Бдение в памет на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова ще се проведе тази вечер пред столичната църква "Света Неделя". Събитието се организира в социалните мрежи и ще започне в 18.30 часа. Бдения ще има и в други градове на страната, включително и в Русе - пред Паметника на свободата.

Разследването на жестокото изнасилване и убийство на 30-годишната жена, която е и административен директор на местния телевизионен канал TVN, все още не е стигнало до извършителя, макар премиерът Бойко Борисов да увери, че това ще стане, защото на мястото е открито много ДНК. Версиите са три - случайно нападение на изнасилвач, който я е ограбил (взети са телефонът й и други вещи), лична драма или планирано покушение, свързано с рабатота й. Според разследващите последната версия може би ще отпадне и няма данни да е била заплашвана. Нейни колеги обаче коментираха, че случайно или не последното предаване на Маринова е било за разследването за злоупотреба с еврофондове на сайта "Биволъ", заради което за кратко бяха задържани двама журналисти.

Допуска се и с престъплението да е свързан психичноболен от близката клиника.

Младата жена, която има 7-годишна дъщеричка, отишла да тича, за да тренира за маратон на следващия ден. В момента детето е при бащата, с когото Маринова е разведена. Той е собственик на телевизията.

"Това е едно от любимите места за разходка на русенци. Това, което ще направим следващата година, е да се вземат мерки за осветяване на района и засилване на видеонаблюдението", каза кметът на Русе Пламен Стоилов тази сутрин пред Нова телевизия.

Той призова, ако някой има важна информация, която би помогнала на органите на реда, веднага да подаде сигнал.

"За да може да има точен отговор кой е убиецът, трябва първо да се направят няколко неща. Това е сериозното събиране на доказателства от местопрестъплението", коментира пък адвокат Марин Марковски.

По думите му убийството не е свързано с журналистическата дейност на младата жена, защото в такива случаи се унищожават документи, а не се убиват хора. Според Марковски трябва да се разпитат всичките й близки, за да се установи кой има мотив да извърши престъплението.

Убийството получи и силен международен отзвук в авторитетни медии и беше коментирано от известни политици.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер написа в "Туитър", че е шокиран от бруталното убийство.

"Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", заяви той и подчерта, че това е много притеснително и е необходимо спешно властите у нас да извършат пълно разследване.

Междувременно Международният комитет за защита на журналистите също призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на Виктория Маринова. Това се казва в декларация на Комитета, публикувана на сайта му и цитирана от Франс прес.

Снимка: TVN

"КЗЖ е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието", заяви в Брюксел представителят на представителя на Комитета в Европейския съюз Том Гибсън, предаде БТА.

Изследване на Комитета сочи, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Керуана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата й близо до дома й в Малта, напомня Комитетът за защита на журналистите, чиято централа е в Ню Йорк.

Организацията Репортери без граници също призова българските власти да "хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт" и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде Франс прес.

Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че е шокиран от убийството на разследващ журналист и призова за цялостно и стриктно разследване, добавя АФП.