Евродепутатите Николай Бареков и британецът Джон Флек, консерватор, както сам се представи - 12-о поколение фермер, отидоха днес следобед при кравата Пенка и нейния собственик Иван Харалампиев в кюстендилското село Копиловци.

Прочутата вече крава-беглец в Сръбско Пенка, която след реакции и в ЕС, и дори по целия свят, беше спасена и не беше умъртвена, след като е била на територия извън ЕС. Тя е вече в стадото си в с. Мазарачево и гостите отидоха да я видят.

Домакинът - фермерът Иван Харалампиев - благодари на Джон Флек за помощта и за човешката му постъпка, като изрази надежди, че след случая с кравата Пенка ще се променят много неща, които към момента са една недомислица и пречат на фермерството както по нормативите, така и по условията за развитието на българското и европейското животновъдство.

По думите на Николай Бареков каузата по спасяването на кравата Пенка е лична кауза на депутата Джон Флек.

"Джон имаше идеята още преди десет дена да съчетае неговото пристигане в София с една организация. Ние сме тук на частни начала да видим нашия приятел фермера - те сега се запознаха - това беше мечта и на двамата - и Джон да види Пенка, която всъщност спаси", каза Бареков.

В Кюстендил и в района вече има и коментари, че темата с кравата Пенка се преексплоатира и от собственика ѝ, и от институциите, и от политиците - в случая от евродепутатите.