в страната са починали пет родилки.
Едно от всеки 10 деца у нас пък се ражда недоносено. Голяма част от тези бебета имат проблеми със зрението, слуха, двигателната и нервната система.

Според Националния статистически институт през 2015 г. в страната са регистрирани 65 950 живородени деца и в сравнение с предходната година броят им намалява с 1 635 деца. През 2014 г. пък над 460 бебета са починали преди или по време на раждането. Още 270 са живели по-малко от месец.

През миналата година близо 43 процента от всички бебета, които са се родители у нас, са дошли на бял свят след цезарово сечение. Допреди няколко години Италия е имала сходен проблем.

"Само преди 30 години процентът цезарови сечения в Италия беше 11. През 2012 той достигна 38. Как е възможно да се случи това?Въпреки че това е тенденция, която е валидна за цяла Европа, как така италианските жени приеха да бъдат най-некомпетентните в Европа? След Бългaрия", каза д-р Сара Морано, АГ и преподавател по акушерство в университета в Генуа.